« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Despre pre-insolvență, implementarea Directivei (UE) 2019/1023
28.04.2021 | Andrei SĂVESCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Andrei Săvescu

Andrei Săvescu

I. Scopurile proiectului de implementare a Directivei (UE) 2019/1023, referitor la procedurile de pre-insolvență (restructurare preventivă), surprind foarte bine scopurile stabilite de Uniunea Europeană:

1. Pre-insolvența trebuie să permită circulația capitalului din vii în morți, adică din întreprinderi viabile în întreprinderi aflate în dificultate. Pre-insolvența încurajează preluarea controlului asupra companiei aflate în dificultate înainte de declanșarea falimentului, de exemplu prin supra-garanții pentru investitorii care ar dori să preia compania aflată în dificultate.

2. Pre-insolvența trebuie să permită ca în corpul defunctului să fie amplasat un nou suflet. Adică să nu fie distrus corpul, să nu fie tranșat și valorificat ca organe, și cu atât mai puțin să fie valorificat după ce a fost transformat în țărână, ca îngrășământ agricol.

II. De ce România optează pentru construirea unei noi baterii de proceduri, care preced procedura reorganizarii? Pentru că procedura obișnuită de reorganizare judiciară este un cuib de viespi, noțiuni și formule juridice înțepătoare (de exemplu contestarea creanțelor). Modificarea acestei proceduri ar fi fost dirimantă și complexă, astfel încât soluția pentru care s-a optat este elegantă și pragmatică.

Av. dr. Andrei Săvescu, Managing Partner SĂVESCU & ASOCIAŢII

* Pentru discuții extinse despre această temă a se vedea dezbaterea Îmbunătăţirea soluţiilor de restructurare pentru companii. Dezbatere privind transpunerea Directivei Europene 2019/1023 în legislația națională, ediția 457, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni/categorii: Dreptul Uniunii Europene, Insolvență, Opinii, SELECTED TOP LEGAL

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD