« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

ANAF. Precizări ref. presupusa dispariţie în Biroul Vamal de Frontieră Albița a 10 transporturi de ţigări
30.04.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Joi, 29 aprilie 2021, Agenția Națională de Administrare Fiscală a dat publicității următorul comunicat: Referitor la unele articole de presă publicate în mediul online, cu privire la presupusa „dispariţie în Biroul Vamal de Frontieră Albita a 10 transporturi de ţigăricare aveau ca destinație finală o companie din Republica Moldova, facem următoarele precizări:

Asemenea celorlalte administrații vamale din statele membre ale Uniunii Europene, autoritatea vamală din România acordă o importanţă deosebită activităţii de prevenire si combatere a faptelor de contrabandă cu țigarete.

Astfel, în aplicarea Planului de acţiuni pentru implementarea Strategiei naţionale a autorităţii vamale pentru prevenirea şi combaterea traficului ilicit cu tigarete și produse din tutun 20192021 la nivelul birourilor vamale de frontieră s-a implementat o procedură specială de înregistrare şi control pentru transporturile cu ţigarete. Totodată, atât la nivel central cât și la nivelul direcţiilor regionale vamale, periodic, se desfăşoară verificări specifice suplimentare acestui tip de operaţiuni.

O astfel de acţiune de verificare a fost demarată în luna septembrie 2020 de către serviciile specializate din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor şi a presupus verificarea realităţii ieşirii de pe teritoriul UE a peste 50 de transporturi cu marfă declarată țigarete și având ca destinatari diversi operatori economici cu sediul în Republica Moldova. Menţionăm că toate transporturile erau înregistrate în evidenţele BVF Albita, pentru ele fiind îndeplinită procedura de control la ieşirea din România.

Astfel, la solicitarea Direcţiei Generale a Vămilor, în baza acordurilor de asistenţă administrativă reciprocă în domeniul vamal, Serviciul vamal al Republicii Moldova a desfăşurat verificări specifice, inclusiv controale la sediile operatorilor stabiliţi în Republica Moldova, acestea reliefând faptul că toate transporturile respective au intrat pe teritoriul Republicii Moldova, iar pentru toate mărfurile în cauză s-au derulat operațiuni vamale de import care au fost identificate inclusiv în evidentele contabile ale operatorilor economici destinatari.

Dorim să subliniem că, astfel de activităţi de control, derulate în strânsă colaborare cu autorități de aplicare a legii de la nivel național cât și internațional, care au competențe în domeniul combaterii contrabandei, au avut ca rezultat scăderea continuă, începând cu anul 2018, a nivelului estimat al contrabandei cu ţigarete pe teritoriul României, de la 16,3% din totalul consumului de țigarete, în anul 2018, la 13,9 % pentru anul 2019, respectiv 9,4% în anul 2020, fiind prima dată în ultimii 12 ani când ne situăm sub media de 10% a comerțului ilegal cu tigarete din Uniunea Europeană.

Totodată, aceste acţiuni de prevenire și combatere a traficului ilicit cu ţigarete au determinat în anul 2020 o creştere cu 10% (1.34 mld lei), comparativ cu anul precedent, a veniturilor la bugetul statului provenite din accize pentru produse din tutun.

Autoritatea vamală continuă acțiunile de combatere a contrabandei cu ţigarete şi a altor forme de comerț ilicit în strânsă colaborare cu toate autoritățile naționale și internaționale competente în domeniu.

 
Secţiuni: Drept penal, Fiscalitate | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD