Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Interviuri SELECTED Women in Law

Adina Calfa: Mă bucur să văd că și în România femeile jurist sunt tratate cu respectul pe care îl merită [Women in Law]

22 martie 2024 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Adina Calfa

Adina Calfa

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Adina Calfa, General Counsel INSEAD, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Adina Calfa: Ca profesionist, cred că cel mai bine mă definesc rezultatele de până acum: echipele pe care le-am format de-a lungul timpului și proiectele de anvergură pe care cu mândrie le am inclus în palmares. În cei peste 21 de ani de carieră am avut oportunitatea de a gestiona proiecte complexe și de a oferi suport în medii dinamice, în care dincolo de cunoștințe și specializare, au contat decisiv capacitatea de adaptare la schimbări, de comunicare și colaborare eficientă alături de echipă și parteneri.

De asemenea, cred că un mix echilibrat între competențele profesionale și sociale este modul prin care se poate contura un profesionist în adevăratul sens al cuvântului, iar empatia, integritatea și capacitatea de a rămâne obiectiv în orice situație sunt abilități ce nu ar trebui să lipsească atunci când aspiri către o carieră de succes în lumea business-ului.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Adina Calfa: Referindu-mă strict la implicarea femeilor în profesia juridică, pot spune din proprie experiență că este un domeniu în care primează profesionalismul și rezultatele muncii, stereotipurile de gen nefiind luate în considerare. Bineînțeles că, acolo unde nu există limitări pentru o femeie jurist, putem vedea și exemple de succes ale unor femei care au obținut recunoaștere, rezultate și roluri de lideri.

Mă bucur să văd că și în România femeile jurist sunt tratate cu respectul pe care îl merită și ca dovadă a acestui progres, tot mai multe femei jurist ajung în funcții de conducere în diferite companii. Cel mai bun exemplu la îndemână este chiar Grupul E-INFRA din care fac parte, o companie cu capital și acționariat integral românesc, unde avem mai multe femei decât bărbați în rolurile de management.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Adina Calfa: Deși rolurile sunt diferite, suntem una și aceeași persoană, cu aceleași principii și valori. Depinde de fiecare dintre noi dacă și cum dorim să îmbinăm cele două planuri din viața noastră.

Dincolo de stabilirea priorităților, trecerea de la un rol la altul ține foarte mult de dorința ori deschiderea noastră către compromis, în funcție de care putem spune că avem un grad mai mare sau mai redus de adaptabilitate. În ce mă privește, îmi place să construiesc, astfel că prefer mereu o negociere în locul abordării extreme.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Adina Calfa: În mediul juridic, dar nu numai, oportunitățile pentru femei sunt diverse și în continuă expansiune, cu progrese semnificative și palpabile în ceea ce privește incluziunea femeilor în toate domeniile.

Consider că există o reprezentare a femeilor proporțională cu cea a bărbaților din mediul de lucru juridic, foarte multe din firmele din România adoptând politici de incluziune create special pentru a contura un mediu de lucru echitabil pentru femei. De asemenea, și noi, femeile, suntem din ce în ce mai concentrate pe îmbunătățirea și excelarea în viața profesională, astfel încât nu doar mediul în care activăm ne oferă oportunitatea de a fi ce vrem noi să fim, dar și noi deschidem aceste uși.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Adina Calfa: Într-adevăr, trăim într-o perioadă în care femeile se bucură de numeroase oportunități de dezvoltare și progres în diverse domenii, inclusiv în mediul juridic. În ceea ce privește femeile juriste, aceste oportunități implică o responsabilitate nu doar față de propria carieră, ci și față de femeile care își doresc să intre în acest domeniu. Este esențial ca noi, cele care suntem deja în acest domeniu, să demonstrăm celor care vin din urmă că, pe lângă rolul nostru profesional, îmbrățisăm și rolul de mentori, capabili să inspire generațiile tinere, rolul de susținători ai egalității și, nu în ultimul rând, rolul de inițiatori în procesul de schimbare.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Adina Calfa: Nu am un model anume. Mai degrabă pot spune că oamenii din jur cu care interacționez în viața de zi cu zi, în mediul personal ori profesional, îmi sunt o sursă de inspirație continuă. Mă fascinează diversitatea oamenilor și îmi place să observ tăcut modul în care se comportă ori reacționează în cele mai diverse situații.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Adina Calfa: A fost o foarte bună lecție de viață și un moment transformațional pentru mine. Deși nu pot spune că mi-a plăcut să trăiesc acea perioadă a extremelor, mi-a fost foarte utilă pentru că m-a forțat să trec mai repede la o altă etapă din viața mea, atât în plan profesional cât și în plan personal. În plin moment de incertitudine am descoperit drumuri noi și am (re)descoperit oameni din jurul meu cu care am construit relații trainice și care azi îmi sunt parteneri și prieteni dragi.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Adina Calfa: Aveți încredere în propria voastră putere și în capacitatea de a vă pune amprenta în societate! Sunteți femei remarcabile!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Adina Calfa: Mulțumesc și eu pentru oportunitate!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership