Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Arbitraj
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional CCIR
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Arbitraj SELECTED

România a câștigat acțiunea în dosarul Roșia Montană. UPDATE: Termenul pentru analiza hotărârii a fost prelungit

11 martie 2024 | JURIDICE.ro

Vineri, 8 martie 2024, România a primit Hotărârea Acțiunii arbitrale internaționale inițiată de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr. 356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr. 109/1995), potrivit unui comunicat.

Deși în ordinul tribunalului arbitral nr. 3 din 14 noiembrie 2016 este stipulat că după comunicarea hotărârii arbitrale orice parte trebuie să comunice, în maxim 20 de zile, informațiile pe care le consideră confidențiale, tribunalul a anunțat prin adresa de înaintare a hotărârii prelungirea acestui termen la 90 de zile.

Decizia vine pe fondul volumului și complexității deosebite a informațiilor ce necesită a fi parcurse.

Astfel, părțile implicate dispun de acest timp suplimentar pentru a evalua și a comunica informațiile pe care le consideră relevante.

În schimb, termenul în care poate fi introdusă acțiunea în anulare rămâne de 120 zile de la data comunicării hotărârii.

Împotriva hotărârii arbitrale se poate introduce acțiune în anulare la același Centru Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii, caz în care se va constitui un alt tribunal arbitral care va soluționa acțiunea.

Potrivit art. 52 din Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, 5 motive pot fi invocate pentru anularea unei hotărâri arbitrale, respectiv:
a) viciu în constituirea tribunalului;
b) abuz de putere evident al tribunalului;
c) coruperea unui membru al tribunalului;
d) încălcarea gravă a unei reguli fundamentale de procedură;
e) lipsă de motive.

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

***

Sâmbătă, 9 martie 2024, Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP) a dat publicități următorul comunicat:

În dosarul Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey) c. România (ICSID Cazul nr. ARB/15/31), Tribunalul Arbitral a pronunțat Hotărârea Arbitrală în data de 8 martie 2024.

Printr-o decizie luată cu majoritate, tribunalul a respins toate pretențiile reclamanților pe fond și a acordat o parte substanțială din costurile de arbitraj ale României.

Tribunalul a fost compus din Prof. Pierre Tercier (președintele Tribunalului), Dr. Horacio A. Grigera Naón și Prof. Zachary Douglas.

Această decizie pune capăt procedurii arbitrale care a fost inițiată de Gabriel Resources în iulie 2015. Pe parcursul arbitrajului, părțile au făcut schimb de peste 25 de memorandumuri și au participat la două audieri principale, una între 2 și 13 decembrie 2019, care a avut ca obiect răspunderea, și una între 28 septembrie și 4 octombrie 2020, care s-a concentrat pe aspecte tehnice și de cuantum.

Gabriel Resources a susținut în cadrul arbitrajului că România a încălcat tratatul bilateral de investiții Canada-România și tratatul bilateral de investiții Regatul Unit-România, inclusiv obligația de a nu expropria investițiile fără despăgubiri. Gabriel Resources a solicitat în total aproximativ 6,7 miliarde USD, inclusiv dobânzi.

Ca răspuns, România a susținut că Roșia Montană Gold Corporation, consorțiul dintre Gabriel Resources și compania de stat românească Minvest, nu a reușit să îndeplinească cerințele de autorizare, în mare parte ca urmare a faptului că nu a reușit să obțină o licență socială pentru proiectul minier.

Tribunalul a luat în considerare numeroasele provocări de mediu, sociale, culturale și economice cu care s-a confruntat proiectul minier, constatând că autoritățile române și-au îndeplinit „mandatul de reglementare cât de bine au putut în aceste circumstanțe dificile”.

După ce a respins cererea Gabriel Resources’ că România ar fi încălcat cele două tratate bilaterale de investiții, tribunalul nu a procedat la examinarea argumentelor părților cu privire la cuantumul daunelor.

Hotărârea Arbitrală va fi publicată pe website-ul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiții de pe lângă Banca Mondială (ICSID/CIRDI), odată ce informațiile confidențiale sunt anonimizate în hotărâre.

România a fost reprezentată în arbitraj de consorțiul LALIVE și Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP). Echipa LALIVE a fost condusă de Dr. Veijo Heiskanen, Matthias Scherer, Lorraine de Germiny și Noradèle Radjai. Alți membri ai echipei au fost Christophe Guibert de Bruet, David Bonifacio, Emilie McConaughey și Baptiste Rigaudeau. Echipa LDDP a fost condusă de Prof. Crenguța Leaua și i-a inclus pe Prof. Ștefan Deaconu, Andreea Simulescu, Liliana Deaconescu, Andra Soare-Filatov, Corina Tănase, Aurora Damcali și Marius Grigorescu. Echipa a mai inclus, temporar, și pe Mihaela Maravela și Andreea Pițurcă.

Prof. Crenguța Leaua: “Guvernul României s-a confruntat, de-a lungul ultimelor decenii, cu o situație deosebit de complexă în ceea ce privește proiectul Roșia Montana. A fost nevoie de atenție atât pentru dezvoltarea socio- economică a regiunii cât și pentru protecția mediului și respectarea tuturor cerințelor administrativ -procedurale impuse de lege pentru un astfel de proiect. Au fost depuse eforturi constante pentru a naviga în această complexitate și a respecta atât drepturile investitorilor cât și cele ale cetățenilor României. Suntem încântați să vedem că tribunalul arbitral ICSID a înțeles situația și argumentele prezentate de noi în apărarea României și a ajuns la o decizie care confirmă că România a și-a respectat obligațiile față de investitorul străin, astfel cum sunt prevăzute de tratatele de protecție reciprocă a investițiilor. Suntem recunoscători reprezentanților autorităților centrale și locale care ne-au sprijinit pentru a colecta informațiile relevante, celor care au depus mărturie în dosar, precum și experților legali și tehnici; cu toții ne-au creat posibilitatea de a prezenta în mod corect situația de fapt în fața tribunalului arbitral. Suntem mândri și fericiți că, după un arbitraj care a durat aproape 9 ani, am putut obține, ca rezultat al acestor imense eforturi de echipă, un rezultat prin care am evitat ca cetățenii României să suporte o povară bugetară de peste 6 miliarde de USD.“

Dr. Veijo Heiskanen: “Dreptatea a prevalat. Aceasta este pentru numeroșii oficiali și funcționari publici din România, pentru sprijinul constant și munca serioase depuse de ei, și pentru locuitorii din Roșia Montana; am fost onorați să fim în serviciul lor.”
Matthias Scherer: “A fost într-adevăr o onoare și o mare satisfacție să vedem cum România poate acum să își aloce fondurile publice către probleme mai sustenabile și importante decât despăgubirile de 6 miliarde USD cerute de un investitor străin.”

LALIVE și LDDP au obținut anterior pentru România victoria în cinci alte arbitraje privind investițiile străine, inclusiv Rompetrol împotriva României și Micula et al. împotriva României, în care au fost respinse pretenții de peste 3 miliarde de euro împotriva României.

***

Sâmbătă, 9 martie 2024, Guvernului României a dat publicități următorul comunicat:

România a câștigat  acțiunea arbitrală în dosarul Roșia Montană, decizia Curţii de Arbitraj Internaţional a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii a fost comunicata Guvernului României.

Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primește câștig de cauză la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey).

Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.
În următoarele 20 de zile urmează să fie publicată  motivarea deciziei ICSID.

Guvernul României  salută această decizie și  mulțumește tuturor celor implicați în apărarea  intereselor statului român.

„Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru greșelile unor oameni politici care au acționat împotriva  intereselor României. Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Acțiunea arbitrală internațională a fost inițiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) și a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995).

România dorește publicarea integrală a hotărârii arbitrale. Prin urmare, dacă tribunalul arbitral va redacta hotărârea arbitrală fără a face trimitere la informațiile confidențiale aflate în posesia sa, atunci hotărârea arbitrală va deveni publică în întregime și se va publica pe site-ul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (https://icsid.worldbank.org).

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale