Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Frumusețea în dreptul penal. Curiosul caz al art. 194 alin. (1) lit. c) C.pen.
06.05.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Drept penal, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Dorel Herinean

Dorel Herinean

Andra-Roxana Trandafir

Andra-Roxana Trandafir

În AUBD – Forum Juridic nr. 2/2021 a fost publicat articolul cu titlul „Frumusețea în dreptul penal. Curiosul caz al art. 194 alin. (1) lit. c) C.pen.”, redactat de conf. univ. dr. Andra-Roxana Trandafir și drd. Dorel Herinean.

Articolul analizează infracțiunea de vătămare corporală prevăzută de art. 194 alin. (1) lit. c) C.pen, constând în lovirea sau alte violențe care au produs un prejudiciu estetic grav și permanent. Cu toate că această infracțiune există dintotdeauna în legislația românească, urmarea imediată purtând anterior denumirea de sluțire, redenumirea ei în Codul penal care a intrat în vigoare în 2014 a dat naștere unor noi discuții, inclusiv cu privire la compatibilitatea reglementării cu principiile legalității legii penale și egalității în fața legii. După analiza acestor aspecte, articolul trece în revistă practica instanțelor naționale, prin explicarea criteriilor obiective și subiective care conturează soluția de încadrare a unei fapte în infracțiunea de vătămare corporală. Ulterior, sunt analizate câteva ipoteze particulare, precum pierderea unor dinți, pierderea unui ochi, existența unor cicatrici ori tatuarea victimei, care evidențiază practica neunitară existentă în această materie.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti