Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Constatarea existenței ori stingerii creanței fiscale


14.05.2021 | Timeea CIUDIN
Secţiuni: Drept civil, Drept penal, Fiscalitate, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Timeea Ciudin

Timeea Ciudin

Chiar și în situațiile în care creanțele fiscale izvorâte din săvârșirea unor fapte penale sunt stabilite în cadrul unui dosar penal în care contribuabilul are calitatea de inculpat, instanța penală trebuie să aplice într-o manieră corectă dispozițiile relevante în materie fiscală, inclusiv cele care reglementează prescripția fiscală, pentru soluționarea acțiunii civile exercitate în scopul recuperării prejudiciului produs pe latură fiscală. Mai mult, unicul organ îndrituit de lege să constate existența creanței fiscale ori stingerea acesteia, de exemplu ca efect al intervenirii prescripției fiscale, este organul fiscal. Organele de urmărire penală nu au nici competența legală, nici specializarea necesară determinării unei creanțe fiscale sub aspectul existenței ori cuantumului acesteia.

Avocat Timeea Ciudin, Partner VOINESCU LAWYERS

* Opinie susținută în legătură cu dezbaterea (Mai) greu de prescris: creanțele fiscale, ediția 460, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro