« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel București. Activitatea nerentabilă și managementul defectuos nu constituie cauze de atragere a răspunderii (pentru intrarea în insolvență), neregăsindu-se printre cele prevăzute de art. 169 din Legea nr. 85/2014
27.04.2021 | Răzvan DOBRIN

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Răzvan Dobrin

Răzvan Dobrin

Prin Decizia Civilă nr. 600/A din data de 02.04.2021, Curtea de Apel București a respins apelul formulat de DGRFP București împotriva sentinței civile, pronunțate de către Tribunalul București, prin care s-a dispus respingerea acțiunii de atragere a răspunderii pentru intrarea în insolvență. Pentru a pronunța această decizie, instanța de judecată a reținut, printre altele, că:

“Răspunderea reglementată de art. 169 din Legea nr. 85/2014 nu reprezintă o extindere a procedurii insolvenței asupra membrilor organelor de conducere, ci este una personală, care intervine numai atunci când, prin săvârșirea vreunei fapte din cele enumerate de lege, aceștia au cauzat ajungerea societății debitoare în stare de insolvență.

Natura juridică a răspunderii reglementate de art. 169 din Legea nr. 85/2014 este aceea a unei răspunderi speciale care împrumută cele mai multe din caracteristicile răspunderii delictuale, iar nu a unei răspunderi contractuale.

Fiind vorba despre o răspundere delictuală, pentru a fi angajată trebuie îndeplinite condițiile generale ale răspunderii civile delictuale (art. 998 C. civ. 1864, respectiv art. 1357 C. civ. în funcție de data la care s-au săvârșit faptele-fapta ilicită, prejudiciu, legătura de cauzalitate și culpă), condiții care capătă în acest context unele conotații speciale.

Curtea reține că activitatea nerentabilă și managementul defectuos nu constituie cauze de atragere a răspunderii, neregăsindu-se printre cele prevăzute de art. 169 din lege și neputând fi asimilate cu fapta de a fi dispus, în interes personal, continuarea activității care ducea în mod vădit la încetarea de plăți.

Interesul personal, în sensul art. 169 alin. 1 lit. c din Legea nr. 85/2014 nu se prezumă, iar apelanta nu a dovedit îndeplinirea acestei condiții. Mai mult, ea nici nu a argumentat în acest sens.”

Av. Răzvan Dobrin

 
Secţiuni: Insolvență, Jurisprudență Curți de Apel, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD