Realitatea din economie, mai bună decât așteptările oamenilor de afaceri români, la finalul lui 2023. Care sunt așteptările mediului de afaceri în S1 2024? Începe ediția a 10-a CONFIDEX
19 martie 2024 | JURIDICE.ro• Estimările exprimate de manageri în cadrul studiului Confidex, în a doua jumătate din 2023 s-au dovedit, în mare parte, mai pesimiste decât evoluția economiei reale
• Managerii și oamenii de afaceri din România sunt invitați să completeze chestionarul CONFIDEX Ediția 10 (link). Pe baza răspunsurilor primite, va fi elaborat indicele încrederii mediului de business în economia națională în primul semestrul al acestui an
Impetum Group a dat startul ediției cu numărul 10 a studiului CONFIDEX, singurul studiu longitudinal din România care, de patru ani, măsoară încrederea oamenilor de afaceri români în economie. Antreprenorii si executivii de top din România sunt invitați să își aducă aportul la realizarea radiografiei încrederii în economia românească, completând chestionarul CONFIDEX Ediția 10 – Impetum Group Survey, până pe 29 martie.
“Lansat în urmă cu patru ani, indicele CONFIDEX a coagulat în jurul său o comunitate de aproape 3.000 de oameni de afaceri dezvoltându-se constant într-un instrument complex de măsurare a încrederii managerilor în economia românească. Dar mai mult decât atât, prin complexitatea datelor pe care le relevă, culese din economia reală, CONFIDEX este astăzi și un instrument de prognoză pentru tendințele economiei locale”, a declarat Andrei Cionca, CEO Impetum Group.
Ediția anterioară a studiului CONFIDEX, realizată în S2 2023, a indicat o scădere a indicelui de încredere a oamenilor de afaceri în economie până la 48,1%, de la 50,2%, valoarea maximă a indicelui de la lansarea studiului, în 2020, înregistrată în primul semestru al anului trecut. Optimismul rezervat al managerilor români a survenit pe fondul intrării în recesiune a mai multor state europene, dar mai ales în contextul modificărilor fiscale adoptate de Guvern, care au generat îngrijorări puternice și estimări pesimiste.
Așteptările managerilor vs. realitatea din economie
În ciuda faptului că, în semestrul anterior, 62% dintre managerii participanți la studiu se așteptau la o înrăutățire a economiei naționale, cifrele oficiale privind evoluția principalilor indicatori din economia autohtonă, disponibile până acum, nu confirmă această atitudine pesimistă.
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
13 septembrie ⁞ Ultimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrie ⁞ JURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie 2024 ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
De exemplu, temerile celor 59% dintre manageri care estimau că leul se va deprecia în raport cu euro nu s-au confirmat: cursul valutar s-a menținut stabil din noiembrie 2023 până în prezent (conform BNR). Nici îngrijorările în privința pieței de capital nu se regăsesc în evoluția Bursei de Valori București. Deși 35% dintre managerii participanți la studiul CONFIDEX din semestrul 2 2023 se așteptau la o scădere a pieței de capital, valoarea BET, indicele de referință al bursei locale, a crescut cu aproximativ 16%, în ultimele șase luni (conform BVB).
În același timp, conform datelor publicate de INS pentru finalul anului trecut, Produsul Intern Brut a scăzut în ultimul trimestru din 2023 cu 0,5% față de trimestrul anterior, confirmând așteptările a 37% dintre managerii participanți la studiu. Rata Inflației a scăzut la finalului anului trecut (6,61% în decembrie 2023 față de decembrie 2022, de la 6,72% inflație anuală în noiembrie 2023), după care a crescut ușor la începutul acestui an (7,4% inflație anuală în ianuarie 2024). Referitor la evoluția inflației, 24% dintre oamenii de afaceri respondenți au estimat că va scădea, 33% că va rămâne la fel, în timp ce 43% se așteptau să crească.
“Din analiza edițiilor anterioare ale studiului CONFIDEX se observă o anumită periodicitate în modul în care managerii percep lucrurile, aspect corelat cu momentul din an în care se desfășoară colectarea datelor. Astfel, se constată că percepția oamenilor de afaceri români este, în general, mai optimistă în primăvară și mai pesimistă în toamnă, pe măsură ce se apropie iarna. Această percepție rezervată cu privire la viitorul economiei îi determină pe oameni să fie mai precauți și să acorde mai multă atenție deciziilor de business pe care le iau”, a adăugat Andrei Cionca, CEO Impetum Group.
Indicele CONFIDEX a ajuns la cel mai scăzut nivel în perioada pandemiei. Ulterior, treptat, acesta a început să crească, ajungând, în primul semestru al anului trecut, la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani (50,2), după care a urmat o scădere în partea a doua a anului.
CONFIDEX este un demers inițiat de Impetum Group și oferă, de patru ani, o imagine clară asupra percepțiilor oamenilor de afaceri din România, realizând o radiografie a încrederii în economie. Extrapolând tendințe, compania pune la dispoziția celor interesați un instrument care îi ajută să înțeleagă mai bine vremurile în care trăim și să ia decizii corecte și bine argumentate, cu impact pozitiv asupra mediului de business și societății în general.
Impetum Group este grupul românesc care aduce împreună capital, management și servicii, format din reunirea sub aceeași umbrelă a CITR, liderul pieței de insolvență din România, ROCA Investments, soluție de private equity care urmărește consolidarea și scalarea IMM-urilor românești cu potențial, ROCA X, Venture Capital destinat start-up-urilor disruptive din piața de tehnologie și Agista, fond de growth equity cu focus pe companii care au demonstrat o creștere susținută cu resurse limitate în nișa în care activează și caută să-și accelereze scalarea la nivel național și internațional.
Impetum Group își propune să devină un hub de resurse, care maximizează valoarea de business, prin reunirea de: business knowledge specific pentru fiecare din cele trei etape din viața unei companii (startup, criză de creștere, distress), capital, sinergii și cross-uri între business-uri complementare, precum și o comunitate de manageri și antreprenori dornici să participe activ la consolidarea culturii antreprenoriale din România.
Chestionarul CONFIDEX Ediția a 10-a poate fi completat aici.
Informații despre edițiile anterioare pot fi consultate aici.
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |