Modificarea normei privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii facultative | Proiect. UPDATE: Publicare în Monitorul Oficial
23.07.2021 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 721 din 22 iulie 2021 a fost publicată Norma nr. 12/2021 pentru modificarea și completarea Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 28/2017 privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii facultative.
Actul normativ aduce modificări și completări Normei ASF nr. 28/2017 privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii facultative, stabilind că, pentru a primi contravaloarea activului personal net, participantul trebuie să remită administratorului fondului de pensii facultative:
– cererea de plată;
– copia actului de identitate, valabil la data remiterii cererii de plată.
Documentele se vor depune la sediul administratorului sau se vor transmite prin intermediul serviciilor poștale sau similare ori prin mijloace de comunicare electronice. În acest ultim caz, participantul trebuie să semneze cererea de plată cu semnătură electronică calificată.
Când transmite documentele prin intermediul serviciilor poștale sau similare, mandatarul va depune cererea de plată, semnată de către participant sau mandatar, însoțită de copia legalizată a procurii speciale autentice, copia actului de identitate al participantului și copia actului său de identitate, valabile la data depunerii cererii.
În caz de invaliditate, participantul va transmite, personal sau prin mandatar, administratorului următoarele documente:
– cererea de plată;
– decizia administrativă valabilă privind acordarea/recalcularea/revizuirea pensiei de invaliditate, după caz, respectiv a unei categorii similare de pensie;
– decizia medicală privind capacitatea de muncă, decizie care conține referiri cu privire la caracterul nerevizuibil, conform Legii pensiilor publice sau legilor care reglementează pensiile altor sisteme, după caz;
– actul de identitate valabil la data remiterii cererii de plată;
– certificatul de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat, eliberat de comisiile teritoriale de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, sau o declarație pe propria răspundere privind faptul că nu deține acest certificat, după caz;
– procura specială autentică, în cazul mandatarului.
În caz de deces, fiecare beneficiar, personal, prin mandatar sau prin curator/tutore în baza documentului emis de instanța de tutelă în forma definitivă, va remite administratorului următoarele documente:
– cererea de plată;
– certificatul de deces;
– certificatul de moștenitor/legatar, certificatul de moștenitor suplimentar, actul de partaj voluntar, după caz, sau hotărârea judecătorească definitivă, după caz, din care să rezulte calitatea de moștenitor/legatar și cota-parte cuvenită din activul personal net al participantului decedat;
– actul de identitate valabil la data remiterii cererii de plată;
– procura specială autentică, în cazul mandatarului.
Actul normativ mai stabilește că închiderea contului participantului la un fond de pensii facultative se efectuează la data transferului disponibilităților bănești din contul operațional în contul DIP pentru plată unică sau, în cazul participanților aflați în plată eșalonată, la data efectuării ultimei plăți din contul DIP pentru plăți eșalonate.
Intrare în vigoare: 22 iulie 2021
***
Miercuri, 12 mai 2021, Autoritatea de Supraveghere Financiară a lansat în dezbatere publică proiectul Normă pentru modificarea și completarea Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 28/2017 privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii facultative.
:: Proiectul
:: Nota de fundamentare