« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Scrisoare de susținere adresată lui Gültekin Avcı, avocat și jurnalist
04.05.2021 | Monica CERCELESCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Monica Cercelescu

Monica Cercelescu

Dragă Domnule Gültekin Avcı,

Mărturisesc că am foarte mari emoții să vă adresez aceste rânduri pentru că dumneavoastră sunteți un erou și cuvintele sunt puține pentru a se ridica la înălțimea sacrificiului pe care l-ați făcut pentru a apăra valorile universale ale democrației. Pentru că, da, lupta pe care o duceți nu este numai pentru Turcia, ci pentru drepturile și libertățile fundamentale ale fiecărui om, îndiferent de țara în care trăiește. Prin curajul de care dați dovadă, prin condeiul de jurnalist și prin simțul dreptății pe care îl aveți ca jurist, atrageți atenția lumii că oricând pot apărea derapaje și că trebuie să fim foarte vigilenți pentru a ne apăra valorile.

Niciodată n-aș fi crezut că Turcia s-ar putea întoarce în urmă din calea democrației, după reformele extraordinare pe care le-a făcut în ultimul secol. Pentru noi, românii, Turcia era un paradis în care ne făceam vacanțele pentru a ne regăsi liniștea și echilibrul. N-aș fi crezut că justiția și libertatea de exprimare pot fi deturnate în acest mod, într-o țară ca Turcia.

Acum trei ani, le spuneam prietenilor mei turci că această situație este imposibil să dureze, că astăzi oamenii au la îndemână metode pentru a se informa și pentru a reacționa. Dar, trei ani înseamnă deja prea mult față de ceea ce speram și cred că noi, jurnaliștii și oamenii din justiție trebuie să facem mai mult.

Ca și dumneavoastră, sunt avocat și jurnalist și cred că rolul nostru este de a descoperi mecanismele prin care este posibilă această deturnare a democrației. După cum știți, tendințele spre autoritarism și populism se manifestă tot mai pregnant și în Europa. Observ că și aici jurnaliștii vocali sunt atacați și înjosiți pentru a fi dați jos de pe baricade. Independența avocaților este asaltată continuu, prin diverse abuzuri asupra drepturilor lor. S-a ajuns până acolo încât avocații să fie audiați ca martori în dosare îndreptate împotriva propriilor clienți, iar judecătorii să fie chemați la parchete pentru a-și renegă propriile hotărâri. Dumneavoastră, ca jurist, înțelegeți cât de grave sunt aceste derapaje. O parte a presei este asmuțită împotriva avocaților și a judecătorilor care nu corespund unor politici. Nu în ultimul rând, justiția a ajuns miză politică și legile justiției sunt motiv de dezbinare.

Am avut ocazia să vorbesc cu jurnalistul Abdullah Bozkurt, care mi-a explicat cum a fost posibil acest mecanism de deturnare a democrației în Turcia. Și m-a pus foarte tare pe gânduri, întrucât simptomele se observă și în Europa.

Probabil este necesară o schimbare de paradigmă. Dar cum? Ce am putea să le spunem oamenilor pentru a înțelege acest mecanism de deturnare a democrației în epoca post adevăr și copy paste? Suntem într-o cursă contracronometru pentru adevăr, însă adevărul e umbrit de avalanșa fake news. Dar, nu ne vom da bătuți!

Am aflat despre situația dumneavoastră prin intermediul prietenilor noștri comuni, profesori și jurnaliști turci, care trăiesc în România. De aceea, vreau să vă spun că nu sunteți singur, că sunt mulți oameni care se gândesc la dumneavoastră și vor fi și mai mulți.

Sper să ținem legătura, întrucât curajul de care dați dovadă ne inspiră să căutăm soluții și să luptăm pentru valori.

Respect,

Monica Cercelescu, avocat și jurnalist

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni/categorii: INTERNAȚIONAL, Opinii, SELECTED TOP LEGAL, Sistemul judiciar

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD