« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Profesor condamnat definitiv pentru lovirea unor elevi
13.05.2021 | Gianina CLOP

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Gianina Clop

Gianina Clop

Ieri, un profesor de sport a fost condamnat definitiv la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă față de elevii săi și distrugerea catalogului clasei (Dosar penal nr. 2142/265/2019).

În anul 2019, profesorul de sport Vasile Maternik de la Şcoala Gimnazială “Elena Grapini”din Năsăud, județul Bistrița-Năsăud, a lovit doi elevi şi a distrus catalogul şcolii. Presa a scris că el avea antecendente similare: în 2012 a lovit doi elevi care l-ar fi lovit cu mingea, în 2015 a lovit un elev fisurându-i timpanul, în 2017 a lovit un elev şi a tras-o de păr şi de urechi pe o elevă care l-ar fi insultat. Părinţii şi elevii au protestat atunci faţă de reîntoarcerea lui la catedră.

Judecătoria Năsăud l-a condamnat în iulie 2019 la pedeapsa de câte un an închisoare pentru fiecare din cei doi elevi loviţi şi la 190 de zile-amendă pentru distrugere. S-a luat în calcul şi o pedeapsă anterioară de 4 luni închisoare a cărei aplicare s-a amânat atunci. În final, i s-a dat 1 an 6 luni închisoare, dar nu cu executare în penitenciar, ci cu suspendare sub supraveghere pe timp de 3 ani; i s-a interzis ca timp de 3 ani să mai profeseze; timp de 100 zile trebuie să presteze muncă în folosul comunităţii; trebuie să plătească fiecărui elev câte 2000 lei ca daune morale şi 24 lei către şcoală ca daune materiale. Inculpatul a fost nemulţumit şi a contestat sentinţa. Ea însă a fost menţinută, ieri, de Curtea de Apel Cluj. Astfel, pedeapsa a devenit definitivă.

Reamintim că, potrivit modificărilor de anul trecut la Legea educaţiei, profesorii condamnaţi nu mai pot profesa până la reabilitarea lor – în cazul de faţă, trebuie să treacă 7 ani până când profesorul va avea cazierul curat.

Codul Penal la art. 296 prevede infracțiunea de purtare abuzivă (art. 296) şi infracțiunea de distrugere (art. 253). Ghidul VeDem Just privind agresiuni profesor-elev este AICI.

Jurist Gianina Clop
Membru VeDem Just

 
Secţiuni: Drept penal, UNIVERSITARIA | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD