Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Precizări Anca Dragu, preşedintele Senatului. Precizări Stelian Ion, Ministrul Justiţiei. UPDATE: Proiectul, pe ordinea de zi a Senatului – 4 mai 2021. UPDATE: Adoptare de Senat. UPDATE: Camera Deputaților a adoptat Proiectul de Lege. UPDATE: Președintele României a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. UPDATE: Publicare în Monitorul Oficial


12.05.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Drept penal, Lege 9, Proiecte legislative, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 493 din 12 mai 2021 a fost publicată Legea nr. 130/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Principalele modificări și completări aduse Codului de procedură penală sunt următoarele:
– deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor;
– în cazuri temeinic justificate, instanța poate amâna succesiv pronunțarea, fiecare amânare neputând depăși 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor;
– în cazurile în care rezultatul deliberării se consemnează într-o minută, deliberarea și pronunțarea hotărârii au loc într-un termen de cel mult 15 zile de la închiderea dezbaterilor, dacă legea nu prevede altfel. În cazuri temeinic justificate, instanța poate amâna pronunțarea o singură dată, pentru cel mult 15 zile;
– hotărârea trebuie să fie redactată la momentul pronunțării în cazurile în care se pronunță una dintre soluțiile prevăzute la art. 396 și 397 Cod proc. pen.;
– pentru procuror, persoana vătămată și părți, termenul de apel este de 10 zile, dacă legea nu dispune altfel, și curge de la data comunicării hotărârii sau de la data comunicării copiei minutei.

Intrare în vigoare: 15 mai 2021

***

Miercuri, 12 mai 2021, Klaus Iohannis, Președintele României, a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală (PL-x 185/05.05.2021), potrivit unui comunicat.

***

Marți, 11 mai 2021, Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a examinat inițiativa legislativă şi în urma dezbaterilor a hotărât, cu majoritate de voturi, să îi acorde aviz favorabil.

:: Avizul

***

Luni, 10 mai 2021, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. (PL-x nr. 185/2021)

:: Forma adoptată de Cameră
:: Forma pentru promulgare

***

Marți, 4 mai 2021, proiectul de Lege privind modificarea Codului de procedură penală a fost adoptat de Senat și trimis spre dezbatere și aprobare la Camera Deputaților.

:: Forma adoptată de Senat
:: Adresa de trimitere la Camera Deputaților spre dezbatere

***

Marți, 4 mai 2021, Senatul României va dezbate proiectul de Lege privind modificarea Codului de procedură penală, care figurează pe ordinea de zi de astăzi.

Proiectul prevede că „deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut, instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor.”

De asemenea, propunerea legislativă mai reglementează situațiile în care judecători, membri ai completului, se află în imposibilitate de a semna motivarea hotărârii.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a precizat că proiectul de act normativ oferă „o nouă viziune asupra drepturilor justiţiabililor”, potrivit unor surse.

„Este de aşteptat ca la început să fie o perioadă mai grea la motivarea dosarelor, dar pe măsură ce vor fi soluţionate cât mai multe dosare, vor intra într-o normalitate şi din punct de vedere al respectării dreptului la apărare, consider că este un pas înainte. (…) Semnalele care au venit din partea magistraţilor, judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătorilor curţilor de apel, tribunalelor, din partea CSM au fost unanime şi anume că un termen maximal de 90 de zile ar conduce mai degrabă la o calitate redusă a soluţiilor, graba cu care s-ar putea pronunţa aceste soluţii date pe fond ar putea să impieteze asupra calităţii. (…) Şi s-a ajuns la o situaţie de echilibru – 120 de zile, în situaţii excepţionale”, a mai declarat acesta după dezbaterile din Comisia juridică a Senatului.

***

Joi, 29 aprilie 2021, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a dezbătut Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. (L131/2021)

:: Proiectul
:: Avizul CSM
:: Raportul comisiei

Anca Dragu, preşedintele Senatului, a declarat următoarele: „Putea veni, desigur, un proiect de la Ministerul Justiţiei. Am lucrat cu colegii de la Ministerul Justiţiei. Am dorit să dăm un mesaj în coaliţie că este un proiect asumat de coaliţie. Ştim care e problema în această speţă şi vrem să fim pregătiţi. Pentru că motivarea va apărea în câteva zile, probabil. Conform legii, avem o perioadă de timp relativ scurtă la dispoziţie pentru a o pune în aplicare şi vrem, într-adevăr, să nu blocăm instanţele şi să acordăm aceste drepturi persoanelor care vor primi decizii ale instanţelor. Trebuie să fim echilibraţi aici între a încărca sistemul de justiţie şi a observa şi de a respecta drepturile inculpaţilor, care sunt subiectele acestor decizii. Deci trebuie să fim foarte echilibraţi între a nu afecta drepturile nimănui. Deci oamenii din sistemul de justiţie şi parlamentarii sunt conştienţi de probleme şi de aceea vrem să ne mişcăm cât mai repede.”

Stelian Ion, Ministrul Justiţiei, a declarat următoarele: „Ideal ar fi să fie un termen cât mai scurt, e cert lucrul ăsta. Realist vorbind, un termen de 90 de zile ar fi, din punct de vedere al sistemului judiciar, insuficient. Am avut discuţii ample într-un grup de lucru la Ministerul Justiţiei, au fost reprezentanţi şi ai Înaltei Curţi şi ai curţilor de apel şi ai tribunalelor. Mi-au spus absolut toţi judecătorii că ar fi un termen foarte scurt, nerealist. Ne interesează, pe de o parte, să fie finalizate procesele cât mai repede, să fie redactate hotărârile în termen cât mai scurt şi acea condiţie referitoare la celeritatea şi la durata rezonabilă a procesului să fie îndeplinită. Pe de altă parte, nu trebuie să facem rabat de la calitate, pentru că în momentul în care vom grăbi şi vom pune presiune foarte mare pe judecători, se va întâmpla inevitabil acest lucru, va suferi calitatea hotărârilor judecătoreşti şi cred că nu-şi doreşte nimeni acest lucru. Aşa încât am aşteptarea să avem o soluţie de mijloc, să spun aşa, în şedinţa de astăzi a Comisiei juridice. Adică poate nici chiar 120 de zile, cum au fost solicitate în cadrul discuţiilor de la Ministerul Justiţiei, dar nici 90 de zile, undeva între aceste intervale.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro