Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Articole Interviuri SELECTED Women in Law

Roxana Prisacariu: Suntem norocoase să trăim într-un mediu juridic în care femeile sunt regula și nu excepția [Women in Law]

2 aprilie 2024 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Mihaela Roxana Prisacariu

Mihaela Roxana Prisacariu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Roxana Prisacariu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Roxana Prisacariu: Îmbrățișarea provocărilor ca ocazii de dezvoltare profesională, perseverența, răbdarea si creativitatea sunt instrumentele care m-au ajutat să mă dezvolt profesional. Șansa de a îmbina activitatea juridică teoretică cu cea practică, de a experimenta cercetarea, predarea și practica juridică în cadrul Institutului pentru Studiul Federalismului din Fribourg și la Cancelaria de Stat a Cantonului elvețian Berna sunt câteva din bornele destinului meu profesional de până acum.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Roxana Prisacariu: Dreptul este, deocamdată cel puțin, în mare parte, național. Cred că avem șansa de a trăi într-o țară în care prezența și implicarea femeii în viața juridică este, de mult timp, o constantă și nu o excepție. De aceea mi se pare că implicarea profesională a femeii juriste este îngrădită doar de limitele pe care fiecare și le pune. Aceste limitări personale se adaugă însă celorlalți factori care îngrădesc (sau propulsează) în mod egal bărbații și femeile – de exemplu educația, veniturile, familia. Cred că suntem norocoase să trăim într-un mediu juridic în care femeile sunt regula și nu excepția.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Interviuri JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Roxana Prisacariu: Cred că aurita cale de mijloc, în sensul pe care l-a dat inițial Horațiu acestei expresii, este esențial. Am constatat că, pe termen lung, cele două – familia și profesia – se completează și se echilibrează reciproc. Recunoștința față de familia care ne-a ajutat să ne formăm și ne oferă un sprijin zi de zi nu ar trebui să lipsească din gândurile noastre. De-a lungul vieții, un om, ca și un cort (căci îmi plac drumețiile), rezistă în condiții mai bune dacă este ancorat în mai multe puncte. Mai ales astăzi, când problemele de sănătate mintală sunt mai dese, cred că este bine să nu ne autodefinim doar prin succesul profesional, ci să prețuim familia (nu neapărat în sensul ei tradițional), prietenii, hobbyurile – cel puțin ca factori de echilibru care să ne permită menținerea succesului pe termen lung. În opinia mea, parcursul profesional nu este important doar pentru că ne permite autonomia socială și ne oferă șansa de a ne pune în slujba celorlalți, dar este și un drum inițiatic, în care ne construim pe noi însene.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Roxana Prisacariu: Cred că mediul juridic, oferă femeilor, în condiții de egalitate cu bărbații, șanse pentru a deveni ceea ce femeile juriste vor. Mai cred că dacă suntem egale în șanse cu bărbații, nu ne definim doar prin comparație cu aceștia ci, așa cum ați spus și dvs., prin comparație cu propriul nostru ideal. Raportat la acest standard, cred că mai avem de lucrat, ca societate, la apropierea învățământului juridic de practică, la apropierea practicii de învățarea continuă, la comunicarea și schimbul de idei între noi, la extinderea mediilor sociale în care există o emulație reală.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Roxana Prisacariu: Cred că aveți dreptate. Rolul femeii este din ce în ce mai recunoscut și mai extins. Juristele și juriștii se află, prin natura meseriei lor, în prima linie în raport cu ideea de responsabilitate deoarece responsabilitatea este una din constantele dreptului, firul roșu care parcurge întreaga gândire juridică. De aceea noi, femeile juriste, suntem, cred eu, alături de colegii noștri bărbați, dar și alături de familie și de școală, cele mai potrivite să contribuim la înțelegerea adevărului că fiecare este responsabil de alegerile lui. Ne exercităm acest rol făcându-ne profesia cu responsabilitate zi de zi și fiind active social.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Roxana Prisacariu: M-au inspirat, de-a lungul timpului, mai multe repere feminine. Începând din familie, mama și bunicile mele, apoi unele profesoare și ulterior unele colege cu experiență pe care le-am întâlnit în calitate de tânără preparatoare si asistentă la facultatea de drept sau ca avocată în instanță mi-au fost asemenea repere. Repere feminine am găsit și în relațiile sociale fără legătură cu profesia. Datorită generozității, altruismului cu care am avut șansa să fiu întâmpinată de aceste femei reper pentru dezvoltarea mea ca femeie și ca juristă, încă mă simt datoare să împărtășesc și să sprijin tinerii, mai ales tinerii studenți si avocați.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Roxana Prisacariu: Pandemia s-a dovedit a fi nu doar un fenomen medical, ci și unul social complex, care, la nivelul sistemului judiciar, fără discuție că a catalizat digitalizarea instanțelor și mai stricta programare a ședințelor de judecată. Pandemia a schimbat modul în care îmi exercit profesia de avocat în sensul că a crescut semnificativ rolul internetului în comunicarea profesională.

Dar, în același timp, pandemia a arătat limitele sistemului juridic românesc, a pus în evidență punctele noastre slabe ca societate, a evidențiat și a accentuat inegalitățile sociale și injustiția cu care se confruntă comunitățile vulnerabile. Când ni s-a permis să ne continuăm activitatea și să ne deplasăm de la locuințe, am constatat la prima mână, în vizitele cu scop de sprijin juridic în comunitățile de romi pe care le făceam în cadrul programului JUSTROM – Îmbunătățirea accesului la justiție pentru femeile rome – al Consiliului Europei și al Uniunii Europene, că aceste comunități au fost, fără îndoială, țintite de controalele poliției. Am constatat că procesele verbale de sancțiune pentru contravențiile speciale din perioada stării de alertă sau de urgență determinate de pandemia COVID 19 erau frecvente în comunitățile în care am fost, deși, în aceeași perioadă, pe strada mea, rar văzusem o mașină de poliție. Tot acolo lipsea informația despre când și cum se poate invoca excepția de neconstituționalitate a acestor amenzi astfel că, la lipsurile anterioare, pandemia a adăugat nu doar pierderea locurilor de muncă ocazionale, ci, uneori, și amenzile foarte mari care au fost specifice pandemiei. Am constatat și eu că, fără îndoială, persoanele vulnerabile sunt primele lovite de evenimentele negative care afectează întreaga societate, dar ultimele care profită de oportunitățile sociale. Soarta acestor comunități afectează și soarta celorlalți concetățeni, dezvoltarea societății românești. Nu degeaba preambulul constituției Elveției începe cu statuarea adevărului că ”forța unei comunități se măsoară în bunăstarea celui mai slab dintre membrii ei” .

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Roxana Prisacariu: Fiind începutul primăverii, le urez doamnelor din lumea juridică împlinire profesională și personală, bucurie, soare și prietenie, fie că sunt la început de carieră juridică sau sunt deja consacrate.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Roxana Prisacariu: Eu vă mulțumesc pentru invitație și pentru onoarea de a mă alătura celorlalte doamne din cadrul proiectului Women in Law al platformei Juridice.ro!

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale