Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Declarația unică privind veniturile avocaților. O furăciune a statului din avutul neştiutorilor
14.05.2021 | Daniel UDRESCU

Secţiuni: Fiscalitate, Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Daniel Silviu UDRESCU

Daniel Udrescu

Declaraţia unică (formular 212), ce a fost modificată din nou pe 12 mai 2021 (aceste veşnice modificări înainte de termen), este depusă anual conform Ordinelor anuale ce modifică (şi substanţial) formularul declaraţiei. Formularele şi ordinele pentru declaraţia unică încă supuse controlului sunt următoarele:

– 2020 – privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, conform OpANAF nr. 14/2021. Se utilizează pentru declararea impozitului pe veniturile realizate şi a contribuţiilor sociale datorate pe anul 2020, precum şi a impozitului estimat şi a contribuţiilor sociale datorate, pe anul 2021 – publicat în data de 01.2021;

– 2019 – privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, conform OpANAF nr. 139/2020 şi OpANAF nr. 1107/2020. Se utilizează pentru declararea impozitului pe veniturile realizate şi a contribuţiilor sociale datorate pe anul 2019, precum şi a impozitului estimat şi a contribuţiilor sociale datorate, pe anul 2020. – publicat în data de 27.01.2020;

– 2018 – privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, conform OpANAF nr. 49/2019. Se utilizează pentru declararea impozitului şi contribuţiilor sociale datorate, pe veniturile realizate pe anul 2018, precum şi a impozitului şi contribuţiilor sociale datorate, pe veniturile estimate pe anul 2019 – publicat în data de 21.01.2019;

– 2018 – privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice conform OpANAF nr.888/2018. Se utilizează pentru declararea veniturile realizate pe anul 2017, precum şi a impozitului şi contribuţiilor sociale datorate, pe veniturile estimate pe anul 2018 – publicat în data de 16.05.2018;

Mulţi avocaţi raportează activitatea în declaraţia unică, ce are două componente în care se se raportează veniturile şi cheltuielile persoanei fizice, la care se calculează impozitul pe venit, CAS şi CASS:

– declaraţia unică (realizatul din anul precedent) conform capitolului I;

– declaraţia unică estimată pentru anul în curs (o relicvă birocratică ce încarcă sistemul informaţional, fără utilitate practică) conform capitolului II;

Comparativ cu sistemele din ţările dezvoltate, Declaraţia unică este un amalgam neorganizat şi nestructurat, de tot pentru toţi, într-un singur formular. Sisteme mult mai bine structurate, precum IRS al SUA au dezvoltat pentru declaraţia unică mai multe tipuri de formulare (pagini întregi de formulare şi instrucţiuni simple, pentru persoanele fizice, respectiv de la uşor, la mediu şi la complex – exemplu de modalitate de prezentare găsiţi aici.

Formularul mediu şi complex raportează diverse alte formulare ce fac raportarea mai uşoară, ce se regăsesc ca totaluri într-o linie, o altă declaraţie specifică, cum ar fi pentru venituri din străinătate, pentru venituri din tranzacţii imobiliare, pentru venituri din participaţii, volumul unei astfel de declaraţie complexă fiind substaţial.

Pentru declaraţiile simple ale majorităţii populaţiei există un formular simplu a cărui completare se face extrem de rapid. Comparativ, sistemul american nu are o declaraţie unică estimativă pentru formele simple de raportare.

În acest articol sunt exemplificate două situaţii prin care avocaţii se pot găsi în situaţii aflate în afara legii fiscale pentru care am pregătit din practică explicaţii: fiscal

Caz A

Problema românească a declaraţiei unice este una de utilitate, combinată cu modele ce nu îndeplinesc în ordine, prevederile Codurilor. Pentru Capitolul II al declaraţiei unice estimative CAS şi CASS, în sistemul informaţional al ANAF, nu pot fi corectate, decât până la sfârşitul anului în curs, rămânând definitive. Pentru a putea fi corectate este necesar a se bifa căsuţa „rectificativă” până la terminarea anului în curs:

Exemplificare de instrucţiune:

3.2. Declaraţia rectificativă se întocmeşte pe acelaşi formular, bifându-se cu X căsuţa/căsuţele „Declaraţie rectificativă privind capitolul I” şi/sau „Declaraţie rectificativă privind capitolul II”, completându-se, după caz,

– capitolul I „Date privind impozitul pe veniturile realizate şi contribuţiile sociale datorate pentru anul …..” şi/sau

capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate pentru anul ………..”.

O anomalie fiscală este că mai nimeni nu rectifică estimativă, ştiind că declaraţia unică finală (realizatul) va înlocui declaraţia unică estimativă. Pentru ANAF formularul trebuie să aibă rectificativă la declaraţia unică estimată. Pentru restul lumii, este un nonsens logic să ai o declaraţie unică rectificativă pentru declaraţia unică estimativă. În mod normal orice declaraţie unică estimativă trebuie automat actualizată de declaraţia unică finală (realizatul), ce are termen anul următor pe 25 mai. În practică acest aspect este valabil pentru impozitul pe venit, dar nu şi pentru contribuţii, care rămân definitive pe declaraţia unică estimată.

Ori ANAF solicită o rectificativă pentru declaraţia unică estimată, ce poate fi efectuată doar până la sfârşitul anului (punctul 3.6 din instrucţiuni) cu încălcarea codului de procedură fiscală, care la 95 prevede că declaraţia de impunere este asimilată unei decizii de impunere şi a art. 110, care prevede posibilitatea de modificare a declaraţiei în termenul de prescriere.

Nelegalitatea declaraţiei unice rectificative este că dacă nu se bifează căsuţa ”rectificativă”  impunerea pentru CAS/CASS rămâne finală, atunci când venitul realizat este sub plafon, sau se înregistrează o pierdere. Sistemul IT al ANAF nu permite o corectare a acestei anomalii.

Depunerea declaraţiei unice finale (realizatul), chiar dacă are termen pe 25 mai, nu are capacitatea de a corecta contribuţiile declarate în declaraţia unică estimată, decât în situaţia în care realizatul este mai mare, dar nu şi în cazul în care realizatul este mai mic decât contribuţiile declarate în declaraţia unică estimativă. Pentru impozitul pe venit, sistemul funcţionează adecvat. Nimeni nu stă sa depună rectificativă la estimat, pentru că este un nonsens fiscal, atâta timp cât declari un final realizat.

Caz B

Corelaţia impozit şi contribuţii dată de Codul fiscal ar trebui să nu fie modificată în fişa de plătitor dacă s-a depus declaraţia unică estimativă. În practică apar deseori anomalii de sistem, prin care ceea ce apare în declaratia unică estimată nu oglindeşte fişa pe plătitor a ANAF, în fişă fiind înregistrate aleatoriu, dar de regulă în favoarea ANAF, sume mult mai mari la contribuţii, peste limita impusă de lege, la care ANAF calculează dobânzi şi penalităţii, chiar dacă în declaraţia unică finală – realizatul, contribuabilul raportează corect venitul, cheltuielile şi îşi calculează şi plăteşte, impozitul pe venit, CAS şi CASS. În fişa de plătitor, plăţile apar înregistrate, dar nedistribuite, dar pentru că ANAF a calculat alte contribuţii (mai mari), care nu sunt cele declarate în declaraţia unică estimată, are un calcul de dobânzi şi penalizării pe care le adaugă (nelegal) ca fiind datorate.

Pentru că ANAF are o practică ce adaugă obligaţii fiscale la cele legale, apar situaţii unde declaraţia unică finală – realizatul, este suma ce necesită a fi rectificată, dar ANAF are o practică fraudulentă unde calculează dobânzi şi penalităţi, emite somaţii şi titluri executorii, dacă nu se cere compensarea de către contribuabil. Pentru obligaţiile fiscale din fişa plătitorului apar situaţii ireale cu contribuţii calculate haotic (voit sau nu), fără respectarea procentelor din Codul fiscal, la care se calculează dobânzi şi penalităţi, dar în acelaşi timp apar şi sume nedistribuite ce ar compensa calculele ANAF.

Rezultatul este o furăciune a statului din avutul neştiutorilor, care plătesc obligaţiile fiscale pentru CAS şi CASS cu dobânzile şi penalităţile din Somaţie, fără să cerceteze fişa plătitorului unde au sume plătite nedistribuite. Această situaţie în loc să fie reglată automat de sistemul IT ce foloseşte algoritmi, este rezolvată după stat la cozi şi solicitarea eternei CERERI, în cazul de faţă „de compensare”.

Expert contabil Daniel Udrescu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti