« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
 1 comentariu

In memoriam Yolanda Eminescu. 100 de ani de la naștere
10.05.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Se împlinește astăzi un veac de când, la 10 mai 1921, Cerc. științific Dr. Doc. Yolanda Eminescu, personalitate remarcabilă, strălucit jurist și specialist în Dreptul Proprietății Intelectuale, una dintre primele femei judecător din România, vedea lumina zilei în orașul Mizil, județul Prahova.

A fost nepoata lui Matei Eminescu (1856-1929), fratele mai mic al Poetului Național, și fiică a colonelului și istoricului Gheorghe Eminescu (1895-1988), fost deținut politic.

A urmat la Brăila studiile liceale, în anul 1943 a absolvit cu calificativul „excelent” Facultatea de Drept a Universității din București, iar în 1948 a obținut titlul de Doctor-Laureat al aceleiași Facultăți, cu teza „Vânzarea în rate a mobilelor cu clauză de rezervă a proprietății”, cursul de doctorat aprofundat fiindu-i predat anterior (1943-1944) de Prof. Univ. Dr. Traian Ionașcu.

A activat succesiv ca avocat în Baroul Ilfov (1943-1945), judecător (1945-1949), funcție în care a fost numită prin Înalt Decret Regal și din care a fost nevoită să demisioneze, și, respectiv, asistent universitar la Facultatea de Drept a Universității din București (1949-1951).

După trei ani de persecuții politice staliniste, cărora le-a făcut față cu demnitate, în anul 1954 a fost angajată, prin concurs, ca Cercetător științific principal la Secția de Drept Civil a nou înființatului Institut de Cercetări Juridice al Academiei Române.
În 1955 i s-a recunoscut titlul de Doctor Docent, apoi a fost promovată Șef al Sectorului de Drept Civil (1965) și Director adjunct științific (1972-1983).

Yolanda Eminescu a publicat un număr mare de articole și cărți, în special în domeniul Dreptului Proprietății Intelectuale, dar și în cele ale Dreptului Civil, Dreptului Comercial, Dreptului Comparat, Istoriei marilor procese și Elocinței judiciare, a contribuit cu expertiza sa la adoptarea legislației noastre în materia Proprietății intelectuale și la perfecționarea celei civile, desfășurând și o intensă activitate pe plan internațional, participând la numeroase colocvii, congrese și seminarii pe teme de Drept.

A scris studii și monografii remarcabile, unele dintre acestea fiind de pionierat, cu privire la teoria generală a personalităţii juridice, statutul juridic ale persoanei fizice, diferenţierea contractului de întreţinere de cel de rentă viageră, teoria drepturilor subiective, protecţia know-how-ului, dreptul de inventator, protecţia desenelor şi modelelor industriale, dreptul de autor și drepturile conexe, certificatul de autor şi dreptul de prioritate internaţională, mărcile de fabrică, de comerț și de serviciu, acţiunea mijloacelor tehnice moderne asupra eficacităţii normei juridice, transferul de tehnologie în raporturile juridice ale societăţilor mixte, concurența neloială, contractul de cercetare științifică ş.a.

Yolanda Eminescu este autoarea și a unui valoros volum memorialistic: „Totul părea posibil. Fragmente de viață” (Ed. Continent XXI și Tempus, București, 1993).

Disciplina Dreptul Proprietății Industriale a fost introdusă în programa învățământului nostru juridic, începând din anul 1979, la inițiativa Domniei Sale.

A predat cursul postuniversitar de Legislația invențiilor și semnelor distinctive la Facultatea de Drept din București (1980) și cursul postuniversitar de Drept de inventator la Facultatea de Drept și Științe Economice și Politice din Strasbourg (1968-1993).

Yolanda Eminescu a fost distinsă de Academia Română cu Premiile „Matilda și Stelian Benea” (1942) și, respectiv, „Simion Bărnuțiu” (1967) și de Uniunea Juriștilor din România cu Premiul „Mihail Eliescu” (1991), ce i-a fost conferit pentru întreaga sa activitate științifică în domeniul Dreptului.

Ca o recunoaștere a meritelor sale științifice, a fost aleasă membru al Academiei de Drept Comparat din Brazilia, Asociației Internaționale pentru Protecția Proprietății Intelectuale, Comitetului pentru Proprietate Intelectuală al Organizației „World Peace trough Law”, Consiliului de specialiști străini al Institutului „Max Planck” pentru Drept de autor și Brevete din München și Consiliului științific al „Centre d’étude de pays de l’Est” din Strasbourg.

Yolanda Eminescu s-a stins la 9 martie 1998.

În semn de apreciere a activității sale prodigioase, numele acesteia este purtat de o sală de judecată a Curții de Apel București și de Biblioteca Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității „Valahia” din Târgoviște, Revista Forumul Judecătorilor și Uniunea Juriștilor din România decernează Premiul „Yolanda Eminescu”, iar în cadrul Asociației Științifice de Dreptul Proprietății Intelectuale a fost înființat Centrul de Cercetări Științifice „Yolanda Eminescu – Otilia Calmuschi”, asociația menționată instituind totodată premiile cu același nume.

Fiica marii juriste este criticul, istoricul literar și profesoara Roxana Eminescu (n. 1947), Doctor în filologie, eminent specialist în literatura și civilizația portugheză. Fiul acesteia din urmă, Ion Teodor Eminescu-Iacobescu (n. 1983), a urmat cariera bunicii sale, fiind licențiat în Drept și specializat în Drept editorial și Management cultural. Ambii sunt stabiliți în Franța.

Precizăm că fotografia inedită de tinerețe a Yolandei Eminescu, purtând roba avocațială, precum și facsimilul de mai sus al scrisorii olografe a Domniei Sale, ambele ilustrând materialul nostru comemorativ, ne-au fost puse la dispoziție de către distinsul Av. Prof. Univ. Dr. Emerit Sache Neculaescu de la Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității „Valahia” din Târgoviște, discipol și păstrător al memoriei ilustrei dispărute, căruia îi adresăm mulțumirile noastre. Scrisoarea i-a fost adresată acestuia de către Yolanda Eminescu în calitatea sa de conducător de doctorat, titlul tezei Prof. Sache Neculaescu fiind „Fundamentul și condițiile răspunderii civile delictuale”.

Încheiem cu o invitație pentru utilizatorii JURIDICE.ro de a viziona, la centenarul nașterii acesteia, excepționalul interviu-document al regretatei Yolanda Eminescu realizat de Doamna Marilena Rotaru pentru Televiziunea Română, în anul 1997, în cadrul memorabilului său ciclu de emisiuni intitulat „O altă putere”.

Așa cum afirma Prof. Univ. Dr. Otilia Calmuschi, Yolanda Eminescu „va rămâne pentru generații de juriști, modelul exemplar al omului de știință prin elanul său niciodată temperat, prin perspicacitatea, simțul realității sociale prezente și de perspectivă, dar mai ales prin demnitatea și onestitatea care i-a marcat deopotrivă atât biografia, cât și opera.” – „In memoriam Yolanda Eminescu, distinsă personalitate a științei juridice românești (1921-1998)”, în Revista Română de Dreptul Proprietății Intelectuale nr. 1/2004.

Veșnică să-i fie pomenirea!

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Secţiuni: Drept civil, Dreptul proprietatii intelectuale, Life, SELECTED TOP LEGAL | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “In memoriam Yolanda Eminescu. 100 de ani de la naștere”

  1. Doamna Yolanda Eminescu se înscrie pe lista româncelor deschizătoare de drumuri, fiind una dintre figurile feminine de seamă ale tuturor timpurilor.
    Din păcate, din ce în ce mai puțini îi cunosc istoria și deosebitul parcurs.
    Pe lângă multiplele realizări, aceasta a fost numită judecător alături de doamnele Steliana Popescu și Sanda Rosetti.
    De asemenea, ea a reușit să îmbrace haina mai multor profesii juridice, fiind jurist, avocat, judecător.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD