Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Articole Drept penal Next Note de studiu RNSJ SELECTED

Vis major și vis compulsiva – cauze de neimputabilitate

18 martie 2024 | Andra-Cristina SMIRNOV
Andra-Cristina Smirnov

Andra-Cristina Smirnov

Justitia nemini neganda est.

Prin ochii penalistului se conturează una dintre cele mai importante instituții juridice ale dreptului penal, infracțiunea. Însă, într-o atare dispoziție, un loc aparte îl reprezintă acele cauze ce nu permit calificarea faptei drept infracțiune, din momentul reținerii lor pe cazul concret supus judecății: cauzele de atipicitate, cauzele justificative, cauzele de neimputabilitate.

În cadrul prezentului studiu ne vom apleca atenția asupra unor cauze de neimputabilitate cu incidență frecventă în practica judiciară, respectiv constrângerea fizică (vis major) și constrângerea morală (vis compulsiva). Capitolul III din Titlul II al părții generale a Codului Penal (titlu dedicat infracțiunii) este intitulat ,,Cauze de neimputabilitate”, context în care regăsim Constrângerea fizică (articolul 24): „Nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârșită din cauza unei constrângeri fizice căreia făptuitorul nu i-a putut rezista.” și Constrângerea morală (articolul 25): „Nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârșită din cauza unei constrângeri morale, exercitată prin amenințare cu un pericol grav pentru persoana făptuitorului ori a altuia și care nu putea fi înlăturat în alt mod.”.

Specificul acestor cauze de neimputabilitate cu efecte in personam este dat de existența unei persoane, ori, în cazul unei constrângeri fizice, și a unui animal sau a unui eveniment imprevizibil și irezistibil, ce acționează sau pune presiune pe făptuitor, afectându-i libertatea de acțiune (în cazul constrângerii fizice), respectiv libertatea de voință (în cazul constrângerii morale).

Condițiile de existență pentru reținerea constrângerii fizice sunt:

1. Săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, nejustificată, de către cel constrâns;

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

2. Existența unei constrângeri asupra fizicului făptuitorului, constrângere ce trebuie exercitată direct asupra sa;

3. Constrângerea trebuie să fie irezistibilă, în sensul în care să nu se poată opună rezistență în mod eficace acțiunii de constrângere.

Evident, dacă este incidentă în speță o cauză justificativă, nu vom mai analiza imputabilitatea, achitarea în temeiul unei cauze justificative fiind mai favorabilă făptuitorului decât achitarea pe baza reținerii unei cauze de neimputabilitate, în exemplul din urmă putându-se lua măsuri de siguranță.

O problematică aparte a acestui subiect o reprezintă ceea ce s-a încetățenit în doctrină sub denumirea de actio libera in causa, ipoteză în care făptuitorul provoacă starea de constrângere, cu intenția de a o invoca ulterior drept cauză de neimputabilitate. Un exemplu concludent evocă militarul care, având o înțelegere cu niște persoane, le plătește pentru a-l lega și închide într-o pivniță, pentru a lipsi mai mult de 3 zile de la unitate și a nu fi trimis astfel în luptă. El va răspunde pentru infracțiunea de dezertare.[1]

Condițiile de existență pentru reținerea constrângerii morale sunt:

1. Săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, nejustificată, de către cel constrâns;

2. Existența unei constrângeri exercitate asupra psihicului unei persoane, întotdeauna de către o altă persoană, prin amenințare cu un pericol grav;

3. Constrângerea morală trebuie să fie irezistibilă, în sensul în care persoana constrânsă trebuie să nu poată opune rezistență eficace forței de constrângere.

Aidoma cauzei de neimputabilitate prezentate anterior, dacă este incidentă în speță o cauză justificativă, nu vom mai analiza imputabilitatea, achitarea în temeiul unei cauze justificative fiind mai favorabilă făptuitorului decât achitarea pe baza reținerii unei cauze de neimputabilitate, în exemplul din urmă putându-se lua măsuri de siguranță.  Aceste două cauze, deși, la nivel teoretic, simple prin prisma înțelegerii condițiilor lor de existență, pot ridica probleme la nivel practic. Constrângerea morală (vis compulsiva), acea amenințare cu un pericol grav căruia făptuitorul nu i-a putut rezista, de exemplu, poate fi greu de imaginat pentru mulți, care nu conștientizează un astfel de pericol, însă merită a fi evocat cel mai mare pericol perceput de ființa umană: moartea (dacă făptuitorul nu se conformează)  unei persoane dragi, însăși a făptuitorului sau a unor terțe persoane, de exemplu cei care fac parte dintr-un grup vulnerabil de vârstă, precum copiii.

Speță propusă: X, în drum spre casă, este urmărit de un grup de militari, înarmați. Aceștia, ieșind din unitate pentru manifestarea organizată cu ocazia zilei de 1 Decembrie, decid să se distreze prin a-l prinde pe X (un simplu cetățean ce a avut ghinionul să se întâlnească cu ei pe stradă) și a-l imobiliza, amenințându-l cu armele pe care le dețin că dacă nu îl bate pe Z (un coleg militar ce a intrat în dizgrațiile grupului) va fi împușcat în cap. Astfel, planul ia ființă în mintea grupului de militari: X va merge cu ei, pentru a nu fugi fiind ținut de cel mai puternic dintre ei care, dacă va vedea că X încearcă să fugă, îl va împușca.

I se comunică planul lui X care, considerându-l un simplu mijloc pentru grup de a se răzbuna pe Z, se simte nevoit să acționeze conform planului, pentru a nu își pierde viața. Astfel, sub ochii militarilor, X îl bate pe Y până când grupul decide că este suficient. Grupul de colegi, împreună cu Y, pleacă apoi spre manifestație. X, așteptând plecarea militarilor, fuge la cea mai apropiată secție de poliție pentru a explica tot ceea ce s-a întâmplat. În acest caz, putem reține cauza de neimputabilitate a constrângerii morale în persoana lui X.

În concluzie, constrângerea fizică și constrângerea morală reprezintă acele cauze de neimputabilitate ce fascinează prin prisma complexității lor faptice, prin acea modalitate în care iau ființă în caz concret, fiind susținute de  o varietate de exemple, ce pot determina înțelegerea temeinică a acestei instituției juridice.


[1] Exemplu evocat în Mihai Dunea, Simona Anghel – „Fișe de drept penal pentru admiterea în magistratură și avocatură”, Editura Hamangiu, București, 2020, pp. 99


Andra-Cristina Smirnov
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale