Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Cyberlaw Drept penal

DIICOT destructurează un grup infracțional organizat specializat în operațiuni ilegale cu criptomonede

11 martie 2024 | JURIDICE.ro

La datele de 07 și 08.03.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Strucura Centrală au dispus reținerea a 9 inculpați și măsura controlului judiciar față de alți 5 pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, spălare a banilor, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, înșelăciune,  efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, alterarea integrității datelor informatice, acces ilegal la un sistem informatic, instigare la acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, instigare la transfer neautorizat de date informatice, uz de fals, șantaj în formă continuată și lipsire de libertate în mod ilegal.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate sumele de 661.430 euro, 859.500 lei, ⁠3.011 dolari americani, ⁠50.000 coroane daneze, ⁠10.000 franci elvețieni, 92 de telefoane mobile, ⁠24 de laptopuri, ⁠6 tablete, ⁠9 dispozitive ledger (portofele crypto hardware), dispozitive de stocare a datelor (6 HDD, 5 SSD, 33 de memorystick), ⁠12 ceasuri de lux, ⁠43 de carduri bancare, 1 pistol, ⁠14 bile de substanță albă pulverulentă, un grinder și substanță vegetală cu miros înțepător, 90 de bancnote de 500 de euro susceptibile a fi false (toate cu aceeași serie), ⁠o casă de marcat, ⁠bijuterii și înscrisuri.

Totodată, au fost indisponibilizate fonduri în criptomonedă în echivalent a 700.000 de dolari americani și instituită măsura sechestrului asigurător asupra mai multor autoturisme, dintre care 3 din categoria lux.

Materialul probator administrat în cauză a relevat faptul că, la începutul anului 2019, inculpații au constituit un grup organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de spălare a banilor proveniți cu precădere din infracțiuni informatice, grup la care au aderat peste 20 de membri.

Astfel, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpații au primit și transferat monede virtuale în valoare de circa, 29 milioane BUSD, 4, 6 milioane BUSD și 1,3 milioane BUSD prin intermediul conturilor deținute de ei sau alte persoane pe platformele pentru tranzacționare de criptomonedă, cunoscând că banii provin din infracțiuni, scopul fiind   ascunderea sau disimularea originii ilicite în schimbul încasării unor sume cu titlul de comision.

Din probele administrate a mai rezultat că în anul 2021 unul dintre inculpați, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale l-a determinat și sprijinit   pe un alt membru al grupului infracțional, să acceseze fără drept, portofelul electronic atașat   unui cont de criptomonedă aparținând unei persoane vătămate și sub pretextul încheierii unei tranzacții financiare, a indus victima în eroare, determinând-o să transfere peste 400 de unități ale unei monede virtuale în echivalentul a peste 580.000 euro, într-un portofel electronic la care obținuse anterior accesul, în mod ilegal, de unde și le-a însușit. Ulterior, aceeași doi inculpați, sub pretextul achiziționării de criptomonede au determinat o altă persoană vătămată să transfere unități de monedă virtuală, cauzându-i astfel o pagubă de aproximativ 73.000 USD.

În anul 2023 un alt inculpat folosind același mod de operare precum și programe informatice (clona unei aplicații bancare) sau înscrisuri false a indus în eroare două persoane vătămate (una cetățean străin) determinându-le să transfere în portofele electronice aflate sub controlul său, unități de criptomonedă producându-le prejudicii de aproximativ 190.00 USD și respectiv 6.000.000 USD.

Cu privire la un alt inculpat, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj în formă continuată, s-a reținut că, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, prin amenințare și lipsire de libertate, a constrâns o victimă să întocmească un înscris sub semnătură privată, în scopul de a dobândi în mod injust un drept de garanție reală asupra unui imobil și recunoașterea unei datorii fictive de 350.000 lei pentru a o determina să-i remită această sumă.

Totodată, acesta cunoscând provenința ilicită a unor sume în criptomonedă, în echivalentul a aproximativ 42.000 dolari SUA le-a tranzacționat prin intermediul portofelului electronic deținut.

La data de 08.03.2024, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București a dispus arestarea preventivă a trei dintre inculpații reținuți, măsura controlului judiciar față de alți cinci și continuarea cercetărilor față de un altul în stare de libertate. Împotriva încheierii, cu referire la ultimele două dispoziții ale instanței, procurorii DIICOT- Structura Centrală au formulat contestație.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, cu sprijinul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul IGPR.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din Poliția Română, polițiștii Serviciului Criminalistic și ai Serviciului Poliției Canine din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, ai brigăzilor de combatere a criminalității organizate Cluj-Napoca, Brașov, Alba-Iulia, Pitești și Constanța, precum și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române.

În cadrul operațiunii au participat și reprezentanți ai EUROPOL.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică al D.I.I.C.O.T și Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

:: Sursa: www.diicot.ro

***

La data de 07.03.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și cu sprijinul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au pus în aplicare 40 de mandate de percheziție domiciliară pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Vâlcea, Brașov, Constanța și Sălaj, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, operațiuni ilegale cu instrumente de plată fără numerar, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Din cercetările efectuate a reieșit faptul că, în anul 2019, în municipiul București a fost constituit un grup infracțional organizat la care au aderat peste 20 de membri, cetățeni români și străini, în scopul săvârșirii infracțiunilor de spălare a banilor proveniți cu precădere din infracțiuni informatice.

Analiza probelor administrate până în prezent a reliefat că, aceștia au sustras criptomonede din portofelele electronice ale mai multor persoane vătămate, aducându-le prejudicii de ordinul milioanelor de euro. Ulterior, le-au transferat succesiv prin mai multe portofele electronice controlate în parte de membri grupului infracțional, având ca destinație finală portofele electronice deschise pe numele unor cetățeni străini, care facilitau transformarea criptomonedelor în monedă convențională și implicit integrarea în circuitul civil în schimbul unor comisioane.

De asemenea, tot pe baza unor comisioane, membrii grupului infracțional au pus la dispoziție circuitul de transfer de criptomonede și altor persoane care dețineau sume de bani în numerar sau fonduri de criptomonede obținute din săvârșirea unor infracțiuni, în scopul ascunderii provenienței ilicite.

Audierile se desfășoară la sediul DIICOT – Structura Centrală.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din Poliția Română, polițiștii Serviciului Criminalistic și ai Serviciului Poliției Canine din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, ai brigăzilor de combatere a criminalității organizate Cluj-Napoca, Brașov, Alba-Iulia, Pitești și Constanța, precum și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române.

În cadrul operațiunii participă și reprezentanți ai EUROPOL.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică al D.I.I.C.O.T și Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

:: Sursa: www.diicot.ro

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership