« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Majorarea limitelor de pedeapsă pentru ultrajul săvârșit împotriva personalului silvic | Proiect. UPDATE: Publicare în Monitorul Oficial
07.01.2022 | JURIDICE.ro

Drept Timisoara
Secţiuni: Drept penal, Proiecte legislative | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 20 din 6 ianuarie 2022 a fost publicată Legea nr. 8/2022 pentru modificarea art. 257 alin. (4) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.

Astfel, este înăsprit regimul sancționator al infracțiunii de ultraj comise împotriva personalului silvic învestit cu exerciţiul autorităţii publice, prevăzându-se majorarea limitelor pentru pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea comisă cu jumătate, la fel ca în cazul polițiștilor și al jandarmilor.

Intrare în vigoare: 9 ianuarie 2022

***

Miercuri, 28 aprilie 2021, senatorul Tánczos Barna a înregistrat la Biroul permanent al Senatului un proiect de Lege pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal (B179/2021).

Acesta a făcut pe pagina sa de Facebook următoarele precizări: „Am depus în Parlament, în calitate de senator, un proiect de lege care prevede includerea personalului silvic, alături de polițiști și jandarmi, în categoria de personal pentru care ultrajul se sancționează cu pedepse sporite.

Am luat decizia de a depune proiectul de lege împreună cu reprezentanții Federației Sindicatelor din Silvicultură – SILVA în cadrul întâlnirii din 21 aprilie. Această modificare legislativă va conduce, alături de dotarea corespunzătoare a personalului de teren, la descurajarea actelor de agresiune asupra silvicultorilor. Aproape fără excepție, toate actele de ultraj au loc în situații în care personalul silvic intervine în numele statului, pentru prevenirea infracțiunilor la regimul silvic.

Este datoria noastră să ne asigurăm că acești oameni, aflați în linia întâi în lupta cu hoții de lemne, se bucură de statutul și protecția cuvenite.

Înăsprirea regimului sancționator pentru ultrajul săvârșit împotriva personalului silvic va conduce, pe termen scurt, la descurajarea actelor de agresiune la adresa autorității statului, permițând personalului de specialitate silvică să-și îndeplinească atribuțiile într-un cadru mai sigur, iar pe termen lung, va contribui la scăderea infracționalității la regimul silvic.”

:: Proiectul
:: Expunerea de motive

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.