Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Declarația comitetului ECBA pentru drepturile omului cu privire la Robert Roșu, avocatul român încarcerat
13.05.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Drepturile omului, Selected, Sistemul judiciar, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Comitetul pentru Drepturile Omului al Asociaţiei Europene a Avocaţilor de Drept Penal (European Criminal Bar Association – ECBA) a remis o Declarație în sprijinul avocatului Robert Roșu, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa, pentru fapta de a-și fi exercitat profesia, potrivit alaturiderobert.ro.

Declarația cuprinde o trecere în revistă a momentelor-cheie în acest dosar, care au culminat cu încarcerarea avocatului Robert Roșu, prin decizia din 17 decembrie 2020. Semnatarii Declarației fac referire la reacțiile puternice provocate de „citarea avocaților ca martori în chiar dosarele inițiate împotriva clienților lor; până și judecători au fost chemați ca martori împotriva propriilor hotărâri judecătorești”.

Pentru toate aceste motive, Comitetul ECBA pentru Drepturile Omului conchide că „există temeri îndreptățite și rezonabile că acuzațiile aduse D-lui Roșu privesc exclusiv exercitarea atribuțiilor legate de îndatoririle sale profesionale de avocat”. În opinia ECBA, autoritățile române trebuie să ia „toate măsurile necesare pentru a garanta că niciun avocat nu va avea de suferit în mod nerezonabil, prin condamnări penale și închisoare, fiind identificat, în cursul exercițiului atribuțiilor sale, cu proprii clienți sau cu pricinile clienților săi”.

Comitetul ECBA pentru Drepturile Omului atrage atenția asupra obligației de respectare a Principiilor Fundamentale privind Rolul Avocaților ale Națiunilor Unite, și în special Principiilor 16, 18 și 20 și îndeamnă autoritățile române să facă tot ce le stă în putere pentru a cerceta și evalua cazul de o manieră corectă, echilibrată și nepărtinitoare, întrucât „dreptul la apărare, un drept fundamental al civilizației juridice europene, este profund afectat atunci când avocații sunt acuzați și condamnați pentru simplul motiv că au reprezentat  persoane fizice pe care instanțele de judecată sau alte autorități le găsesc vinovate”.

:: Declarația ECBA (limba engleză)
:: Declarația ECBA (limba română)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti