Secţiuni » Arii de practică » Business » Media & Publicitate
Media & Publicitate
Profesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Dreptul Uniunii Europene Media & Publicitate

Evaluare anuală a libertății presei în Europa

5 martie 2024 | JURIDICE.ro

Implementarea ilegală a programelor de spionaj împotriva jurnaliștilor, utilizarea de procese abuzive împotriva jurnaliștilor pentru a le împiedica activitatea de investigație și situația precară a multor jurnaliști în exil, în special din Rusia și Belarus, sunt câteva dintre principalele preocupări exprimate de organizațiile partenere ale Platformei pentru promovarea protecției jurnalismului și a siguranței jurnaliștilor a Consiliului Europei în raportul lor anual 2024.

Publicat sub titlul „Libertatea presei în Europa: e timpul să schimbăm macazul„, raportul evaluează principalele probleme care subminează libertatea presei – inclusiv amenințările și intimidările, detenția, legislația restrictivă, procesele abuzive, capturarea mass-media și atacurile asupra mass-mediei de serviciu public – și emite recomandări pentru a le aborda.

În 2023, partenerii platformei au publicat 285 de alerte privind amenințările sau atacurile grave la adresa libertății presei în Europa, față de 289 de alerte în 2022*. Deși în 2023 numărul jurnaliștilor uciși și al violențelor stradale împotriva lor a scăzut, alertele de pe platformă arată o diversitate tot mai mare a amenințărilor, a presiunilor și a constrângerilor sub care jurnaliștii trebuie să își desfășoare activitatea.

Marija Pejčinović Burić, secretar general: „Raportul Platformei pentru siguranța jurnaliștilor arată riscurile și obstacolele din ce în ce mai mari cu care se confruntă jurnaliștii și mass-media în Europa. Avem nevoie de acțiuni hotărâte din partea statelor pentru a proteja jurnaliștii și a contracara amenințările la adresa libertății presei, cum ar fi procesele abuzive și supravegherea ilegală. Pentru a spori siguranța jurnaliștilor, statele noastre membre ar trebui să dea dovadă de un angajament ferm față de respectarea standardelor de libertate a presei și să promoveze campania „Jurnaliștii contează” a Consiliului Europei la nivel național.

Raportul subliniază faptul că libertatea presei și securitatea digitală a jurnaliștilor continuă să fie amenințate de utilizarea continuă a tehnologiei spyware pentru supravegherea jurnaliștilor și a actorilor din mass-media, iar răspunderea pentru abuzurile raportate continuă să fie evazivă.

De asemenea, raportul evidențiază numărul fără precedent de lucrători din domeniul mass-media din Europa – din Rusia și Belarus, în special – împinși în exil din cauza riscului fizic la adresa vieții și a libertății lor, a urmăririi judiciare, a amenințărilor și a intimidării, care continuă adesea și după ce se află în exil împotriva lor și a familiilor lor.

O altă tendință evidențiată în raport este că libertatea presei a fost împiedicată de acțiuni juridice abuzive, inclusiv de procese juridice strategice împotriva participării publice (SLAPPS), inițiate de politicieni și actori din mediul de afaceri în baza legilor naționale privind protecția reputației, cu scopul de a hărțui jurnaliștii și mass-media, expunându-i la condamnări penale, la plata unor despăgubiri mari pentru daune și la amenzi mari.

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

În 2023, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a continuat să aibă efecte semnificative asupra libertății presei și a siguranței jurnaliștilor. Doi jurnaliști – Bohdan Bitik și Arman Soldin – au fost uciși în timp ce făceau reportaje în Ucraina, iar alți câțiva jurnaliști au fost răniți. Un alt jurnalist, agentul de securitate Pal Kola, a fost ucis într-un atac la postul de televiziune Top Channel din Albania.

La 31 decembrie 2023, 59 de jurnaliști și lucrători din domeniul mass-media se aflau în detenție în statele membre ale Consiliului Europei – inclusiv în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia – și 65 în Rusia și Belarus, unde represiunea împotriva jurnaliștilor independenți s-a intensificat. Rusia a revenit la practica luării de ostatici instituționalizate prin arestarea jurnaliștilor americani Evan Gershkovici și Alsu Kurmasheva.

În 2023, cinci cazuri de impunitate pentru asasinarea jurnaliștilor au fost adăugate la Platformă, cele care îi privesc pe Sokratis Giolias și Giorgos Karaivaz (Grecia), Aleh Byabenin (Belarus), Milan Pantić (Serbia) și Yuri Shchekochikhin (Rusia). Până la sfârșitul anului, au existat 30 de alerte de impunitate pentru crimă care vizau 49 de lucrători media activi pe platformă. Cazul jurnalistului ucrainean Viacheslav Veremii a fost declarat închis.

În raport, partenerii își exprimă sprijinul față de Campania Consiliului Europei pentru siguranța jurnaliștilor „Jurnaliștii contează”, lansată în octombrie 2023, și solicită statelor membre să efectueze reforme ale poliției și ale sistemelor judiciare pentru a respecta pe deplin Recomandarea Comitetului de Miniștri din 2016 privind protecția jurnalismului și siguranța jurnaliștilor și a altor actori din mass-media.

* Raportul Platformei acoperă cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, precum și Rusia, în urma expulzării sale din Consiliul Europei în 2022, și Belarus.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale