Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Dreptul muncii Sistemul judiciar

Consilierii de probațiune au protestat în fața Palatului Victoria

3 aprilie 2024 | JURIDICE.ro

Marți, 2 aprilie 2024, 300 de consilieri de probațiune din toată țara au protestat în fața Palatului Victoria din București, ca urmare a faptului că nu și-au primit integral salariile de la începutul anului. Consilieri de probațiune din 3 județe – Bistrița Năsăud, Alba și Sibiu au intrat în greva foamei, iar cei rămași la sedii au protestat prin grevă japoneză, potrivit unui comunicat.

O delegație formată din consilieri și șefi servicii din Alba, Bistrița Năsăud, Brașov, București și Olt, împreună cu liderul Sindicatului Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune, a fost primită în audiență de către șeful Cancelariei Prim Ministrului, Alexandru Mihai Ghigiu, împreună cu secretar de stat Adeline Dan, care au analizat situația și au promis că Guvernul va identifica o soluție, până la data de 1 mai 2024 pentru completarea bugetului Direcției Naționale de Probațiune pentru tot anul 2024.

SNCSP a subliniat ideea acordării, de urgență, a salariilor integrale, cu atât mai mult cu cât, din comunicarea Direcției Naționale de Probațiune rezultă că în prezent există buget pentru următoarele luni, situația fiind problematică doar pentru a doua jumătate a anului.

SNCSP apreciază deschiderea premierului Ion Marcel Ciolacu și dorința de a înțelege și rezolva problemele sistemului de probațiune, având speranța că acest demers va determina un dialog social funcțional între factorii decizionali – Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor și Guvern.

În situația nesoluționării solicitărilor, consilierii de probațiune vor reveni la forme radicale de protest, cum este cea a grevei foamei și pe care liderii de sindicat nu o încurajează. Atragem atenția Guvernului că strategiile de dezvoltare a unui sistem se realizează cu oameni, profesioniștii fiind cea mai importantă resursă a sistemului de probațiune. În lipsa alocării fondurilor necesare pentru plata integrală a unor drepturi salariale recunoscute anterior prin Ordin de Ministru și Ordonanța de Guvern, acest sistem se va dezechilibra și mai mult, și va antrena costuri înzecite atât pentru Guvern cât și pentru societate.

***

Marți, 2 aprilie 2024, consilierii de probațiune protestează în fața Palatului Victoria din București față de situația creată de angajator, Ministerul Justiției prin Direcția Națională de Probațiune, respectiv neplata integrală a salariilor începând cu luna ianuarie 2024, potrivit unui comunicat.

Evenimente juridice

Interviuri JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Și-au anunțat intenția de a participa la protest un număr de aproximativ 300 de persoane, jumătate din totalul consilierilor de probațiune activi din România. De asemenea, alte persoane susțin protestul de la locul de muncă, din localitățile de domiciliu.

În Arad, doi consilieri se află în greva foamei așa cum au înțeles să protesteze și în alte servicii, iar ca expresie a susținerii demersurilor din București, ceilalți consilieri au adoptat ca formă de protest “grevă japoneză”, fără a întrerupe activitatea cu beneficiarii.

Contextul în care a apărut această problemă la nivelul sistemului, care înregistrează deja probleme din punct de vedere al infrastructurii, s-a creat prin faptul că deși au fost corectate salariile în anul 2023 acestea nu au mai fost plătite integral în anul 2024. Astfel, în luna august 2023 prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 1407/C/03.08.2023 și mai apoi în luna decembrie 2023, prin OUG nr. 115 din 14 decembrie 2023, privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, s-a stabilit un nivel de salarizare superior lunii iulie 2023 pentru personalul de probațiune din România. Aşadar, legiuitorul a avut în vedere şi a reglementat în mod expres situaţia subsemnaţilor, care facem parte din personalul din sistemul de justiţie şi pentru care în cursul anului 2023, au fost stabilite majorări ale salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare prin acte administrative ale ordonatorului de credite, respectiv Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 1407/C/03.08.2023.

Cu toate că s-a recunoscut prin Ordinul Ministrului Justiției și mai apoi prin OUG creșterea salarială produsă ca urmare a situației extrem de dificile a consilierilor de probațiune din România, începând cu luna ianuarie 2024, respectiv salariul aferent lunii decembrie 2023, nu s-au plătit salariile stabilite prin ultimele acte normative ci salariile din luna iulie 2023, desi pentru perioada august – noiembrie 2023 ele au fost achitate integral. Motivul invocat de angajator este acela că în bugetul instituției nu există banii necesari pentru plata salariilor integral până la finele anului 2024 și s-a luat decizia de a nu se plăti salariile integral. Suma necesară, până la finale anului, pentru acoperirea integrală a salariilor este de aproximativ 30.000.000 lei (30.000 mii lei).

O soluție pentru rezolvarea acestei situații ar fi alocarea din fondul de rezervă bugetară a sumei de 30.000 mii lei către Ministerul Justiției pentru plata integrală a salariilor personalului de probațiune în anul 2024.

Deși are o schema subdimensionată, sistemul de probațiune din România gestionează anual un număr de 100.000 de persoane în supraveghere, persoane care au primit sancțiuni alternative la detenție, producând astfel economii la bugetul de stat de aproximativ 700.000.000 lei lunar (costul supravegherii pentru 100.000 persoane și obligațiile civile care se recuperează prin intermediul serviciilor de probațiune).

În situația în care problemele actuale nu se vor rezolva prin alocarea sumei de 30.000 mii lei pentru tot anul 2024, sumă infimă în comparație cu cea de 700.000 mii lei lunar, există riscul ca până la finele acestui an personalul de probațiune cu salarii nete cuprinse între 3000 și 5000 lei să părăsească sistemul. Personalul de probațiune este compus din persoane cu studii superioare, specializate în reintegrare socială și schimbare comportamentală, alternativele pe piața muncii pentru acestea fiind salarizate net superior.

Totodată, aducem la cunoștință că în acest moment nu există posibilitatea de a organiza concurs pentru a înlocui persoanele care părăsesc sistemul întrucât Statutul Personalului de Probațiune din România este blocat în Parlamentul României de aproximativ 1 an, termenul de adoptare fiind expirat de 10 ani, iar în lipsa statutului orice încercare de organizare a concursului este blocată de alte acte normative.

Prin urmare, pierderea personalului ar duce clar de la închiderea unor servicii de probațiune, până la dispariția sistemului și implicit înmulțirea populației penitenciare de 6 ori față de numărul actual.

Alocarea sumei de aproximativ 30.000 mii lei din fondul de rezervă bugetară va duce la stoparea acestui fenomen.

 ***

Joi, 28 martie 2024, Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune a transmis o scrisoare deschisă lui Marcel Ciolacu, Prim-ministrul României:

Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune (S.N.C.S.P.) vă adresează această scrisoare deschisă în contextul situației critice cu care se confruntă personalul de probațiune şi vă rugăm să ne oferiți sprijinul necesar pentru protejarea locurilor de muncă și pentru acordarea de fonduri privind plata integrală a drepturilor salariale, drepturi recunoscute de hotărâri judecătorești, acte administrative și ordonanțe de guvern. Contextul în care a apărut această problemă la nivelul sistemului de probațiune, aflat deja în pragul colapsului din punct de vedere al infrastructurii, s-a creat prin faptul că deși au fost rectificate salariile în anul 2023 ale personalului de probațiune, acestea nu au mai fost plătite integral în anul 2024. Astfel, în luna august 2023, prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 1407/C/03.08.2023 și mai apoi în luna decembrie 2023, prin OUG nr. 115 din 14 decembrie 2023, privind unele măsuri fiscal- bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, s-a stabilit un nivel de salarizare superior lunii iulie 2023 pentru personalul de probațiune din România. Așadar, legiuitorul a avut în vedere şi a reglementat în mod expres situația subsemnaților, care facem parte din personalul din sistemul de justiție și pentru care în cursul anului 2023, au fost stabilite majorări ale salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare prin acte administrative ale ordonatorului de credite, respectiv Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 1407/C/03.08.2023.

În acest sens, vă rugăm să luați în considerare organizarea unei întâlniri cu SNCSP la data de 2 aprilie 2024 pentru deblocarea crizei existente în sistemul de probațiune, criză pe care angajații din dorința de reparare a acestor inechități au recurs la pichet de protest în față la Guvernul României, protest la care estimăm că va fi prezent peste o treime din personalul angajat în sistemul de probaţiune. Astfel, consilieri afiliați și neafiliați sindicali, protestează marţi, 2.04.2024, între orele 11,30 – 13,30, în fața Palatului Victoria din București față de situația creată de angajator, Ministerul Justiției prin Direcția Națională de Probațiune prin neplata integrală a salariilor începând cu luna ianuarie 2024.

De asemenea, ne interesează și viziunea generală a Statului Român, prin Ministerul Justiției, cu privire la misiunea și obiectivele probaţiunii, mai ales că nu au fost atinse obiectivele din PNRR şi am aprecia dacă la masa discuțiilor ar veni şi doamna Alina Gorghiu, Ministru al Justiţiei. SNCSP vă solicită să asiguraţi prezența factorilor decizionali la întâlnire.

SNCSP vă solicită, de urgență, audiență pentru a găsi căile cele mai rapide soluţii pentru remedierea situaţiei.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale