« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 
 1 comentariu

Ziua internaţională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl
26.04.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl este marcată, anual, la data de 26 aprilie.

O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv în diferite părți ale Uniunii Sovietice, acum pe teritoriile Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de persoane din cele trei țări au fost expuse la radiații.

Guvernul sovietic a recunoscut necesitatea asistenței internaționale abia în 1990. În același an, Adunarea Generală a adoptat rezoluția 45/190, solicitând „cooperarea internațională pentru a aborda și a atenua consecințele centralei nucleare de la Cernobâl”. Acesta a fost începutul implicării Națiunilor Unite în redresarea de la Cernobîl. A fost înființată o grupă de lucru inter-agenții pentru a coordona cooperarea de la Cernobîl. În 1991, ONU a creat Fondul fiduciar de la Cernobîl – aflat în prezent în administrarea Oficiului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA). Din 1986, familia ONU de organizații și ONG-uri majore au lansat peste 230 de proiecte diferite de cercetare și asistență în domeniile sănătății, securității nucleare, reabilitării, mediului, producției de alimente curate și informațiilor.

În 2002, Organizația Națiunilor Unite a anunțat o schimbare a strategiei de la Cernobîl, cu un nou accent pe o abordare de dezvoltare pe termen lung. PNUD și birourile sale regionale din cele trei țări afectate au preluat conducerea în implementarea noii strategii. Există încă lucruri de făcut în regiunea afectată. Pentru a oferi sprijin programelor internaționale, naționale și publice care vizează dezvoltarea durabilă a acestor teritorii, ONU a lansat în 2009 Rețeaua internațională de cercetare și informare de la Cernobâl (ICRIN).

La 8 decembrie 2016, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție care desemna 26 aprilie Ziua internațională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl. În rezoluția sa, Adunarea Generală a recunoscut că, la trei decenii după dezastru, rămân consecințe grave persistente pe termen lung și că teritoriile și comunitățile afectate se confruntă cu nevoi conexe continue. Adunarea generală invită toate statele membre, agențiile relevante ale sistemului Națiunilor Unite și alte organizații internaționale, precum și societatea civilă, să respecte ziua.

Evoluțiile recente

Finalizarea plasării noului spațiu de siguranță peste vechiul adăpost a fost o etapă majoră atinsă în 2019, cu 2,2 miliarde EUR furnizate de peste 45 de țări donatoare prin fonduri gestionate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Noua închidere sigură a fost predată Guvernului Ucrainei la 10 iulie 2019. Domeniul de aplicare al proiectului în ceea ce privește cooperarea internațională este unul dintre cele mai mari văzute vreodată în domeniul securității nucleare.

Deoarece agențiile Organizației Națiunilor Unite și-au mutat atenția de la asistența umanitară la prevenire, recuperare, remediere și dezvoltare a capacității, a fost adoptată o abordare integrată a dezvoltării durabile pentru a răspunde nevoilor regiunilor și comunităților afectate. Agențiile, fondurile și programele au continuat să colaboreze îndeaproape cu guvernele din Belarus, Federația Rusă și Ucraina pentru a oferi asistență pentru dezvoltare comunităților afectate de Cernobîl.

***

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj:

Astăzi marcăm cea de-a treizeci și cincea aniversare a accidentului de la centrala nucleară de la Cernobîl din 26 aprilie 1986- unul dintre cele mai grave accidente nucleare din istorie.

Sute de mii de oameni au fost afectați de radiații. Aproximativ 350.000 de persoane au fost forțate să-și părăsească locuințele din zone grav contaminate, cu un impact profund traumatic și durabil asupra vieții lor. Suferința lor nu trebuie uitată.

Această aniversare este un prilej de recunoaștere a eforturilor de redresare conduse de guvernele din Belarus, Federația Rusă și Ucraina și munca oamenilor de știință care au cercetat dovezile pentru a furniza analize importante care au informat planificarea de urgență și au redus riscurile.

Din 1986, Organizația Națiunilor Unite a contribuit la satisfacerea nevoilor oamenilor din zonele din jurul Cernobîlului, mai întâi prin ajutor de urgență și umanitar, apoi prin sprijinirea redresării și dezvoltării sociale și economice, prin intermediul echipelor noastre naționale ale ONU care lucrează cu societatea civilă, parteneri internaționali și donatori.

Eforturile noastre comune s-au bucurat de un anumit succes. Numărul întreprinderilor mici și mijlocii care operează în zonele afectate direct de dezastru a crescut de la 2.000 în 2002 la 37.000 în prezent. Mii de rezidenți locali, lideri ai comunității și medici au fost instruiți cu privire la riscurile pentru sănătate și promovarea stilurilor de viață sănătoase.

Dezastrul de la Cernobîl a fost analizat de guvernele care lucrează cu academicieni, societatea civilă și altele, pentru binele comun. Se dețin lecții importante pentru eforturile de astăzi de a răspunde pandemiei COVID-19.

Dezastrul nu cunoaște granițe. Dar, împreună, putem lucra pentru a îl preveni și a îl controla, pentru a sprijini pe toți cei care au nevoie și pentru a construi o recuperare puternică.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cuvinte cheie: ,
Secţiuni/categorii: Articole, Dreptul mediului, Dreptul sanatatii, INTERNAȚIONAL, Legal Days, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Ziua internaţională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl”

  1. Cernobîl reprezintă un episod din existența noastră ce nu trebuie dat uitării…
    Cu siguranță, umanitatea ar trebui să învețe ceva din această pagină întunecată de istorie. Rămân în urmă totuși, impactul negativ pe care l-a avut asupra sănătății oamenilor și consecințele devastatoare față de mediul înconjurător.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD