« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Consiliul Europei. Anchetă ref. independența judecătorilor CEDO
04.05.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a anunțat o anchetă privind independența judecătorilor care activează în cadrul CEDO, potrivit evz.ro.

Centrul European pentru Drept și Justiție a publicat în februarie 2020 un raport în care subliniază că aproape un sfert (22 din 100) dintre judecătorii permanenți care au lucrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, între 2009 și 2019, sunt foști oficiali sau colaboratori ai unui număr de șapte ONG-uri. Astfel, 12 dintre judecători sunt conectați direct la Fundația Open Society, alți șapte la Comitetul pentru Drepturile Omului Helsinki, iar ceilalți au legături cu Amnesty International, Human Rights Watch și Interights.

Din 2009, au existat cel puțin 185 de cazuri în care cel puțin unul dintre aceste ONG-uri este implicat în mod oficial în procedură. Dintre acestea, în 88 de cazuri, judecătorii s-au aflat într-un caz în care a fost implicat ONG-ul cu care erau afiliați. De exemplu, în cazul Big Brother Watch împotriva Regatului Unit, încă în fața Marii Camere a CEDO, 10 dintre cei 16 solicitanți sunt ONG-uri finanțate de Open Society Foundations, precum și 6 dintre ONG-urile care acționează ca părți terțe. Dintre cei 17 judecători care s-au aflat în Marea Cameră, 6 au legături cu reclamantul și cu ONG-urile care intervin.

În aceeași perioadă, au existat doar 12 cazuri în care un judecător s-a retras dintr-un caz, aparent din cauza legăturii cu un ONG implicat.

Aceste legături ridică semne de întrebare cu privire la imparțialitatea judecătorilor și, implicit, la obiectivitatea deciziilor pe care le pronunță.

:: Raportul

 
Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Internațional | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD