Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Drept penal Sistemul judiciar

ÎCCJ confirma pedeapsa aplicată unei femei pentru promovarea mesajelor teroriste

1 martie 2024 | JURIDICE.ro

Prin decizia din 28.02.2024 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Secția Penală, a fost admis apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova împotriva sentinței penale din 18 octombrie 2023 pronunţate de Curtea de Apel Craiova prin care s-a dispus condamnarea inculpatei la o pedeapsă rezultantă de 4 ani şi 11 luni închisoare, în regim de detenţie, pentru săvârşirea infracțiunilor de promovare a unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism, indiferent dacă mesajul susține sau nu în mod direct terorismul, ori dacă au fost săvârșite sau nu respectivele infracțiuni și accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice, precum şi deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare.

Prin decizia judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost menținută pedeapsă rezultantă de 4 ani şi 11 luni închisoare, în regim de detenţie, fiind desființată, în parte, sentinţa penală apelată sub aspectul aplicării pedepselor complementare în caz de recidivă, fiind dispusă pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptului de a părăsi teritoriul României, pe o durată de 4 ani 3 luni și 21 de zile, după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei  închisorii și a interzicerii exercitării dreptului de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme pe o durată de 3 ani, după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii.

Decizia este definitivă.

:: Sursa: www.diicot.ro

***

La data de 18.10.2023, Curtea de Apel Craiova a dispus condamnarea inculpatei la o pedeapsă rezultantă de 4 ani şi 11 luni închisoare, în regim de detenţie, pentru săvârşirea următoarelor infracțiuni:

– promovare a unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism, indiferent dacă mesajul susține sau nu în mod direct terorismul, ori dacă au fost săvârșite sau nu respectivele infracțiuni,
– accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice, precum şi deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare.

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Interviuri JURIDICE.ro

Servicii JURIDICE.ro

Inculpata a săvârșit infracțiunile menționate în stare de recidivă constând în aceea că anterior prin sentinţa penală din data de 23.03.2022, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și rămasă definitivă prin decizia penală din data de 20 iunie 2022 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie de Justiţie a fost condamnată pentru infracțiuni de aceeași natură la o pedeapsa de 2 ani și 2 luni închisoare, cu privire la care instanța a dispus suspendarea sub supraveghere.

În prezenta cauză, alături de pedeapsa închisorii i-au fost interzise inculpatei dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme şi dreptul de părăsi teritoriul României pe o durată de 3 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii sau după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

De asemenea, instanța a dispus menţinerea măsurii arestării preventive a inculpatei și confiscarea bunurilor cu privire la care procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au luat măsuri asigurătorii în cursul urmăririi penale.

Hotărârea este supusă căii de atac a apelului.

:: Sursa: www.diicot.ro

***

Prin rechizitoriul din data de 04.04.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a unui inculpat pentru săvârșirea infracțiunilor de promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism și accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice, precum şi deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare, ambele comise în stare de recidivă postcondamnatorie (atrasă de o condamnare pentru același gen de fapte).

În cauză s-a reținut faptul că, inculpatul, aflat într-o fază avansată a procesului de (auto)radicalizare, a accesat şi promovat în mod sistematic, prin intermediul sistemelor informatice, materiale de propagandă teroristă, specifică unei organizaţii teroriste activă în Orientul Mijlociu. În cadrul materialelor accesate/diseminate de inculpat, erau prezentate scene de luptă şi antrenamente ale membrilor acestei organizații, precum şi imagini cu luptători ai entității teroriste.

De asemenea, prin intermediul conturilor deschise pe platformele de socializare/aplicaţiile de mesagerie, inculpatul a promovat însemnele și activitățile întreprinse de organizaţia teroristă activă în Orientul Mijlociu, precum și ideologia acesteia.

Menționăm că inculpatul a editat materialele de propagandă teroristă, inclusiv prin adăugarea semnelor distinctive, asumându-și reluarea/continuarea activităților infracţionale la doar 6 zile după condamnarea cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârșirea aceluiași gen de infracțiuni.

Prin rechizitoriu, s-a solicitat menținerea măsurii sechestrului instituit și confiscarea specială a bunurilor folosite la săvârșirea faptelor și obligarea inculpatului la plata unor cheltuieli judiciare în cuantum de 4.500 lei.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Curții de Apel Craiova.

:: Sursa: www.diicot.ro

***

La data de 23.11.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism și accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice, precum şi deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare, ambele comise în stare de recidivă postcondamnatorie (atrasă de o condamnare pentru același gen de fapte).

În cauză s-a reținut faptul că, inculpatul, aflat într-o fază avansată a procesului de (auto)radicalizare, a accesat şi promovat în mod sistematic, prin intermediul sistemelor informatice, materiale de propagandă teroristă, specifică unei organizaţii teroriste activă în Orientul Mijlociu. În cadrul materialelor accesate/diseminate de inculpat, erau prezentate scene de luptă şi antrenamente ale membrilor acestei organizații, precum şi imagini cu luptători ai entității teroriste.

De asemenea, prin intermediul conturilor deschise pe platformele de socializare/aplicaţiile de mesagerie, inculpatul a promovat însemnele și activitățile întreprinse de organizaţia teroristă activă în Orientul Mijlociu, precum și ideologia acesteia.

La data de 23.11.2022 a fost pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară la locuința inculpatului, fiind identificate obiecte de interes în cauză, care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În cursul zilei de astăzi urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații – Brigada Antiteroristă, I.G.P.R. – D.C.C.O. și Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei ”Vlad Ţepeș”.

:: Sursa: www.diicot.ro

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale