Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Interviuri SELECTED Women in Law

Manuela Tăbăraș: Implicarea feminină în drept este astăzi un prilej pentru a arăta întregii lumi rezultatul deosebit al perseverenței [Women in Law]

6 martie 2024 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Manuela Tăbăraș

Manuela Tăbăraș

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă notar dr. Manuela Tăbăraș, Decan al Facultății de Drept din cadrul Universității Titu Maiorescu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Manuela Tăbăraș: Și eu vă mulțumesc pentru onoranta oportunitate de a împărtăși câteva gânduri cu dumneavoastră. În fața acestei invitații călduroase de autodefinire, trebuie să admit cu o generoasă măsură de candoare că aș putea cu dificultate contura un autoportret profesional care să respecte spiritul curentului modern al hyper-realismului preponderent astăzi. Îmi este mult mai facil să recurg la un împrumut (de folosință) a unui stil impresionist unde mi s-ar îngădui surprinderea unor mici cadențe de detaliu.

În tabloul profesional, în planul orizontului, veți regăsi întreaga dăruire care fundamentează activitatea didactică. Planul orizontului nu este aici planul îndepărtat, greu vizibil, ci planul cel mai important și cel mai vizibil, pe care l-am dedicat generațiilor de viitori profesioniști ai dreptului care pășesc timid sau care au părăsit încrezători pragul Facultății de Drept din cadrul Universității Titu Maiorescu din București. Efortul constant pentru nutrirea academică a studenților în vederea găsirii propriilor orizonturi reprezintă un pilon fundamental al construcției mele profesionale. La ultimul curs dedicat unei materii, o simplă privire către studenții din amfiteatru cu care un întreg semestru am aprofundat tainele textelor juridice constituie sursa necesară pentru a nu înceta niciodată să cred într-o lume a dreptului mai bună. Departe de a fi un simplu element de coloratură profesională, activitatea de Decan al Facultății de Drept din cadrul Universității Titu Maiorescu din București îmi permite să contribui alături de colegii mei, cadre didactice distinse, la dezvoltarea continuă a mediului necesar pentru proliferarea științei dreptului.

În planul apropiat veți regăsi activitatea de notar public. În acest plan este concentrată slujirea practică a dreptului. Este detaliul care necesită atenție. Este atenția care se concretizează într-un instrument permanent disponibil și perfect echilibrat pentru ca raporturile juridice civile să se nască, să se modifice sau să se stingă în limitele ideale ale legii și în concordanță deplină cu necesitățile părților.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Manuela Tăbăraș: Vocea noastră feminină are astăzi aceeași rezonanță, același volum și aceeași forță. Barierele conceptuale au primit de mult verdictul de demolare. Nu ne rămâne decât să fim auzite la unison. În această paritate actuală regăsim dedicarea tuturor femeilor care s-au atribuit în totalitate dreptului și dreptății. Implicarea feminină în drept este astăzi un prilej pentru a arăta întregii lumi rezultatul deosebit al perseverenței, acurateței științifice, al bunătății și al frumosului. Este oare o simplă coincidență faptul că personificarea justiției (în imaginea stereotipică arhicunoscută) are formă feminină?

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Manuela Tăbăraș: Cred că suntem tentați să privim rolurile diverse ale femeii profesionist al dreptului din perspectiva unui scenariu perfect regizat. Personajul nostru feminin își începe ziua încălțând o elegantă pereche de high heel pumps, soluționând chirurgical numeroase cazuri dificile spre satisfacția spectatorilor, iar seara rolul se schimbă brusc într-o atmosferă familială perfectă atunci când intră în confortul papucilor de casă cu căptușeală plușată. De aici și motto-ul „I close deals in heels”. În realitate, câteodată, personajul nostru feminin este de multe ori surprins ieșind din casă și soluționând cazuri complexe purtând un pantof elegant și un papuc de casă simultan. Acest lucru nu trebuie să ne surprindă. Nu este un simplu comic de situație. Nu este necesar să lase cortina profesională pentru ca celelalte roluri să preia scena. Aceasta este complexitatea personajului feminin pe scena dreptului și în afara ei. Suntem în același timp în deplin control al laturii noastre profesionale și a celei personale. Armonia are așadar forme diverse. Ce ne rămâne de făcut este să eliminăm „filtrele” și să descoperim frumusețea de a fi „noi înșine” în fiece ipostază.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Manuela Tăbăraș: Mediul juridic este adesea comparabil cu un organism plin de viață. Dezvoltarea sa, maturitatea conceptuală și funcțională reprezintă un factor important pentru a deschide oportunități femeilor către amvoanele justiției. Nu pot decât să privesc cu încredere către progresul pe care mediul juridic îl realizează constant și să fiu încrezătoare că el se prezintă a fi propice pentru evoluția feminină. Generațiile care astăzi privesc spre viitor sunt încrezătoare că noi, cei ce formăm actualmente mediul juridic, le vom construi bolte larg deschise și nu porți ferecate.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Manuela Tăbăraș: Cu toții cunoaștem puterea exemplului. Printr-un exemplu oferit, orice normă juridică, oricât de complex ar fi, construită devine inteligibilă și poate fascina prin justețea și acuratețea ei. Prin urmare, ce ar putea fi mai elocvent în a prezenta responsabilitatea alegerilor decât puterea exemplului. Atunci când exemplele pozitive se reunesc într-un corp consistent, capătă masă și forță gravitațională care atrage la sine și pe cei care sunt în căutarea alegerilor. Alegerile profesionale trebuie descoperite și ulterior hrănite pentru a prinde forța necesară unei creșteri deosebite. Femeia jurist utilizează adesea noțiunea de răspundere/responsabilitate în sensul de consecință negativă care implică, sau, chiar necesită cu o gravă urgență, un remediu legal. Cu toate acestea, trebuie să ne concentrăm pentru a fi „responsabili” de binele care ne înconjoară. Prin puterea exemplului putem responsabiliza pe cei care ne privesc. Justiția este doar oarbă. Dacă tolerăm atunci când totul pare de netolerat, dacă iertăm atunci când nu mai este loc de iertat, dacă oferim o șansă atunci când s-au terminat, dacă oferim atunci când pare că nimic nu mai e de oferit, putem să schimbăm polii noțiunii de responsabilitate, dându-i o conotație pozitivă.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Manuela Tăbăraș: Modele sunteți voi toți, familia, prietenii, colegii, clienții, studenții pe care i-am întâlnit de-a lungul celor, în acest an, 50 de ani de existență, și care m-ați inspirat să fiu ceea ce sunt și să nădăjduiesc să evoluez spre mai bine, în fiecare am găsit o picatură de esență ce mi-a adus inspiratie, curaj, îndemn, revelatie, recunostință, loialitate si multe altele, dar si dorința de a încerca să las ceva în urmă care nu este despre mine sau pentru mine.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei, Post Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Manuela Tăbăraș: Provocările profesionale care au apărut în această perioadă atât pe plan personal, cât și profesional au reprezentat totodată și oportunități de (re)descoperire a unui nou mod de a comunica, de a relaționa, de a preda, de a profesa. Nu am întrerupt nicio secundă activitatea, iar in fața schimbării am plasat întotdeauna un front pozitiv. Este de esența timpului să aducă schimbări. Dreptul s-a adaptat și el schimbării prin reglementări specifice distanței care ne-a caracterizat, iar tehnologia și-a făcut simțită prezența și utilitatea mai mult ca niciodată. Cu toate acestea, dintr-un fericit defect profesional nu am uitat niciodată că în spatele laptop-ului se află un student dornic să culeagă cunoștințe, că părțile au nevoie de notarul public în viața lor și mai mult în vreme de restriște și am înțeles astfel de ce cartea I a Codului civil este „Despre persoane”.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Manuela Tăbăraș: Excelsior!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Manuela Tăbăraș: Și eu vă mulțumesc pentru timpul pe care mi l-ați acordat și profit de această ocazie să vă urez: La mulți juridici ani! La multi ani, dragi Doamne, căci luna martie a debutat și Carpe diem!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership