Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Interviuri SELECTED Women in Law

Maria-Georgiana Teodorescu: Puțină umanitate, în orice domeniu sau meserie, poate face minuni [Women in Law]

20 martie 2024 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Maria-Georgiana Teodorescu

Maria-Georgiana Teodorescu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat lector dr. Maria-Georgiana Teodorescu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Maria-Georgiana Teodorescu: Sunt un om intransigent, atât în ceea ce privește avocatura, cât și cariera didactică. Nu am făcut niciodată demersuri avocățești în care nu credeam și nu am mințit niciodată clienții, de dragul de a le oferi un confort psihic. Cred că adevărul este singura cale corectă în justiție, chiar și atunci când el este neplăcut. Această atitudine m-a costat, uneori, în termeni de clientelă, dar mi-a adus respectul colegilor și al organelor judiciare cu care am interacționat. În ceea ce privește cariera didactică, cred mult în balansarea momentelor de efort și seriozitate cu momente mai ludice, pentru a putea menține atenția sporită a studenților. Astfel, sunt profesorul dur, la orele căruia toți studenții dau dovadă de seriozitate, dar și profesorul-prieten, care nu se sfiește să iasă cu ei la film, la teatru, să organizeze cu ei procese simulate și chiar teambuildings.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Maria-Georgiana Teodorescu: Principial vorbind, implicarea femeilor este nelimitată. Trăim un secol fericit din punctul de vedere al egalității de drepturi și de șanse. Însă, faptic (pentru că practica ne omoară, nu-i așa?), profesia juridică este una foarte solicitantă, așa că, pentru multe doamne, devine incompatibilă cu statutul de mamă. În avocatură, spre exemplu, o pauză de 2 ani pentru a-ți crește copilul, necesită încă minim 1-2 ani pentru a-ți reveni înapoi, la nivel de clientelă și venituri. Nici statutul de magistrat, mai ales dacă vrei să faci performanță, nu prea îl încurajează pe acela de mamă. Gândiți-vă, spre exemplu, la judecătoarele pe care le apucă zilnic orele 22-23 la instanțe, pentru a motiva hotărâri.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Maria-Georgiana Teodorescu: În primul rând, cred că trebuie găsit un echilibru și o delimitare fermă între roluri. Cât ești la muncă, ești cel mai bun jurist cu putință, iar când ai plecat de la muncă, ai închis cu totul dosarele pentru a ajunge acasă și a redeveni umană. Și spun asta pentru că, de multe ori, profesia juridică vine la pachet cu o oarecare dezumanizare, sau, dacă vreți, o anesteziere a emoțiilor. Asemeni chirurgului care nu mai este afectat de văzul unei răni deschise sau a sângelui, și juristul dezvoltă capacitatea de a fi rezistent în fața nenorocirilor sau a dramelor. Poți fi, spre exemplu, un judecător care judecă o speță în care un minor a săvârșit o infracțiune deosebit de gravă, sau, din contra, un minor este victima unei astfel de infracțiuni. Iar apoi, când ajungi acasă, trebuie să redevii omul cald și blând și iertător în raport cu micile boroboațe făcute de propriul copil. Esențial este să nu aduci acasă ”încărcătura” de la serviciu, să nu lași ororile pe care le vezi la muncă să te influențeze acasă, în calitatea de soție sau de mamă. Trebuie să înțelegem că profesiile juridice au mereu de-a face cu nefericirea, cu problemele societății: indiferent că vorbim de nemulțumiri de natură civilă sau, mai grav, penală, indiferent că analizăm meseria de magistrat, de avocat, de executor judecătoresc și chiar de notar – mereu în fața juristului vor veni oameni cu probleme. Acolo unde nu există nicio problemă, de nicio natură, nu ajungi la un jurist. Pe cale de consecință, există riscul să cădem noi înșine pradă acestei stări perpetue de nemulțumire, deci efortul pe care îl facem pentru a asigura o armonie în relațiile personale și de familie este unul constant.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Maria-Georgiana Teodorescu: Le oferă, cu certitudine, independență financiară. În plus, le oferă oportunitatea unei cariere frumoase, în care să simtă cum contribuie activ la ”mai bunul mers” al societății, la ”înfăptuirea dreptății”. Nu e o cale ușoară, nu e o cale lipsită de efort. Dar e o cale pe care odată ce ai pășit devii fascinat de modul în care absolut tot ceea ce ne înconjoară în societate are la bază norme juridice și funcționează dupa ele, deci odată ce le cunoști și le înțelegi ai chiar posibilitatea de a jongla cu ele.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Maria-Georgiana Teodorescu: Femeia jurist, ca orice femeie, are în ea vocația mamei, deci a primei educatoare. Nu degeabă ”cei 7 ani de acasă” sunt vitali în creșterea și dezvoltarea oricărui individ. Ori această perioadă de la începutul vieții este, de obicei, formată prin aportul principal al mamei. Așadar, toate femeile posedă o capacitate de a forma, de a educa.

Prin meseria lor, femeile jurist arată lumii că fiecare alegere în viață vine la pachet cu drepturi dar mai ales cu obligații, iar în cazul în care nu sunt respectate, cu urmări juridice. Din acest punct de vedere, cred că educația juridică este esențială în școli și ar trebui introdusă încă de la nivel de școli primare și gimnazii. Tinerii trebuie să învețe că absolut orice fac pe lume produce urmări, mai bune sau mai rele, și că orice carieră își vor alege le va aduce atât satisfacții cât și nemulțumiri, dar că acestea din urmă nu trebuie să reprezinte un motiv de blazare sau neseriozitate.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Maria-Georgiana Teodorescu: Aș putea reaminti de Sarmiza Bilcescu, prima femeie avocat din Europa și primul doctor în drept din lume, care a avut curajul să-și înfrunte profesorii de la Sorbona. Aceștia au respins-o, inițial, pe motiv că era femeie, dar ea a perseverat și a reușit să-și finalizeze studiile, invocând faptul că femeile au același drept la educație ca și bărbații. Din vremuri mai apropiate, aș putea să menționez două profesoare deosebite pe care le-am avut la Iași: doamna Macovei Mariela – profesoară de limba română, o femeie de o eleganță desăvârșită, și doamna Hulpoi Areta – profesoară de chimie, o femeie intransigentă, dar deosebit de corectă. Interacțiunea cu ele m-a învățat că fiecare profesie aleasă ne încarcă de responsabilitate și că suntem datori să o exercităm cât mai bine cu putință. Dacă nu ne simțim pregătiți să oferim performanță, ne-am greșit meseria și este cazul să ne reorientăm. Societatea ar funcționa mult mai bine dacă fiecare și-ar face cu responsabilitate treaba pe care o are, conștient fiind de rolul lui și de impactul pe care îl are asupra celorlalți.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Maria-Georgiana Teodorescu: A fost o perioadă îngrozitoare pentru drepturile omului, de o absurditate ieșită din comun. Fac parte din avocații așa-zis ”conspiraționiști”, care nu au putut să înțeleagă de ce nevaccinarea punea în pericol viețile vaccinaților, de ce morții trebuiau îngropați în saci sigilați, fără a li se face necropsie și fără participanți la slujbă, de ce se luau măsuri la voia întâmplării.

Sunt oameni care și-au pierdut locurile de muncă pentru că au refuzat să se vaccineze, după cum sunt și oameni care au murit din alte cauze decât COVID pentru că în acea perioadă se opriseră în toate spitalele, orice alte tratamente, inclusiv oncologice, nemaiexistând în România, practic, nicio altă boală decât COVID. Între timp, ne-am reamintit că mai există și gripă, viroze, răceli etc. Pe vremea aceea, orice strănut sau tuse era automat COVID. Din punct de vedere profesional, singurul lucru bun al acelei perioade a fost faptul că la instanțe exista o programare pe ore a cauzelor de care chiar se ținea cont.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Maria-Georgiana Teodorescu: Să nu uite să fie femei la locul de muncă. Să nu se dezumanizeze, să nu devină de piatră. Lumea va funcționa mai bine atunci când toate legile se vor aplica și în spiritul lor, nu doar în litera lor. Puțină umanitate, în orice domeniu sau meserie, poate face minuni. Din păcate, cele mai nedrepte decizii în lumea juridică, le-am văzut luate de femei cărora le lipsea cu desăvârșire empatia.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Maria-Georgiana Teodorescu: Și eu vă mulțumesc pentru oportunitate!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership