Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 3-7 mai 2021
07.05.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Serviciul teritorial Craiova. Abuz în serviciu. Abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite. Spălare a banilor. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului

G.N., executor judecătoresc în cadrul BEJ “G.N.”, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu,
– abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată,
– spălare a banilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada 2015 – noiembrie 2020, inculpatul Gagiu Nicolae, în calitatea menționată mai sus, prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale, în contextul desfășurării a trei proceduri de executare silită, ar fi cauzat un prejudiciu debitorului Societatea Complexul Energetic Oltenia SA în valoare de 1.485.325 lei lei concomitent cu obținerea pentru sine a unui folos necuvenit în același cuantum.
Concret, deși prin deciziile instanțelor s-a dispus în mod definitiv întoarcerea la debitor a sumelor executate silit de către executorul judecătoresc, acesta ar fi transferat și ulterior ar fi retras din contul de consemnare, în interes personal, suma totală menționată mai sus.
De menționat este faptul că, în perioada octombrie – noiembrie 2020, în condițiile în care inculpatul știa că este cercetat în prezentul dosar penal, ar fi efectuat din nou acte de executare silită cu încălcarea dispozițiilor legale, în aceeași modalitate.
O parte din bani dobândiți în modalitatea de mai sus ar fi fost folosiți de inculpatul Gagiu Nicolae la cumpărarea unui imobil, iar ulterior, în scopul de a disimula originea ilicită a banilor folosiți pentru achiziția respectivă, l-ar fi donat unei rude.

Societatea Complexul Energetic Oltenia SA s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor imobile ce aparțin inculpatului și unei alte persoane.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Craiova cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Serviciul teritorial Iași. Luare de mită. Dare de mită. Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere. Trafic de influență. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată a 14 lucrători de la Poliția Rutiera Iași, pentru luare de mită în formă continuată, în schimbul protecției promise și asigurate unor persoane în cazul săvârșirii unor contravenții la regimul circulației.

Concret, au fost trimiși în judecată următorii inculpați care, la data sesizării instanței, se aflau sub control judiciar:

C.G., la data faptei șef al Biroului Rutier Iași – Poliția Municipiului Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (nouă acte materiale)
B.N.R., C.B.G., D.G., A.L., L.C.C., T.C.B., la data faptelor agenți de poliție rutieră, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată,

C.F.N., la data faptei agent de poliție și coordonator al Atelierului Confecționări Plăcuțe de Înmatriculare Iași din cadrul D.P.C.R.I.V., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată,
– trafic de influență (2 infracțiuni).

Persoană fizică, la data faptei la data faptei director general al unui restaurant din municipiul Iași, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– dare de mită în formă continuată (2 infracțiuni – 84 acte materiale),
– conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, în formă continuată,.

În același dosar, au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, următorii inculpați:
A.R., C.D.I., E.P., L.I.L., P.D. C., Ș.A., la data faptei agenți de poliție rutieră, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

Persoană fizică, agent comercial al aceluiași restaurant din municipiul Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada 2019 – 2020, cei 14 inculpați, lucrători în cadrul Poliției Rutiere Iași, în baza unei înțelegeri tacite cu conducerea unui restaurant, ar fi pretins și primit direct și prin intermediari, de la directorul acelui restaurant (inculpat în prezenta cauză), bani și produse alimentare de catering (livrare preparate culinare).
Foloasele respective ar fi fost primite pentru a-l proteja atât pe director (care nu deținea permis de conducere) cât și pe conducătorii auto ai restaurantului, în sensul de a nu constata și sancționa contravențiile comise de aceștia sau eventualele contravenții pe care ei le-ar săvârși sau/și pentru a le aplica sancțiuni contravenționale mai blânde. Produsele respective ar fi fost pretinse atât pentru sine cât și pentru alte persoane (prieteni, rude) din anturajul polițiștilor.
În același context, inculpatul C.F.N., agent de poliție, ar fi pretins și primit, direct și prin intermediari, de la același om de afaceri sume de bani și produse alimentare în schimbul cărora ar fi dispus confecționarea și ar fi eliberat, fără respectarea procedurilor legale, mai multe plăcuțe de înmatriculare pentru autoturismele ce aparțineau restaurantului.

În perioada septembrie 2019 – 24 februarie 2020, inculpatul C.F.N. ar fi pretins și primit de la două persoane produse în valoare de 1.320 lei și 350 de euro pentru a interveni pe lângă examinatorii din cadrul Poliției Rutiere, în scopul favorizării persoanelor respective la promovarea probei practice a examenului de obținere a permisul auto.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de 13 inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Iași cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Secția de combatere a corupției. Luare de mită. Complicitate la luare de mită. Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a inculpaților:

C.N., la data faptei director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (A.J.O.F.M.) Călărași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită,

Persoană fizică, la data faptei participant la implementarea proiectului „SPO LOCAL DIRECT ACCESIBIL”, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la luare de mită.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În contextul implementării proiectului „SPO LOCAL DIRECT ACCESIBIL” (destinat persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă), în perioada iunie – iulie 2014, inculpatul C.N., în calitate de director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Călărași (AJOFM Călărași), ar fi pretins, prin intermediul celeilalte inculpate, de la mai multe persoane participante la implementarea proiectului amintit anterior, un comision de 10% din venitul salarial, redus ulterior la 100 lei.
Banii respectivi ar fi fost pretinși de inculpat ca urmare a îndeplinirii unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu, respectiv transmiterea către o societate comercială, partener de proiect cu A.J.O.F.M. Călărași, a propunerii de angajare a persoanelor respective în cadrul implementării proiectului menționat mai sus.

În prezența avocaților, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

– 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea pe o perioadă de 2 ani și 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii,

– 2 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Călărași.

:: Sursa: www.pna.ro

4. DNA – Serviciul teritorial Craiova. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a două inculpate (mamă și fiică) sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comise în forma autoratului și a complicității.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2015, una dintre inculpate, beneficiind de ajutorul mamei sale, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) un document ce conținea informații care nu corespundeau adevărului în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Documentul respectiv era o copie conformă cu originalul a unei sentinței civile care ținea loc de contract autentic de vânzare-cumpărare a unor suprafețe de teren și care a fost emisă în baza unei „chitanțe” false, contrafăcută de mama inculpatei.
Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 27.718 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă.

În prezența avocaților aleși, inculpatele au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– un an și patru luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de trei ani și interzicerea pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Dosarele de urmărire penală privindu-le pe inculpate împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Olt.

:: Sursa: www.pna.ro

5. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Spălarea banilor. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de spălarea banilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada 2009-2011, inculpatul ar fi pretins și primit, în tranșe, de la două persoane (martori în cauză) suma de 9.000.000 de euro pentru a-și exercita influența asupra fostului ministru al Comunicațiilor precum și asupra altor persoane din Guvern, în scopul de a asigura firmelor susținute de martori, adjudecarea unui contract de închiriere produse educaționale Microsoft (dosar mediatizat prin comunicatul nr. 572/VIII/3 din 24 martie 2015 ).
În acest context, în a doua jumătate a anului 2014, în timp ce se efectuau cercetări legate de aspectele menționate mai sus, cunoscând că suma de 500.000 euro pe care ar fi primit-o în contul personal în cursul anului 2011 reprezenta o parte din suma de 9.000.000 euro, menționată mai sus, în vederea creării unei aparențe de legalitate, inculpatul ar fi disimulat adevărata natură a provenienței acesteia prin încheierea cu unul dintre martori a unui contract de împrumut fictiv.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

Menționăm că, anterior, inculpatul a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unei infracțiuni de trafic de influență, cauză în care a și fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii (detalii la https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7757 ).

:: Sursa: www.pna.ro

6. DNA – Serviciul teritorial Constanța. Uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Favorizarea făptuitorului. Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatei C.C., medic de familie, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– favorizarea făptuitorului.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 26 februarie 2019, inculpata C.C., în calitate de medic de familie, ar fi eliberat unei persoane condamnate într-o cauză penală a DNA (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=8733) o adeverință din care rezulta că aceasta nu este aptă pentru muncă, deși cunoștea că acest document nu putea fi emis decât de un medic specializat în medicina muncii.
Consecința acestui demers ar fi fost aceea că persoana condamnată nu și-a mai executat obligația stabilită conform deciziei penale a Curții de Apel Constanța, ce consta în efectuarea unei munci neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile.

În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an și 3 luni închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Constituire a unui grup infracțional organizat. Camătă. Șantaj. Trafic de persoane. Proxenetism. Nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Deținere de droguri de risc, fără drept, în vederea consumului propriu. Trimitere în judecată.

Urmare a comunicatului din data 16.12.2020, prin rechizitoriul din data de 05.05.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 8 de inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, șantaj, trafic de persoane, proxenetism, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase și deținere de droguri de risc, fără drept, în vederea consumului propriu.

Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că, începând cu luna noiembrie 2016, inculpații au inițiat și constituit un grup infracțional organizat al cărui scop a fost obținerea unor venituri ilicite din săvârșirea infracțiunilor de camătă și șantaj.
Membrii acestei grupări acționau concertat în scopul obținerii de profituri ilicite, prin împrumutarea unor sume de bani către diferite persoane, percepând o dobândă de 20% lunar.
În cazul în care persoanele vătămate întârziau să plătească sau din alte motive nu aveau posibilitatea să achite dobânzile datorate la data stabilită, membrii grupării recurgeau la amenințări și șantaj pentru a le recupera și percepeau, pe lângă dobândă, alte sume în plus (”întârzieri/penalizări”), sume care erau calculate în procente sau sume fixe pentru fiecare zi de întârziere a plății dobânzii.
De asemenea, în perioada octombrie – decembrie 2020, o parte dintre suspecți au constrâns o persoană vătămată, prin acte de violență fizică și amenințare, să practice prostituția într-o locație situată pe raza municipiului Pitești, beneficiind în totalitate de sumele de bani obținute de către aceasta.
În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Dolj.

În cadrul audierilor, persoanele vătămate au beneficiat de consiliere psihologică, precum și de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara. Trafic de droguri de risc. Reținere

La data de 05.05.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc, în formă continuată.

La aceeași dată, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Timișoara au identificat inculpatul într-un autocar, ce efectua curse regulate între Cehia și România, având în bagaje 9 pachete vidate, ce conțineau cantitatea de aproximativ 2,5 kilograme de cannabis.
În cursul zilei de astăzi, inculpatul va fi prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Serviciul Teritorial Iași. Pornografie infantilă. Reținere.

La data de 05.05.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunii de pornografie infantilă.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2019 – 2021, inculpatul a angajat fără forme legale trei persoane de sex feminin, minore, iar uneia dintre acestea i-a propus să producă materiale cu caracter sexual explicit.
De asemenea, inculpatul a promis minorelor că le va sprijini financiar în cazul în care acestea acceptă să le fie ”tutore”.
La data de 05.05.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 2 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate mai multe sisteme informatice.
În cursul zilei de astăzi, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Iași cu propunerea de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

În cadrul audierilor, persoanele vătămate au beneficiat de consiliere psihologică, precum și de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Structura Centrală. Spălare de bani. Percheziții domiciliare.

La data de 06.05.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO au efectuat un număr de 8 percheziții domiciliare, la locuințele unei persoane suspectate de săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.

În cauză s-a reținut faptul că, în luna octombrie 2020 , autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii au trimis în judecată membrii unei grupări infracționale organizate, din care făcea parte și un cetățean român, grupare specializată în săvârșirea de infracțiuni informatice, respectiv operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificare de titluri de credit sau instrumente de plată și efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos.
Din cercetările efectuate de către autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii a rezultat faptul că, în perioada martie 2019 – iunie 2020, cetățeanul român împreună cu ceilalți membri ai grupării au desfășurat activități de montare de dispozitive de skimming la ATM-uri de pe raza orașului Miami Beach, extragerea datelor aferente cardurilor bancare, falsificarea instrumentelor de plată și retragerea frauduloasă a sumelor de bani din conturile persoanelor vătămate.
O parte din sumele de bani astfel obținute au fost transferate de către suspect pe teritoriul României, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.
Din cercetările efectuate în prezenta cauză a rezultat faptul că suspectul a ascuns proveniența acestor sume de bani, prin încredințarea acestora către diferite persoane, în scopul utilizării ulterioare pentru satisfacerea unor nevoi personale și prin achiziționarea, prin interpuși, a unui număr de 5 autoturisme de lux.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate cele 5 autoturisme, cu o valoare de aproximativ 840.000 de euro, ce vor fi predate Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, precum și 15 telefoane mobile, 3 laptop-uri, o tabletă, 3 carduri bancare, 3 carduri de memorie, 2 cartele SIM, 7 stick-uri de memorie, 2 HDD-uri, mai multe înscrisuri și mai multe sume de bani.

La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 15 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și Serviciului pentru Acțiuni Speciale București.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Structura Centrală. Constituire a unui grup infracțional organizat. Operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. Falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată. Deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori. Instigare la punerea în circulație de valori falsificate. Complicitate la punerea în circulație de valori falsificate. Instigare la accesul ilegal la un sistem informatic. Complicitate la accesul ilegal la un sistem informatic. Instigare la efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. Complicitate la efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Trimitere în judecată.

Urmare a comunicatului din data de 16.12.2020, prin rechizitoriul din data de 06.05.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 3 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, în formă continuată, falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, instigare la punerea în circulație de valori falsificate, în formă continuată, complicitate la punerea în circulație de valori falsificate, în formă continuată, instigare la accesul ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, complicitate la accesul ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, instigare la efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată și complicitate la efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată.

Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că, la începutul anului 2019, pe raza municipiului Constanţa a activat un grup infracţional organizat transfrontalier, cu ramificaţii și în alte state.
Gruparea a fost constituită în scopul săvârşirii de infracţiuni specifice pe linia compromiterii şi fraudării de instrumente de plată electronică/carduri bancare la bancomate aflate pe teritoriul statului Israel, oraşele Tel Aviv, Nahariya, Herzliya și Ierusalim, cu scopul de a obţine foloase materiale injuste.
Din punct de vedere organizatoric, membrii grupării au acţionat din dispoziţia şi sub coordonarea unei persoane care, datorită situaţiei financiare, trecutului infracţional şi experienţei dobândite pe linia fraudării cardurilor bancare, inclusiv pe aspecte de ordin tehnic (acesta având cunoştinţele tehnice necesare asamblării, montării componentelor de skimming şi operaţiunilor de falsificare de carduri – scrierea acestora pe carduri clonă), a stabilit planul infracţional şi a participat în mod direct în anumite etape infracționale.
Liderul grupării era cel care suporta cheltuielile ocazionate de achiziţionarea componentelor/echipamentelor de skimming și finanţa deplasările (biletele de avion) şi cazarea unora dintre membrii grupului pe teritoriul Israelului, în vederea verificării prealabile a bancomatelor, a montării ulterioare a echipamentelor specifice şi a retragerii frauduloase de numerar din bancomate, urmând să beneficieze de cea mai mare parte a produsului infracţional astfel obţinut.

Cercetările au fost efectuate în baza unor comisii rogatorii transmise de către procurorii DIICOT – Structura Centrală autorităților judiciare din Israel.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Constanța.

:: Sursa: www.diicot.ro

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti