Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Testele antigenice rapide vor putea fi efectuate și în farmacii
11.05.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Dreptul sanatatii, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 482 din 10 mai 2021 a fost publicat Ordinul nr. 644/2021 privind activitatea de testare în farmacii comunitare și oficine comunitare rurale, utilizând teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2.

Potrivit ordinului, în farmaciile din România urmează a fi distribuite 500.000 teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2.

Pentru desfășurarea activității de testare, farmaciile trebuie să obțină, în prealabil, avizul temporar de testare antigenică rapidă, în format electronic.

Avizul se obține prin transmiterea către direcția de sănătate publică județeană, respectiv a municipiului București, a următoarelor documente, în format electronic prin e-mail sau letric:
– cerere-tip (modelului în anexa nr. 2 la ordin);
– autorizația de funcționare a unității farmaceutice eliberată de Ministerul Sănătății, scanată, prin e-mail, respectiv o copie a acesteia în cazul depunerii în format letric;
– lista personalului (farmacist și/sau asistent medical de farmacie) care va desfășura activitatea de testare;
– dovada efectuării cursului de instruire specifică pentru personalul implicat în activitatea de testare;
– contractul încheiat cu un operator economic autorizat pentru transportul, tratarea și eliminarea deșeurilor medicale, respectiv o copie a acestuia în cazul depunerii în format letric;
– declarație pe propria răspundere referitoare la respectarea prevederilor art. 4-6.

O condiție obligatorie pentru desfășurarea testării este ca farmacia să asigure o zonă distinctă pentru această activitate, care să îndeplinească următoarele condiții:
– să fie amplasată într-un perimetru care poate fi aerisit corespunzător prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilație care asigură un schimb de aer interior/exterior și filtrare;
– să fie dotată cu masă de lucru placată cu materiale lavabile ușor de curățat și dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deșeurilor medicale rezultate din activitatea de testare;
– să aibă o suprafață de minimum 4 mp utili, delimitată de spațiul oficinei, inclusiv prin instalarea unor paravane translucide sau opace.

În privința costurilor pe care le implică testarea în farmacii, legea nu stabilește plafoane minime sau maxime, ceea ce înseamnă că fiecare unitate va putea stabili prețul acestora la libera alegere.

Intrare în vigoare: 10 mai 2021

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti