Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Ședință pentru discutarea măsurilor ce se impun la nivelul UNBR în legătură cu efectele asupra profesiei de avocat ale tezelor dezvoltate în considerentele hotărârii din dosarul „Ferma Băneasa” / 22 aprilie 2021. UPDATE: Măsuri adoptate
26.04.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 22 aprilie 2021, a avut loc ședința Comisiei Permanente a UNBR, în format online, cu următoarea ordine de zi: Discutarea măsurilor ce se impun la nivelul UNBR în legătură cu efectele asupra profesiei de avocat ale tezelor dezvoltate în considerentele hotărârii din dosarul „Ferma Băneasa”.

La ședință au participat în calitate de invitați ai decanilor de barou, av. Silvana Racoviceanu și av. Șerban Lovin.

În cadrul ședinței a fost analizat stadiul implementării măsurilor decise în ședința Comisiei Permanente din 9 aprilie a.c. și au fost făcute noi propuneri de activități, inclusiv ca urmare a recepționării de propuneri din partea avocaților care au completat formularul publicat la adresa https://www.unbr.ro/apararea-profesiei/.

În majoritate, participanții la ședință au afirmat că la 14 aprilie, avocații din barouri au construit un moment de solidaritate. Plecând de la acesta, s-a arătat că este necesar ca acțiunile viitoare ale profesiei să se bazeze pe analiza științifică a tezelor juridice din considerentele hotărârii din dosarul Băneasa prin raportare la exigențele dreptului la apărare așa cum se desprind din Constituția României, CEDO și jurisprudența europeană.

Participanții la ședință au fost informați de către președintele UNBR cu privire la Rezoluția adoptată de reprezentanții organizațiilor profesionale ale avocaților din 27 de țări, reuniți la Viena cu ocazia celei de-a 49-a Conferințe a președinților europeni, prin care fac apel către autoritățile române să respecte  drepturile avocaților și garanțiile independenței acestora.

În urma intervențiilor participanților la ședință și după analizarea tuturor propunerilor avansate, Comisia Permanentă a UNBR a aprobat următoarele măsuri:

• Înființarea unei comisii interdisciplinare, care să aibă drept scop redactarea unui studiu privind analiza tezelor juridice din considerentele hotărârii din dosarul Băneasa prin raportare la exigențele dreptului la apărare așa cum se desprind din Constituția României, CEDO și jurisprudența europeană.

• Înființarea unei comisii pentru cercetarea tuturor actelor de împiedicare a liberului exercițiu al profesiei de avocat, care să devină organism permanent de monitorizare a cazurilor în care exercitarea liberă și independentă a profesiei de avocat este împiedicată.

• Organizarea unei dezbateri – eveniment în scopul conștientizării publicului și a factorilor de decizie la nivel național și european în privința acumulării unor probleme care tind să devină sistemice în justiție și afectează exercițiul liber al profesiei de avocat.

• Organizarea Conferinței profesiilor juridice (în preajma Congresului 2021).

• Contactarea unor firme de PR pentru conceperea unui mesaj unitar și consecvent în urma căruia cetățeanul să înțeleagă rolul avocatului și faptul că abuzul asupra avocatului va fi, în final, un abuz împotriva cetățeanului. Problema va fi supusă atenției Consiliului UNBR.

• Transmiterea unui memoriu către Consiliul Superior al Magistraturii, prin care UNBR să arate că profesia de avocat denunță faptul că o serie de activități obișnuite de reprezentare și consiliere ale avocatului pot fi concepute ca infracțiuni, iar anumite aspecte de deontologie profesională pot fi transferate în spațiul răspunderii penale, așa cum reiese din unele pasaje cuprinse în motivarea instanței în dosarul Ferma Băneasa.

Comisia Permanentă a decis ca alte propuneri făcute de participanții la ședință și reținute de membrii Comisiei Permanente în analiză precum și alte măsuri ce vor fi recepționate prin formularul postat la adresa https://www.unbr.ro/apararea-profesiei/ să fie înaintate spre analiză și decizie Consiliului UNBR și grupurilor de lucru ale Consiliului UNBR, în funcție de domeniul de interes.

:: Minuta

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti