Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

ZRVP obține o primă victorie importantă pentru marca națională de biciclete PEGAS
26.04.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul proprietatii intelectuale, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Litigiul între Atelierele Pegas, producător al celui mai cunoscut brand de biciclete din România, și compania germană ZEG Zweirad-Einkaufs-Genossenschaft eG, proprietar al mărcii Pegasus, a fost soluționat în data de 22 aprilie în primă instanță în favoarea brandului românesc, reprezentat de echipa de litigii a societății de avocați Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP). Compania germană solicitase instanței din România anularea mărcii Pegas.

Tribunalul București a respins în data de 22 aprilie acțiunea în anularea mărcii naționale PEGAS și interzicerea comercializării bicicletelor sub această denumire, acțiune inițiată de compania germană ZEG Zweirad-Einkaufs-Genossenschaft, producător a diverse mărci de biciclete, printre care și Pegasus. ZEG formulase în fața instanței din România o acțiune în anulare și contrafacere împotriva legendarei mărci Pegas pe motiv că înregistrarea mărcii Pegas în anul 2010 ar fi fost făcută cu rea-credință, respectiv că cele două mărci, Pegas (România) și Pegasus (Germania) sunt similare și nu pot coexista pe piața Uniunii Europene.

Alina Tugearu, partener și coordonator al departamentului de proprietate intelectuală din cadrul ZRVP: „Dosarul a stârnit o atenție neobișnuită, explicabilă prin notorietatea bicicletelor Pegas pentru majoritatea românilor. Soluția pronunțată de instanța de fond este cu atât mai importantă cu cât dovedește că specificul național este un element de diferențiere cu efecte pe plan juridic, aspect ce a fost punctat și de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu mai multe ocazii. În ceea ce privește admiterea excepției inadmisibilității acțiunii în contrafacere în lipsa anulării mărcii Pegas, soluția Tribunalului București reprezintă o adevărată decizie de speță care dovedește că practica națională nu trebuie reconsiderată după pronunțarea Hotărârii CJUE din 21 februarie 2013, C – 561/11, față de specificul legislației naționale aplicabile în cauză comparativ cu reglementarea comunitară a mărcilor.”

Apărarea ZRVP s-a axat pe devoalarea strategiei nelegitime care a stat la baza acțiunii: ZEG a încercat fără succes să ocolească efectele pierderii termenului de cinci ani de la data înregistrării mărcii Pegas pentru formularea acțiunii în anulare. Instanța a sancționat această încercare de eludare a legii prin respingerea ca inadmisibil a capătului de cerere privind contrafacerea, în lipsa anulării anterioare a mărcii. De asemenea, instanța a respins criticile privind pretinsa rea-credință la momentul înregistrării mărcii Pegas în anul 2010, întemeiate pe ideea unei intenții frauduloase de a profita de cunoașterea mărcii anterioare expirate (creată de Uzina Mecanică Tohani).

Avocații ZRVP au dovedit că intenția care a stat la baza înregistrării mărcii Pegas a fost mânată de bună-credință, cu scopul de a reinventa și duce mai departe o marcă intim legată de istoria poporului român care altfel ar fi pierit din amintirea colectivă. În ceea ce privește riscul de confuzie, sondajul de piață depus la dosar dovedește, dincolo de orice îndoială, cunoașterea extinsă de care se bucură marca Pegas pe teritoriul României, în contrapondere cu marca Pegasus – necunoscută publicului român, fapt ce permite coexistența celor două mărci în România.

Demersul în justiție al ZEG a pornit de la o decizie finală a Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) din 2017, prin care a fost stabilit că cele două mărci, Pegasus (Germania, din 1984) și Pegas (România), sunt similare și nu pot coexista pe piața UE, pentru ca s-ar crea confuzie pentru clienți.

Zamfirescu Racoti Vasile & Partners are una dintre cele mai puternice echipe de litigatori din România în domeniul brevetelor și mărcilor industriale. Societatea a fost desemnată în ultimii ani drept cel mai bun furnizor de servicii juridice în domeniul disputelor de proprietate intelectuală, fiind lider în clasamentele realizate la nivel internațional de publicațiile specializate World Trademark Review, Managing Intellectual Property, IAM Patent 1000, IP Stars, Chambers & Partners și Legal 500 EMEA. ZRVP și-a adjudecat în anul 2019 titlul Firma de proprietate intelectuală a anului din România la MIP EMEA Awards. Societatea reprezintă clienți din arii diverse precum pharma și sănătate, construcții, energie, servicii financiare, retail, cosmetice, media și telecom.

Despre Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners

Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners (ZRVP) este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România, oferind servicii de asistenţă juridică atât în sfera litigiilor şi a arbitrajului, cât şi în domeniul avocaturii de business, al insolvenței, al dreptului penal al afacerilor și al consultanței fiscale.

ZRVP are o echipă de 63 de avocați, dintre care 13 asociaţi – Călin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoţi și Stan Tîrnoveanu – asociaţi fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu, Monica Strîmbei, Cătălin Micu, Andrei Dumitrescu și Mihai Băjenaru (asociați), domnul prof. dr. Valerian Cioclei și Robert Oancea (of counsel).

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti