« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Ziua mamei și Ziua tatălui
02.05.2021 | Cristi DANILEȚ

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Cristi Danileț

Cristi Danileț

Prin Legea nr. 319/2009, prima duminică din luna mai a fost declarată drept „Ziua mamei”, iar a doua duminică din luna mai este „Ziua tatălui”. Potrivit expunerii de motive, legea a fost inițiată pentru a evidenția importanța ambilor părinți în viața de familie și egalitatea în drepturilor a ambilor părinți.

Pentru înlăturarea prejudecăților în legătură cu îngrijirea copiilor mai ales de mamă, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat Rezoluţia 2079 (2015) privind „Egalitatea şi autoritatea părintească comună: rolul taţilor”. Legislația română consacră egalitatea în drepturi și obligații a părinților cu privire la copiii lor și declară inadmisibilă discriminarea pe considerente legate de gen: OG nr. 137/2000Legea nr. 202/2002, Legea nr. 272/2004, Codul civil.

Pe mapamond, ziua mamei se sărbătorește în a doua duminică a lunii mai în peste 70 de țări. Ea este diferită de ziua drepturilor femeii sărbătorită pe 8 martie. Ziua tatălui se sărbătorește la date diferite, cele mai multe țări optând pentru luna martie sau iunie.

Interesant, când în majoritatea statelor de pe glob sărbătoresc ziua mamei, noi sărbătorim ziua tatălui. Am cercetat de ce este așa și iată ce am descoperit: în propunerea legislativă, inițiatorii propuseseră ziua tatălui să fie în prima duminică și ziua mamei în a doua duminică. Comisiile de specialitate și Guvernul nu au fost de acord cu o astfel de lege, dar în Senat s-a votat proiectul de lege. În Camera Deputaților, Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați propune – la inițiativa unui deputat UDMR – inversarea celor două zile, ca o „recunoaștere a rolului femeii în aducerea pe lume a copiilor”; în Comisia pentru sănătate și familie se respinge această inversare a datelor „pentru concordanță cu celelalte țări ale UE”. În cadrul dezbaterilor, un deputat UDMR susține că „Pentru că bisericile noastre sărbătoresc Ziua mamei în prima duminică a lunii. Inversarea ar duce într-o situaţie în care biserica sărbătoreşte într-o zi, iar din punct de vedere oficial este peste o săptămână. Şi probabil parte din membrii grupului nostru parlamentar se vor abţine la acest vot dacă nu se acceptă amendamentul propus de noi.”

Dar, din cercetările mele rezultă că în tradiția creștină catolică ziua mamei este cu trei săptămâni înainte de duminica Paștelui catolic, iar în tradiția creștină ortodoxă ziua mamei este pe 25 martie, de Buna vestire. Așadar, nicio legătură cu prima duminică a lunii mai.

Melodie închinată mamei: Cargo – Mama; tatălui: Timpuri Noi – Tata.

Judecător dr. Cristi Danileț

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni: Drept civil, Dreptul familiei, Legal Days | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD