Prof. dr. Daniel Barbu s-a stins. Mesaje de condoleanțe și ceremonia funerară
19 martie 2024 | JURIDICE.roLuni, 18 martie 2024, Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din București a anunțat pe site-ul oficial că în această zi a trecut la cele veșnice Prof. Daniel Barbu.
Născut la data 21 mai 1957 în București, și-a trăit viața sub motto-ul: „Nil nisi Cruce”.
A fost istoric român, senator de București din partea PNL, fost Ministru al Culturii în perioada 21 decembrie 2012 – 12 decembrie 2013 și profesor al Facultății de Teologie Romano-Catolică, Universitatea din București unde a predat: Teologia politică, Teologie socială și Istoria Bisericii.
Liturghia de înmormântare se va celebra joi, 21 martie, începând cu ora 10:00 la Biserica Sfânta Tereza a Pruncului Isus din București (Șos. Olteniței 3-5 [lângă cimitirul Bellu Catolic]).
Să se odihnească în pace. Domnul să-l fericească în patria cerească pentru tot binele făcut în viața pământească.
***
Universitatea din București a postat pe site-ul instituției un mesaj „In memoriam prof. univ. dr. Daniel Barbu (1957-2024)„:
Comunitatea academică a Universității din București anunță cu profundă tristețe trecerea în eternitate a prof. univ. dr. Daniel Barbu. Doctor în Istorie (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca), în Filosofie (Universitatea din București) și în Teologie (Universitatea din Fribourg), profesorul Daniel Barbu și-a început cariera în cadrul Universității din București în anul 1991.
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
În anul 1995 a fondat și a condus, ca decan, Facultatea de Științe Politice și Administrative, cu secții în limba franceză, română și engleză. În anul 1999, profesorul Daniel Barbu devine primul conducător de doctorat în domeniul științe politice din România, iar anul 2004 înființează la Universitatea din București prima școală doctorală din România consacrată Știinţei politice.
Începând cu anul 2018, a fost cadru didactic la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universităţii din București, obținând, anul următor, abilitarea în teologie. Din anul 2020 a devenit membru al Academiei Europaea. De-a lungul carierei sale, a fost profesor invitat la University of Pittsburgh, École des Hautes Études en Sciences Sociales (Paris), Central European University (Budapesta), Institut d’Études Politiques din Bordeaux și Institut d’Études Politiques din Aix-en-Provence și Fulbright scholar-in-residence la Jackson State University, Mississippi.
Este autorul a 14 cărţi, 52 de studii în volume și 86 de articole în reviste academice din România și în străinătate. Cărţile sale se înscriu în aria științei politice, istoria ideilor și regimurilor politice și a teologiei politice: „Byzance, Rome et les Roumains. Essais sur la production politique de la fin du Moyen Âge” (1998), „O arheologie constituţională românească. Studii și documente” (2000), „Bizanţ contra Bizanţ. Explorări în cultura politică românească” (2001), „Politica pentru barbari” (2005), „Republica absentă. Politică și societate în România postcomunistă” (1999, 2004), „Indistincţia. O cronică a sfârșitului politicii românești” (2010), „Au cetăţenii suflet? O teologie politică a societăţilor post-seculare” (2016), „Între timp. Amintiri din casa Cezarului” (2017) sau „Pia Libertas. Despre formele politice ale libertăţii creștine” (2023).
De asemenea, prof. univ. dr. Daniel Barbu a ocupat de-a lungul timpului mai multe funcții publice: Consilier Prezidențial (1997-1998), Senator (2012-2016), Ministru al Culturii (2012-2013), respectiv Președinte al Autorităţii Electorale Permanente (2017-2019).
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
***
Facultatea de Științe Politice a Universității din București a postat pe contul său de Facebook următorul ferpar „In memoriam prof. Daniel Barbu (1957-2024)„:
A plecat ieri dintre noi, mult prea devreme, Profesorul Daniel Barbu.
Decan al Facultății de Științe Politice în perioada 1994-2000 și 2002-2004 și Director al Școlii Doctorale de Știință Politică a Universității din București (2004-2011), profesorul Barbu a fost un intelectual rafinat, distins istoric al artei și politolog.
În ultimii săi ani, a predat la Facultatea de Teologie Catolică a Universității din București.
De-a lungul unei lungi cariere în facultatea noastră, Daniel Barbu a marcat multe generații de studenți și a îndrumat doctoratele multor colegi, fiindu-le alături în parcursul lor profesional.
Veritabil om de carte și intelectual prezent în spațiul public, Profesorul Barbu a lansat mereu noi idei și teme de dezbatere. Dintre cărțile sale amintim: „Bizanț contra Bizanț. Explorări în cultura politică românească” (2001); „Republica absentă. Politică și societate în România postcomunistă” (2004); „Politica pentru barbari” (2005); „Indistincția. O cronică a sfârșitului politicii românești” (2010).
Suntem alături de familia sa în aceste momente grele.
***
Facultatea de Istorie și Științe Politice a Universității Ovidius din Constanța a postat pe site-ul său următorul ferpar „In Memoriam – prof. univ. dr. Daniel Barbu„:
Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității Ovidius din Constanța deplânge decesul profesorului și cercetătorului Daniel Barbu (1957 – 2024). Om de o vastă cultură și cu o solidă pregătire academică în spațiul occidental, Daniel Barbu lasă în urmă o operă remarcabilă și diversă. Preocupările sale au vizat instituțiile și legile, inclusiv din perspectivă istorică, cultura politică românească post-totalitară, relația dintre biserică și societate, istoria ecleziastică, extremismul și democrația, filosofia politică.
Profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a aceleiași universități, Daniel Barbu a reprezentat una dintre cele mai strălucite figuri ale științei politice românești, la dezvoltarea căreia și-a adus o contribuție remarcabilă, imediat după 1989.
La începuturile sale, specializarea Științe Politice din cadrul universității noastre a beneficiat de sprijinul academic al lui Daniel Barbu, profesor asociat în perioada 2006 – 2009, în care a ținut cursuri precum: introducere în știința politică, politici comparate, limbaj politic, filosofie politică, teorii politice contemporane. În același timp, Daniel Barbu a susținut eforturile de perfecționare academică ale cadrelor didactice din domeniul științelor politice din cadrul Facultății de Istorie și Științe Politice.
Adresăm cele mai sincere condoleanțe familiei îndoliate!
Dumnezeu să îl odihnească în pace!
***
Senatul României a postat pe pagina sa oficială de Facebook un mesaj de condoleanțe:
Senatul României își exprimă regretul profund faţă de trecerea în neființă a fostului senator Daniel Barbu și transmite sincere condoleanțe familiei în aceste momente de grea încercare.
Profesor universitar de științe politice și teologie, Daniel Barbu și-a pus amprenta asupra curentului românesc de gândire și asupra vieții universitare, fiind un profesionist desăvârșit și un model exemplar pentru multe generații de studenți. Autor a numeroase lucrări și articole de specialitate, Daniel Barbu a lăsat o moștenire intelectuală care va ghida în continuare misiunea nobilă de a ne exercita cu onoare și demnitate drepturile de cetățeni angajați.
Senator în legislatura 2012-2016, Daniel Barbu s-a remarcat prin puternicele sale convingeri democratice și liberale, având o activitate parlamentară remarcabilă.
Dumnezeu să-l odihnească în liniște și pace!
***
Conducerea Autorității Electorale Permanente a transmis pe site-ul oficial următorul mesaj de condoleanțe „la trecerea în eternitate a regretatului prof. dr. Daniel Barbu, fost președinte al instituției„:
Cu profundă tristețe am aflat despre pierderea prof. dr. Daniel Barbu, o personalitate remarcabilă, care a muncit o viață întreagă pentru mai binele comunității noastre. Plecarea sa dintre noi lasă un gol imens, dar şi amintirea unei persoane de excepție, care a adus mari servicii culturii române și a contribuit la dezvoltarea comunității academice. Un veritabil politolog și un dedicat pedagog și conducător de instituții, profesorul Barbu va rămâne pentru veșnicie în conștiința celor care l-au cunoscut ca un simbol al diplomației, înțelepciunii și demnității.
În aceste clipe de adâncă tristețe, alături de întregul colectiv al Autorității Electorale Permanente, transmitem sincere condoleanțe familiei îndoliate.
Dumnezeu să-l primească în pace veșnică!
*
Domnul Daniel Barbu a deținut funcția de Președinte al Autorităţii Electorale Permanente în perioada 24 mai 2017 – 27 februarie 2019, context în care a inițiat și coordonat realizarea volumelor „1919 – Primele alegeri parlamentare din România Mare” şi „Primele alegeri parlamentare –culegere de acte normative”.
Specialist în științe politice, publicist, eseist, jurnalist și profesor, domnul Barbu a avut o remarcabilă și erudită activitate culturală, didactică și academică.
A fost director al cotidianului Realitatea Românească (1991-1992), decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii din Bucureşti (1994-2000), decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti (2002-2004), director al Institutului de Cercetări Politice al Universităţii din Bucureşti (1999-2011), senator (2012-2016) și Ministru al Culturii (2012-2013).
Este autor a 12 cărţi și a peste 120 de studii publicate în volume colective editate în România şi în străinătate, precum şi în reviste academice româneşti şi internaţionale.
În anul 2000, a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Ofiţer, pentru activitatea sa în domeniul învăţământului superior.
Direcția comunicare
18.03.2024
***
Ministerul Culturii a postat pe pagina de Facebook a instituției următorul mesaj:
Am aflat, cu profundă întristare, vestea trecerii la cele veşnice a domnului Daniel Barbu, fost Ministru al Culturii în perioada 21 decembrie 2012 – 17 decembrie 2013.
Daniel Constantin Barbu s-a născut la 21 mai 1957, în Bucureşti.
Licenţiat în istoria artei, Academia de Arte din Bucureşti (1980) şi doctor în istorie, Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (1991), a făcut studii doctorale de teologie la Université de Fribourg din Elveţia (1991-1993). A obţinut titlul de doctor în teologie al Universităţii din Bucureşti (2015). De asemenea, a fost auditor al École des Hautes Etudes de Défense Nationale din Paris (1998) şi a mai susţinut un doctorat în filosofie la Universitatea din Bucureşti, în 1999.
Cu o carieră academică impresionantă dublată de o activitate publicistică pe măsură: 13 cărţi de autor, două volume editate şi co-autor al unui volum colectiv, peste 120 de studii publicate în volume colective editate în România şi în străinătate, precum şi în reviste academice româneşti şi internaţionale cu comitet de lectură, Daniel Barbu lasă în urma sa o moştenire culturală care ne va aminti, fără doar şi poate, de erudiţia unui profesor exemplar şi de rafinamentul unui condei autentic.
Condoleanţe familiei îndurerate!
Dumnezeu să-l odihnească!
* Un interviu memorialistic inedit acordat de Prof. dr. Daniel Barbu „Start Evo” în anul 2012 poate fi vizionat In Memoriam aici.
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |