Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Testele antigenice rapide vor putea fi efectuate și în farmacii


11.05.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 482 din 10 mai 2021 a fost publicat Ordinul nr. 644/2021 privind activitatea de testare în farmacii comunitare și oficine comunitare rurale, utilizând teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2.

Potrivit ordinului, în farmaciile din România urmează a fi distribuite 500.000 teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2.

Pentru desfășurarea activității de testare, farmaciile trebuie să obțină, în prealabil, avizul temporar de testare antigenică rapidă, în format electronic.

Avizul se obține prin transmiterea către direcția de sănătate publică județeană, respectiv a municipiului București, a următoarelor documente, în format electronic prin e-mail sau letric:
– cerere-tip (modelului în anexa nr. 2 la ordin);
– autorizația de funcționare a unității farmaceutice eliberată de Ministerul Sănătății, scanată, prin e-mail, respectiv o copie a acesteia în cazul depunerii în format letric;
– lista personalului (farmacist și/sau asistent medical de farmacie) care va desfășura activitatea de testare;
– dovada efectuării cursului de instruire specifică pentru personalul implicat în activitatea de testare;
– contractul încheiat cu un operator economic autorizat pentru transportul, tratarea și eliminarea deșeurilor medicale, respectiv o copie a acestuia în cazul depunerii în format letric;
– declarație pe propria răspundere referitoare la respectarea prevederilor art. 4-6.

O condiție obligatorie pentru desfășurarea testării este ca farmacia să asigure o zonă distinctă pentru această activitate, care să îndeplinească următoarele condiții:
– să fie amplasată într-un perimetru care poate fi aerisit corespunzător prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilație care asigură un schimb de aer interior/exterior și filtrare;
– să fie dotată cu masă de lucru placată cu materiale lavabile ușor de curățat și dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deșeurilor medicale rezultate din activitatea de testare;
– să aibă o suprafață de minimum 4 mp utili, delimitată de spațiul oficinei, inclusiv prin instalarea unor paravane translucide sau opace.

În privința costurilor pe care le implică testarea în farmacii, legea nu stabilește plafoane minime sau maxime, ceea ce înseamnă că fiecare unitate va putea stabili prețul acestora la libera alegere.

Intrare în vigoare: 10 mai 2021

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro