Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Articole Familie Opinii SELECTED

Când amantul plătește daune că spune adevărul

1 martie 2024 | Marius Vicențiu COLTUC
Marius Vicentiu Colțuc

Marius Vicențiu Colțuc

Situația premisă

O femeie din Caraș-Severin l-a dat în judecată pe un bărbat care a dezvăluit că au avut o relație extraconjugală, cerându-i daune morale de 15.000 de lei. Judecătoria i-a respins femeii cererea, dar Tribunalul i-a admis parțial solicitarea, acordându-i daune morale de 5.000 de lei. Sentința nu este definitivă.

Acuzațiile

În procesul deschis la Judecătoria Caransebeș, femeia a arătat că în decembrie 2022 bărbatul dat în judecată a mers la ea acasă, unde se afla împreună cu soțul și fiica sa. Acolo, bărbatul i-ar fi adresat injurii și acuze de infidelitate, „punând-o într-o situaţie neplăcută atât în familia din care face parte, cât şi în comunitate”.

Bărbatul dat în judecată s-a apărat spunând că „nu este real modul în care reclamanta a prezentat faptele”.

Bărbatul a spus că, în realitate, între el și femeie a existat o relaţie extraconjugală, iar în decembrie 2022, fiind acasă la femeie, l-a deranjat atitudinea acesteia, iar pe acest fond a recunoscut, în faţa soţului femeii, că are o legătură extraconjugală cu ea. Bărbatul a arătat că „reclamanta doreşte ca, din propria culpă, să tragă foloase pecuniare, nu i-a fost provocată nici o suferinţă, întrucât atâta timp cât a consimţit să întreţină o relaţie extraconjugală, trebuia să-şi asume şi riscul că totul se va afla”.

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Ce a decis prima instanță

Judecătoria Caransebeș, unde dosarul s-a judecat în primă instanță, a respins cererea femeii. În decizia luată, judecătorul a avut în vedere declarația unui martor, care a confirmat relația extraconjugală.

„Din probele administrate în cauză nu rezultă că pârâtul ar fi adresat cuvinte jignitoare sau amenințări reclamantei, cuvinte jignitoare fiind adresate numai soțului reclamantei, așa cum rezultă din înregistrarea audio depusă la dosar. De altfel, chiar martorul propus de către reclamantă a arătat că nu a auzit ca pârâtul să-i fi adresat injurii reclamantei sau amenințări”, se arată în sentința Judecătoriei Caransebeș.

„Din probele administrate în cauză, respectiv din declarația martorului rezultă că reclamanta și pârâtul au avut o relație în perioada în care reclamanta era căsătorită. Martorul a mai arătat că a văzut personal că părțile își trimiteau mesaje de iubire și a asistat la o discuție telefonică dintre reclamantă și pârât. Aceste susțineri ale martorului se coroborează și cu conversația dintre reclamantă și pârât depusă la dosar de către pârât și necontestată de către reclamantă din care rezultă că aceasta îi spune pârâtului să nu-i mai scrie pentru că a venit soțul ei acasă”, se arată în sentința Judecătoriei Caransebeș, prin care cererea a fost respinsă.

Tribunalul a acordat daune morale de 5.000 de lei

Tribunalul a decis că probele de la dosar arată că relația extraconjugală este reală, iar femeia „se află în această situaţie întrucât a expus public relaţia sa cu pârâtul prin faptul că l-a căutat în mediul public în care acesta socializa cu alte persoane şi prin comportamentul ei a dat de înţeles că are o legătură cu acesta”.

Judecătorii au arătat că „libera exprimare nu trebuie să conducă în nicio situaţie la încălcarea drepturilor celorlalte persoane la onoare, demnitate şi propria imagine”, iar în acest caz, prin faptul că a dezvăluit soțului și altor persoane relația extraconjugală, a comis o faptă ilicită.

„Tribunalul va avea în vedere și culpa reclamantei (reținută anterior), precum și existența bazei factuale. De asemenea, va avea în vedere și faptul că relația reclamantei cu soțul său a fost afectată, faptul că i s-a adus un grav prejudiciu de imagine (reclamanta părăsind localitatea în care locuia), că au fost afectate relațiile reclamantei și cu persoanele apropiate și locuitorii satului. Pentru aceste considerente, tribunalul constată că pârâtul i-a adus reclamantei în mod evident atât un prejudiciu de imagine, cât și o puternică stare de frustrare”, a justificat Tribunalul Caraș-Severin acordarea sumei de 5.000 de lei cu titlul de daune morale.

Sentința Tribunalului Caraș-Severin nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs, care se judecă la Curtea de Apel Timișoara. (Hotărârea nr. 29/2024 din 08.02.2024, pronunțată de Tribunalul Caraș Severin, cod RJ g876492e2)

Aspecte divergente

Ce reprezintă amantul (relația extraconjugală) din punct de vedere legal?

Îndatoririle soţilor

Art. 309. Codul civil
(1) Soţii îşi datorează reciproc respect, fidelitate şi sprijin moral.
(2) Ei au îndatorirea de a locui împreună. Pentru motive temeinice, ei pot hotărî să locuiască separat.

Art. 310 Codul civil
Un soţ nu are dreptul să cenzureze corespondenţa, relaţiile sociale sau alegerea profesiei celuilalt soţ.

Dar este moral?

Deci?

Soţii îşi datorează reciproc respect, fidelitate şi sprijin moral, dar sunt independenți în relațiile sociale!

Cum vine asta? Să înțelegem că dacă ai un amant este alegerea ta ca soț în ceea ce privește relațiile sociale?

Doctrină

1. „Obligaţia de sprijin moral constă, aşadar, în îndatorirea pe care o are fiecare dintre soţi de a acorda celuilalt ajutor în cazul în care acesta, datorită vârstei sau sănătăţii, are nevoie, precum şi de a fi solidar cu celălalt, în toate împrejurările vieţii”[1].

2. „Această îndatorire presupune în primul rând respectarea integrităţii fizice şi psihice a partenerului, deci abţinerea de la orice acte care să afecteze direct sau prin intermediul unui terţ integritatea fizică sau psihică a celuilalt soţ. În subsidiar, îndatorirea de respect include o diversitate de obligaţii reciproce, cum ar fi cea de sinceritate, loialitate, răbdare, discreţie şi toleranţă, ceea ce i-a făcut pe unii autori să arate că obligaţia de respect impune un adevărat «cod de morală conjugală»”[2].

Moralitatea se referă la setul de standarde care îi ajută pe oameni să trăiască cooperativ în grupuri unul cu celălalt. Este, de asemenea, ceea ce societatea determină ca fiind “corect” și “acceptabil”. Uneori, acționând într-o manieră morală înseamnă că oamenii trebuie să-și sacrifice propriile interese pe termen scurt pentru a satisface ideile societății. Persoanele care contravin acestor standarde pot fi considerate imorale.

Dacă te-ai întrebat vreodată ce înseamnă moralitate și cum se stabilește aceasta în societate, acum e momentul să descoperi câteva lucruri despre acest subiect. Moralitatea nu este ceva care se poate defini exact. Ceea ce se acceptă într-o cultură poate fi respins fără discuție în alta cultură. Regiunile geografice, religia, familia și experiențele de viață influențează foarte mult morala.

Ideile despre faptul că unele comportamente sunt morale sau nu, cum ar fi relațiile sexuale înainte de căsătorie, relațiile între persoane de același sex și multe altele de acest fel, s-au schimbat de-a lungul timpului. În timp ce cea mai mare parte a populației a considerat cândva aceste comportamente ca fiind “greșite”, marea majoritate a populației consideră că aceste activități sunt “acceptabile” în prezent. În unele regiuni, culturi și religii, utilizarea contracepției este considerată imorală. În alte părți ale lumii, unii oameni consideră că aceasta este un lucru moral de făcut, deoarece reduce sarcinile neplanificate, gestionează populația și reduce riscul de boli cu transmitere sexuală. Unii savanți nu fac distincție între morală și etică. Ambele au de-a face cu binele și răul. Unii oameni cred că moralitatea este personală, în timp ce etica se referă strict la standardele unei comunități. De exemplu, comunitatea în care locuiești poate să considere că sexul înainte de căsătorie nu este o problemă, dar la nivel personal, s-ar putea să o consideri o problemă. Prin această definiție, moralitatea ta ar contrazice etica din comunitatea ta.

Aspectele prezentate mai sus sunt extrem de complexe! Dacă ați soluționa cauza ca magistrat, ce soluție ați da?


[1] A. Bacaci, V.-C. Dumitrache, C. Hageanu, Dreptul familiei, p. 41
[2] C. Hageanu, op. cit., p. 49


Avocat Marius Vicențiu Colțuc

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale