Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

act Botezatu Estrade Partners obține o nouă victorie pentru Delgaz Grid, filiala de distribuție de energie electrică și gaze naturale din cadrul grupului E.ON, în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție, împotriva Digi Communications
11.05.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Energie, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Printr-o decizie pronunțată recent, Înalta Curte de Casație și Justiție confirmă că reglementările din domeniul energiei din România le acordă distribuitorilor de energie electrică drepturi de monopol în regiunile încredințate prin contractele de concesiune. Decizia marchează finalul unei dispute de cinci ani care amenința să schimbe designul pieței de distribuție a energiei electrice.

În 2016, două companii din grupul Digi Communications (Delalina și Foto Distribuție) au sesizat Curtea de Apel București cu o acțiune menită să le deschidă posibilitatea de a presta serviciul de distribuție a energiei electrice în teritoriile alocate operatorilor concesionari, folosind rețele paralele de distribuție. Printre pârâți au figurat alți patru distribuitori de energie electrică, precum și autorități publice, printre care Guvernul României și Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Reclamanții au contestat legislația secundară a ANRE care le conferă concesionarilor dreptul de a se opune la intrarea altor operatori pe piață în teritoriile concesionate. În esență, reclamanții au susținut că drepturile de monopol acordate prin contractele de concesiune nu ar avea o bază legală în legislația primară din domeniul energiei. Pentru motive similare reclamanții au solicitat și anularea contractelor de concesiune.

În 2017, Digi Communications au formulat o excepție de neconstituționalitate împotriva prevederilor din Legea energiei ce reglementează organizarea și funcționarea serviciului de distribuție a energiei electrice, pe motivul că ar încălca principiul constituțional al libertății economice. Excepția de neconstituționalitate a fost respinsă de către Curtea Constituțională în 2020.

Echipa act Botezatu Estrade Partners a fost coordonată de Ștefan Botezatu (Managing Partner) și Gabriela Olteanu (Counsel) și i-a inclus pe Cristian Radu (Managing Associate) și Daniela Goreacii (Senior Associate).

act Botezatu Estrade Partners este biroul din România al act legal, o alianță puternică cu peste 400 de avocați în birouri situate în 10 dintre cele mai importante piețe din Europa continentală.

Portofoliul puternic de clienți și experiența echipei de litigii au reprezentat punctele forte ale firmei încă de la înființarea sa. Echipa gestionează cu succes mandate cu mize mari pentru clienții locali și internaționali, în chestiuni care implică dispute în sectorul energiei, litigii administrative, litigii de drept civil, ale acționarilor sau în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, imobiliare, precum și arbitraj internațional și intern.

act Botezatu Estrade Partners a dezvoltat aplicația mobilă WhiteCollar App, un instrument care informează despre cum trebuie acționat pe parcursul perchezițiilor poliției și al proceselor de urmărire penală ale organelor relevante. Aplicația este disponibilă pentru descărcare pe AppStore și Google Play.

:: English version

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti