Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

CEDO. Epure împotriva României – 11 mai 2021. Prof. univ. dr. Iulia Motoc, membru în completul de judecată
11.05.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 11 mai 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Epure împotriva României.

Prof. univ. dr. Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO, a fost membru în completul de judecată.

Reclamantul, Culiță Epure, este cetățean român născut în 1978 și este internat într-o instituție de stat specializată care oferă îngrijire adulților cu dizabilități din Măicăneşti (România). Acesta suferă de epilepsie și a fost diagnosticat cu insuficienţă mintală uşoară până la moderată.

Cauza se referă la condițiile de detenție ale reclamantului pentru perioada cuprinsă între 6 decembrie 2016 și 16 iunie 2019. Acesta ispășise o pedeapsă de opt ani de închisoare pentru viol din 2014. În această perioadă, a fost ținut sub un regim de maximă securitate în închisorile Focşani, Galaţi și Giurgiu.

Invocând articolul 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) din Convenția europeană, reclamantul a reproșat că regimul penitenciarului unde fusese plasat era incompatibil cu starea sa mintală, că nu a beneficiat de un tratament medical adecvat pentru handicapul său mintal și că nu i s-a acordat în permanență asistență medicală, conform stării sale de sănătate.

În unanimitate, Curtea a reținut că a existat o încălcare a articolului 3 din Convenție privind incapacitatea autorităților de a pune în aplicare și de a furniza o strategie terapeutică coerentă și adecvată, capabilă să răspundă în mod adecvat nevoilor medicale ale solicitantului în perioada cuprinsă între 6 decembrie 2016 și data liberării sale, la 16 iunie 2019, fapt pentru care România trebuie să plătească reclamantului 3.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral.

:: Hotărârea (în limba engleză)

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti