« Newsletter
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro
 1 comentariu

Ziua Națională a Egalității de Șanse între Femei și Bărbați
08.05.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua națională a egalității de șanse între femei și bărbați este marcată, anual, la data de 8 mai.

Ziua de 8 mai a fost declarată Ziua Națională a Egalității de Șanse între Femei și Bărbați în România prin Legea nr. 23 din 9 martie 2015.

***

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Egalitatea de șanse între femei și bărbați reprezintă normalitatea într-o societate liberă și democratică. Deși mai sunt încă multe lucruri de îmbunătățit, sunt convins că România va continua să facă eforturi susținute pentru a reduce inechitățile existente. Ziua Națională a egalității de șanse este un bun prilej de a conștientiza o dată în plus că femeile încă se mai confruntă cu stereotipuri și prejudecăți legate de carieră și rolul în familie, tendințe negative care s-au accentuat la nivel global în contextul pandemiei de COVID-19. Violența împotriva femeilor, inegalitatea de gen și discriminarea sunt fenomene nocive, care trebuie combătute cu toate forțele. Încurajez, de aceea, susținerea cât mai activă a femeilor în procesul decizional, în societate, politică și economie, cât și implicarea bărbaților ca parteneri activi în viața de familie.

***

Ministerul Afacerilor Externe a transmis următorul comunicat de presă:

Principiul tratamentului egal și al accesului neîngrădit la oportunități de afirmare pentru femei și bărbați, alături de eliminarea practicilor discriminatorii pe criterii de gen pentru accesul egal al femeilor în toate domeniile vieții publice, constituie piloni esențiali ai societăților democratice și incluzive și indicatori cheie ai respectării drepturilor omului și statului de drept.

Ministerul Afacerilor Externe este preocupat constant de asigurarea reprezentării echitabile din perspectiva de gen, atât în serviciul exterior, cât și în aparatul său central, urmărind să imprime un model instituțional de bune practici în materia egalității de șanse. În prezent, peste 50% din posturile de conducere din Centrala MAE sunt ocupate de femei, iar jumătate dintre funcțiile de demnitate publică sunt ocupate tot de femei. De asemenea, femeile ocupă 36% dintre pozițiile de șef de misiune în Serviciul Exterior al României. În acest context, în ultimul an, au fost propuse să ocupe posturi de ambasadori extraordinari și plenipotențiari ai României în străinătate 22 de femei diplomat.

Ministerul Afacerilor Externe rămâne ferm angajat în promovarea egalității de șanse și nediscriminării pe criterii de gen în dialogul bilateral cu alte state și în cadrul organizațiilor internaționale interguvernamentale, sprijinind demersurile și inițiativele care încurajează afirmarea și asigurarea unui mediu propice pentru dezvoltarea profesională a femeilor.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cuvinte cheie: ,
Secţiuni: Articole, Legal Days, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Ziua Națională a Egalității de Șanse între Femei și Bărbați”

  1. „Temeiul dreptății este doar egalitatea”, spunea Seneca.
    Simbolistica datei de 8 mai marchează o zi importantă și invită întreaga societate spre adoptarea unei mentalități constructive, sănătoase.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD