Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
Drept penal Procedură penală

PÎCCJ a preluat dosarul în legătură cu incidentul din parcarea supermarketului din Chiajna. UPDATE: Trimitere în judecată

11 iunie 2024 | JURIDICE.ro

Prin rechizitoriul înaintat instanței competente la data de 10 iunie 2024, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală – Biroul de urmărire penală și criminalistică – PÎCCJ a dispus trimiterea în judecată a trei inculpați, cercetați în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracțiunilor de: tentativă la infracțiunea de omor calificat, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, uz de armă fără drept, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și a 8 inculpați, cercetați sub măsura controlului judiciar, pentru comiterea infracțiunii de mărturie mincinoasă, reținându-se faptul că, la data de 15.01.2024, cei trei inculpați arestați preventiv, respectiv P.P.O., P.C.S. și S.M., au premeditat un atac armat asupra a patru persoane.

Astfel, cu premeditare, respectiv după o prealabilă înarmare și pregătire, realizată în intervalul 21:58:12 – 22:12:07, în parcarea unui supermarket, situat pe strada Rezervelor, din comuna Chiajna, cei trei inculpați,  înarmați fiind cu două arme de foc letale (armă de foc letală, de tip pușcă cu țeavă lisă și armă de foc letală scurtă, de tip pistol),  cu privire la care nu au deținut permis de port și uz de armă, s-au deplasat cu două autovehicule, marca Volkswagen Passat și marca BMW, model seria 5, în parcarea unui complex de  pe strada Rezervelor, în fața unui restaurant, unde inculpatul P.C.S. i-a dat inculpatului S.M o armă de foc letală, de tip pușcă cu țeavă lisă, iar acesta a executat un foc către un autovehiculul, în care se aflau patru persoane vătămate, respectiv A.M.E, M.N., S.A.I. și V.I.R, iar inculpatul P.P.O. a executat mai multe trageri cu arma de foc letală scurtă, de tip pistol către persoana vătămată V.I.R., provocându-i acesteia leziuni traumatice, respectiv plagă împușcată transfixiantă gambă dreaptă, ce i-au pus viața în primejdie, necesitând pentru vindecare un număr de 25-30 (douăzeci și cinci-treizeci) zile de îngrijiri medicale, precum și către persoana vătămată S.A.I., provocându-i acesteia o leziunea traumatică ce a necesitat pentru vindecare un număr de 1-2 zile de îngrijiri medicale, nepunându-i viața în primejdie.

Totodată, la data de 15 ianuarie 2024, după ora 22:12:07, în timp se aflau în parcarea aceluiași complex comercial de pe strada Rezervelor, în fața unui restaurant, inculpații P.P.O. și S.M., având asupra lor arme de foc letale, de natură să pună în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor, fiind ajutați de inculpatul P.C.S, prin violențe comise împotriva persoanelor vătămate V.I.R. și S.A.I, precum și a bunurilor, respectiv asupra unui autovehiculul, aparținând persoanei vătămate S.A.I., în care se aflau persoanele vătămate A.M.E, M.N., S.A.I. și V.I.R., au tulburat ordinea și liniștea publică.

Fiind audiați în cursul urmăririi penale, în calitate de martori oculari, cei 8 inculpați – C.M., P.N.A., F.N., R.G.C., I.R., C.V.A., D.A. și M.I.L. – au dat declarații mincinoase, susținând următoarele: nu au văzut nicio persoană înarmată, respectiv pe inculpații P.P.O., S.M. și P.C.S.; nu au cunoscut de unde a provenit zgomotul produs de armele de foc folosite de inculpații P.P.S. și S.M.; nu au văzut ca inculpații P.P.O. și S.M.  să fi executat focuri de armă către persoanele vătămate A.M. E. M.N., S.A.I. și V.I.R.; nu au văzut vreo persoană care să fi suferit vreo leziune în urma executării focurilor cu armele letale, respectiv pe persoana vătămată V.I.R.; inculpatul P.P.O. nu a fost înarmat.

:: Sursa: mpublic.ro

***

Miercuri, 20 martie 2024, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și a formulat către Tribunalul București următoarele propuneri:

–  luarea măsurii arestării preventive, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 20 martie 2024 și până la data de 18 aprilie 2024, față de un inculpat aflat în stare reținere, sub aspectul comiterii, în stare de recidivă, a infracțiunilor de: tentativă la infracțiunea de omor calificat, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, tulburarea ordinii și liniștii publice;

– luarea măsurii arestului preventiv, în lipsă, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a mandatului de arestare preventivă, față de ceilalți doi inculpați, care se sustrag de la urmărirea penală, unul pentru tentativă la infracțiunea de omor calificat, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor și tulburarea ordinii și liniștii publice, celălalt (în stare de recidivă) pentru complicitate la tentativă la infracțiunea de omor calificat, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor și complicitate la infracțiunea tulburarea ordinii și liniștii publice.

De asemenea, procurorul a reținut în referatul cu propunerea de arestare preventivă faptul că inculpații au comis o infracțiune contra vieții ce au avut ca urmare  vătămarea corporală a două persoane, precum și o infracțiune de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, relevând periculozitatea socială deosebit de ridicată a faptelor pentru care inculpații sunt cercetați și care decurge atât din împrejurările comiterii faptelor (în loc public, prin folosirea unor arme de foc letale, de trei persoane împreună, după ce în prealabil au premeditat comiterea actelor de violență), precum și din împrejurările legate de modul în care autorii au reacționat după vătămarea persoanelor vătămate.

:: Sursa: mpublic.ro

***

Marți, 19 martie 2024, într-o cauză în care se efectuează cercetări față de trei suspecți pentru tentativă de omor calificat, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, uzul de armă fără drept și tulburarea ordinii și liniștii publice, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Secției de urmărire penală, au fost efectuate percheziții domiciliare în 9 locații situate în municipiul București și județul Ilfov, în baza mandatelor emise de către judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul București.

Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat următoarea situație de fapt:

În seara zilei de 15 ianuarie 2024, în parcarea unui supermarket situat în comuna Chiajna, județul Ilfov, trei persoane înarmate cu două arme de foc letale (armă de foc letală, de tip pușcă cu țeavă lisă și armă de foc letală scurtă, de tip pistol), pentru care nu dețineau permis de port și uz de armă, s-au deplasat cu două autovehicule în parcarea unui complex comercial situat pe aceeași stradă. În fața unui restaurant situat în acea zonă, unul dintre suspecți a executat un foc cu arma de foc letală, de tip pușcă cu țeavă lisă, către un autovehicul în care se aflau patru persoane. Un alt suspect a executat mai multe trageri cu arma de foc letală scurtă, de tip pistol, către una din persoanele vătămate, provocându-i acesteia leziuni traumatice, respectiv plagă împușcată transfixiantă gambă dreaptă, ce i-au pus viața în primejdie, necesitând pentru vindecare un număr de 25-30 (douăzeci și cinci-treizeci) zile de îngrijiri medicale, precum și către o altă persoană vătămată, căreia i-a provocat o leziune traumatică ce a necesitat pentru vindecare un număr de 1-2 zile de îngrijiri medicale, nepunându-i viața în primejdie.

Dosarul penal având ca obiect faptele expuse anterior s-a constituit pe 15 ianuarie 2024 pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, fiind preluat prin ordonanță de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție la data de 17 ianuarie 2024. În cauză, efectuarea în continuare a urmăririi penale față de cei trei suspecți a fost dispusă în cursul zilei de ieri. În cauză au fost emise trei mandate de aducere.

Activitățile din  acest dosar au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de investigații criminale al IPJ Ilfov.

:: Sursa: mpublic.ro

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership