« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Republica Moldova. Anulare hotărâre prin care Domnica Manole a fost numită judecător la Curtea Constituțională. UPDATE: Boris Lupaşcu – noul judecător al Curții Constituționale. UPDATE: Gianni Buquicchio, Președintele Comisiei de la Veneția, ref. criza constituțională. UPDATE: CCR își exprimă deplina solidaritate și empatie față de membrii Curții Constituționale a Republicii Moldova. UPDATE: Hotărârile Parlamentului ref. revocarea unui judecător și numirea altui judecător – neconstituționale
28.04.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Marți, 27 aprilie 2021, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituționale Hotărârile Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea jud. Domnica Manole la Curtea Constituțională și numirea jud. Boris Lupașcu la Curtea Constituționale.

Sesizările au fost depuse de Sergiu Litvinenco și Dinu Plîngău, deputați în Parlamentul Republicii Moldova.

:: Hotărârea

***

Marți, 27 aprilie 2021, Curtea Constituțională a României a dat publicității următorul comunicat: „Curtea Constituțională a României urmărește cu îngrijorare evoluția evenimentelor care vizează Curtea Constituțională a Republicii Moldova.

Ne exprimăm deplina solidaritate și empatie față de colegii noștri, membri ai Curții Constituționale a Republicii Moldova.

Dezaprobăm atacurile concertate la adresa Curții Constituționale a Republicii Moldova și criza constituțională creată în Republica Moldova, ce urmărește a anihila eforturile de a construi, menține și consolida o democrație autentică.

A îndemna la nerespectarea deciziilor Curții Constituționale echivalează, fără echivoc, cu a instiga la nerespectarea legii, a statului de drept, a anula însăși esența democrației.

Supremația și prevalența Constituției sunt idealuri comune ce-și găsesc izvorul în istoria noastră comună dar și în viitorul nostru european.

De la înființarea sa prin Constituția din 1994, Curtea Constituțională a Republicii Moldova și-a câștigat o bună reputație internațională care a și justificat alegerea sa pentru exercitarea președinției Conferinței Curților Constituționale europene, pentru un mandat de 3 ani (2021-2024), organism care numără 41 de instanțe de jurisdicție constituțională. Aceasta a însemnat o nouă confirmare europeană de care suntem mândri, fiind expresia unui veritabil constituționalism european.

Este elocvent în acest sens să reamintim evenimentele internaționale găzduite de Curtea Constituțională a Republicii Moldova, cu tematică constituțională, varietatea și actualitatea subiectelor discutate care au cunoscut un ecou pozitiv, o deplină și binemeritată recunoaștere și susținere internațională.

Pășim și vom parcurge împreună drumul ce se dovedește a fi și pentru noi uneori anevoios, în dificila sarcină de a valida și consolida democrația constituțională și statul de drept.”

***

Sâmbătă, 24 aprilie 2021, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a dat publicității declarația privind criza constituțională din Republica Moldova a Președintelui Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio: Sunt extrem de alarmat de situația curentă din Republica Moldova.

Fac apel la toate instituțiile statului să manifeste reținere, să inițieze un dialog și să escaladeze această situație îngrijorătoare pentru a asigura operativitatea Constituției Republicii Moldova, adică ceea de ce are nevoie poporul Republicii Moldova, în special atunci când este confruntat cu actuala criză din domeniul sănătății și din domeniul economic.

Declarația de astăzi a Parlamentului potrivit căruia nu recunoaște Avizul Curții Constituționale a Republicii Moldova din 15 aprilie 2021 și votul de neîncredere acordat în privința a trei judecători a Curții Constituționale sunt foarte îngrijorătoare.

Comisia de la Veneția a afirmat cu numeroase ocazii că ignorarea unei hotărârii a unei Curții Constituționale echivalează cu ignorarea Constituției și a puterii constituante care a atribuit competența asigurării supremației constituției Curții Constituționale.

Parlamentul și puterea executivă trebuie să respecte rolul Curții Constituționale de „gardian al Constituției” chiar și atunci când nu sunt de acord cu o hotărâre sau când consideră că Curtea a comis o eroare.

Nu există ceva numit „vot de neîncredere acordat judecătorilor Curții Constituționale” în Constituția Republicii Moldova, așa cum s-a mai afirmat în legătură cu o încercare anterioară eșuată a Parlamentului Republicii Moldova de a institui posibilitatea revocării judecătorilor constituționali, dată fiind lipsa încrederii Parlamentului. Așa cum am mai avut ocazia să menționez în 2013, un asemenea vot de neîncredere nu vine doar într-o contradicție clară cu articolul 137 din Constituția Moldovei, ci și cu standardele europene ale justiției constituționale.

Parlamentul Republicii Moldova și-a mai revocat hotărârea din 2019 de desemnare a Președintelui Curții Constituționale. Această hotărâre nu are nicio bază în Constituție.

O hotărâre a Curții Constituționale care nemulțumește puterea legislativă sau puterea executivă nu echivalează cu un abuz de putere sau cu o decizie arbitrară. Nici votul în favoarea unei hotărârii nepopulare a Curții nu echivalează cu încălcarea jurământului depus de judecătorii constituționali. Un asemenea jurământ nu este depus în beneficiul majorității politice a zilei. Este un jurământ de apărare a Constituției, indiferent dacă acest fapt presupune dezamăgirea unei asemenea majorități.

În declarația sa de astăzi, Parlamentul a menționat că „edificarea statului de drept constituie o prioritate absolută”. Dar Parlamentului nu trebuie să ignore că independența judecătorească este un principiu fundamental al oricărei ordini juridice guvernate de preeminența dreptului. Respectarea ordinii constituționale nu poate fi invocată ca pretext pentru violarea Constituției.

Parlamentul a declarat existența unei situații de criză constituțională și politică gravă. Reiterez că acțiunile neconstituționale împotriva unei alte instituții a statului nu conduc la rezolvarea crizelor. Cultura și majoritatea democratică reclamă o reținere instituțională, bună-credință și respect reciproc între instituțiile statului.

Fac apel la Parlamentul Republicii Moldova să-și anuleze declarația și hotărârile neconstituționale și să respecte hotărârile anterioare și viitoare ale Curții Constituționale, chiar dacă nu este de acord cu acestea.”

***

Vineri, 23 aprilie 2021, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat hotărârea prin care Boris Lupașcu se numeşte în funcţia de judecător al Curții Constituționale pentru un mandat de 6 ani.

:: Hotărârea

***

Vineri, 23 aprilie 2021, Comisia juridică, numiri şi imunități a Parlamentului Republicii Moldova a constatat că Boris Lupaşcu întruneşte cerințele legale pentru funcţia de judecător al Curții Constituționale.

Comisia juridică, numiri şi imunități a decis, cu votul unanim al membrilor prezenți (6 voturi – pentru), să propună Parlamentului pentru examinare şi adoptare, proiectul de hotărâre nr. 135 din 23.04.2021 privind numirea lui Boris Lupaşcu în funcţia de judecător al Curții Constituţionale.

:: Raportul

***

Vineri, 23 aprilie 2021, Biroul Permanent al Parlamentului Republicii Moldova a votat proiectul de hotărâre privind anularea prin retragere în parte cu efect pentru viitor a actului administrativ individual ilegal favorabil privind numirea jud. Domnica Manole la Curtea Constituțională.

:: Motivarea

***

Vineri, 23 aprilie 2021, Comisia juridică, numiri şi imunități a Parlamentului Republicii Moldova a votat proiectul de hotărâre privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16.08.2019 privind numirea jud. Domnica Manole la Curtea Constituțională.

:: Ordinea de zi

 
Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Internațional, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD