Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Interviuri SELECTED Women in Law

Anda Rojanschi: Este important să alegi profesia care îți place și, dacă ai noroc, aceea va fi și profesia care ți se potrivește [Women in Law]

7 martie 2024 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Anda Rojanschi

Anda Rojanschi

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Anda Rojanschi, Partener David & Baias, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Anda Rojanschi: Curiozitatea și dorința de a învăța și de a mă dezvolta profesional au fost constante ale carierei mele. Profesez în avocatură de mai mult de 25 de ani, am făcut parte din echipe diferite și am învățat în permanență de la colegi și de la clienți. Și de aceea aș spune că al doilea lucru care mă definește este acela că sunt un om de echipă: cred cu tărie că nu poți reuși singur și că a construi o echipă este un element important al succesului profesional. Cred de asemenea că în profesia noastră integritatea profesională, responsabilitatea și onestitatea sunt valori importante și ele fac parte din etica mea profesională.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Anda Rojanschi: Multă vreme a existat percepția greșită că anumite domenii juridice sunt mai potrivite pentru bărbați, dar consider că potențialul femeilor în domeniul juridic este nelimitat. Prin perseverență, dedicare și talent, femeile reușesc în ceea ce își propun. Și avem numeroase exemple de femei de succes care au demonstrat că pot excela în profesia juridică, având propriile case de avocatură, ocupând funcții de conducere sau obținând soluții extraordinare în cazuri foarte grele, iar numărul lor este în creștere.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Anda Rojanschi: Avocatura este o profesie frumoasă, spectaculoasă, în același timp grea, pentru că se muncește intens, și de aceea fără pasiune nu poți rezista. Este important să îți găsești un echilibru, să îți rezervi timp pentru tine. Recunosc că nu este ușor. Pentru a realiza acest lucru, eu cred că “rolurile” (cum spuneți Dvs.) nu trebuie separate, ci timpul dedicat fiecăruia trebuie să fie valorizat în mod egal, ele trebuie să se regăsească în aceeași agendă.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Anda Rojanschi: Este important să alegi profesia care îți place și, dacă ai noroc, aceea va fi și profesia care ți se potrivește. Dar orice profesie sau poziție îți oferă numeroase oportunități. Trebuie să ai curajul și ambiția de a le valorifica.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Anda Rojanschi: Într-adevăr, în trecut, femeile aveau acces limitat la profesiile juridice. În ultimele decenii, s-au făcut progrese semnificative, numărul femeilor care activează în domeniul juridic fiind în creștere constantă. În toate profesiile juridice, femeile obțin tot mai multă recunoaștere pentru profesionalismul și expertiza lor.

Spre exemplu, datele Institutului Național de Statistică arată că la finalul anului universitar 2020/2021 peste jumătate dintre absolvenții de administrație, afaceri și drept erau femei.

Și în D&B David și Baias, avem mai multe femei avocat în echipă decât bărbați, iar reprezentarea la nivel de partener este echilibrată.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Anda Rojanschi: Nu am o singură figură feminină care m-a inspirat de-a lungul timpului. Admir multe femei care au contribuit semnificativ la progresul profesiei, al societății și care îi inspiră pe alții prin acțiunile lor. Sunt femei care au sau au avut poziții de leadership în companii globale sau în organisme internaționale și care prin succesul lor oferă mai multe oportunități pentru alte femei.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Anda Rojanschi: Perioada pandemiei a adus schimbări importante în viețile noastre pe toate planurile. Pe de o parte, stând mai mult acasă, am avut mai mult timp pentru mine și pentru cei dragi, dar pe de altă parte, am simțit lipsa interacțiunii sociale directe cu colegii, cu clienții și am înțeles mai bine cât este de importantă.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Anda Rojanschi: Femeile au demonstrat că pot aduce o perspectivă valoroasă în această profesie. Reușita lor ajută la construirea unei societăți echitabile.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Anda Rojanschi: Și eu vă mulțumesc!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Citeşte mai mult despre , , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership