« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Decizia (PESC) 2021/649 a Consiliului privind sprijinul Uniunii pentru activitățile Secretariatului TCA de sprijinire a punerii în aplicare a Tratatului privind comerțul cu arme
21.04.2021 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 133/59 din 20 aprilie 2021, a fost publicată Decizia (PESC) 2021/649 a Consiliului din 16 aprilie 2021 privind sprijinul Uniunii pentru activitățile Secretariatului TCA de sprijinire a punerii în aplicare a Tratatului privind comerțul cu arme.

Tratatul privind comerțul cu arme (TCA) a fost adoptat la 2 aprilie 2013 prin Rezoluția A/RES/67/234 B de către Adunarea generală a ONU. TCA a fost ulterior deschis spre semnare la 3 iunie 2013 și a intrat în vigoare la 24 decembrie 2014. Toate statele membre sunt părți la TCA.

TCA urmărește stabilirea unor standarde internaționale comune la cel mai înalt nivel posibil pentru reglementarea sau ameliorarea reglementării comerțului internațional cu arme convenționale, precum și prevenirea și eradicarea comerțului ilicit cu arme convenționale și prevenirea deturnării acestora. Principalele provocări pentru realizarea obiectivelor TCA le reprezintă punerea în aplicare efectivă a acestuia de către statele părți la TCA (denumite în continuare „statele părți”) și universalizarea acestuia, având în vedere faptul că reglementarea comerțului internațional cu arme reprezintă prin definiție un efort la scară mondială. Pentru a contribui la abordarea provocărilor respective, Consiliul a adoptat, la 16 decembrie 2013, Decizia 2013/768/PESC și, la 29 mai 2017, Decizia (PESC) 2017/915, extinzând astfel portofoliul Uniunii în materie de asistență aferentă controlului exporturilor pentru a include activități specifice TCA.

Prin TCA se constituie un Secretariat (denumit în continuare „secretariatul TCA”) care asistă statele părți în punerea în aplicare efectivă a TCA. Secretariatul își asumă următoarele responsabilități: să primească, să pună la dispoziție și să distribuie rapoartele în conformitate cu dispozițiile TCA; să actualizeze și să pună la dispoziția statelor părți lista punctelor de contact naționale; să faciliteze corelarea ofertelor și a cererilor de asistență pentru punerea în aplicare a TCA și să promoveze cooperarea internațională conform cerințelor; să faciliteze lucrările Conferinței statelor părți, inclusiv adoptarea de măsuri și furnizarea serviciilor necesare desfășurării reuniunilor în temeiul TCA; și să îndeplinească alte sarcini după cum decide Conferința statelor părți. Secretariatul TCA administrează, de asemenea, Fondul voluntar de asistență constituit de statele părți în temeiul articolului 16 alineatul (3) din TCA pentru a sprijini punerea în aplicare a TCA de către statele părți. În plus, cea de a patra Conferință a statelor părți a încredințat Secretariatului TCA administrarea Programului de sponsorizare al TCA, stabilit pentru a facilita participarea reprezentanților statelor la reuniunile TCA.

Prin Strategia sa globală pentru politica externă și de securitate a Uniunii Europene din 2016, Uniunea se angajează să promoveze o ordine mondială bazată pe norme. Uniunea are interesul de a promova normele convenite pentru a pune la dispoziție bunuri publice globale și pentru a contribui la o lume pașnică și durabilă. Uniunea promovează o ordine globală bazată pe norme, al cărei principiu fundamental îl constituie multilateralismul și în al cărei centru se situează ONU. Uniunea susține cu fermitate extinderea participării, universalizarea, punerea în aplicare deplină și asigurarea respectării tratatelor și regimurilor multilaterale privind dezarmarea, neproliferarea și controlul armamentului, inclusiv a TCA. În contextul respectivelor obiective generale de politică, sprijinul pentru Secretariatul TCA se încadrează bine în obiectivul specific de consolidare a sistemului multilateral care stă la baza unui comerț responsabil cu arme.

Secretariatul TCA se află într-o poziție potrivită pentru a asigura legătura cu toate organizațiile multilaterale, regionale, naționale și ale societății civile care execută proiecte în sprijinul universalizării sau al punerii în aplicare a TCA. De asemenea, Uniunea este un furnizor de lungă durată de asistență privind controlul exporturilor de produse cu dublă utilizare, sprijinind dezvoltarea cadrului juridic și a capacităților instituționale pentru instituirea și asigurarea respectării unor controale efective ale exporturilor de produse cu dublă utilizare și militare. Secretariatul TCA urmărește să se asigure că proiectele sale sunt complementare programelor existente ale Uniunii de asistență privind controlul exporturilor de produse cu dublă utilizare și de arme, cum ar fi cele în temeiul Deciziei (PESC) 2017/915.

În scopul de a susține punerea în aplicare efectivă și universalizarea Tratatului privind comerțul cu arme (TCA), Uniunea sprijină activitățile Secretariatului TCA care au următoarele obiective:

— susținerea statelor părți la TCA în consolidarea sistemelor acestora de control al transferurilor de arme pentru punerea în aplicare efectivă a TCA;

— consolidarea structurii instituționale a Secretariatului TCA în calitatea de organism principal care asistă statele părți la TCA la punerea în aplicare a TCA.

Pentru îndeplinirea obiectivelor mai sus menționate, Uniunea susține următoarele activități de proiect:

(a) sprijin pentru consolidarea capacităților punctelor de contact naționale pentru TCA;

(b) stabilirea unei liste de experți pentru a consolida capacitatea experților locali și regionali în domeniul TCA de a oferi consiliere și formare cu privire la punerea în aplicare a TCA la nivel local și regional (formarea formatorilor);

(c) sprijin pentru o bază de date de corelare a nevoilor și resurselor.

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării. Expiră la 24 de luni de la data încheierii acordului menționat la articolul 3 alineatul (3) sau la șase luni de la data adoptării deciziei, dacă acordul menționat nu se încheie în perioada respectivă.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Secţiuni/categorii: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD