Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

CEDO. Tőkés împotriva României – 27 aprilie 2021. Prof. univ. dr. Iulia Motoc, membru în completul de judecată
27.04.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 27 aprilie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Tőkés împotriva României.

Cauza se referă la sancțiunea contravențională – un avertisment – impusă reclamantului, deputat în Parlamentul European, în conformitate cu articolul 49 litera (a) din Legea nr. 185/2013 care reglementează afișarea și autorizarea mijloacelor de publicitate, deoarece a arborat steagul Tinutului Secuiesc pe clădirea ce găzduia biroului său din România. Bazându-se pe articolul 10 din Convenție, reclamantul susține că sancțiunea contravențională impusă constituie o încălcare a dreptului său la libertatea de exprimare.

Cu majoritate, Curtea a reținut că a fost încălcat articolul 10 din Convenție, fapt pentru care România trebuie să plătească reclamantului 2.112 de euro pentru alte taxe.

Cu unanimitate, Curtea a reținut că prezenta hotărâre constituie în sine o satisfacție echitabilă suficientă pentru orice prejudiciu moral suferit de reclamant.

Într-o opinie disidentă comună, jud. Iulia Motoc şi jud. Gabriele Kucsko Stadlmayer apreciază, între altele, că sancţiunea impusă de statul român reclamantului pentru arborarea respectivelor drapele a fost cea mai uşoară din cele prevăzute de dreptul intern şi că aceasta s-a referit la faptul că nu a fost obţinută o autorizaţie pentru amplasarea unui mijloc de publicitate, fără a fi pus în cauză caracterul lor de simbol al unei minorităţi, în concluzie stabilind că nu a existat o încălcare a articolului 10 al Convenţiei europene a drepturilor omului privind libertatea de exprimare.

:: Hotărârea (în limba franceză)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti