Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 10-14 mai 2021
14.05.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Secția de combatere a corupției. Dare de mită. Complicitate la dare de mită. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
două persoane fizice, reprezentanți ai unui club de fotbal din mun. Arad, în sarcina cărora s-a reținut comiterea mai multor infracțiuni de dare de mită,
persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea a două infracțiuni de complicitate la dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În cursul lunii mai 2017, cei doi reprezentanți ai unui club de fotbal din Arad, prin intermediul celuilalt inculpat, ar fi promis suma de 70.000 lei jucătorilor din cadrul unei echipe de fotbal din Suceava pentru ca aceștia să câștige meciul pe care îl aveau de jucat cu o echipă de fotbal rivală (din Sfântu Gheorghe).
În perioada menționată, cei doi inculpați, printr-un alt intermediar, au promis 80.000 lei sau 40.000 lei, jucătorilor de la o altă echipă, din Brăila, pentru ca aceștia să câștige ori să termine la egalitate meciul pe care îl aveau de jucat cu aceeași echipă de fotbal rivală.
Miza acestor demersuri era ca echipa din Arad pe care cei doi inculpați o reprezentau să promoveze în Liga 1.
În același context și pentru același motiv, cei doi inculpați ar fi remis unui arbitru (martor în cauză) suma de 13.500 lei prin intermediul persoanei fizice ce a fost complice și care a fost trimisă în judecată alături de cei doi coautori.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu o persoană în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită în legătură cu promisiunea sumelor 80.000 lei sau 40.000 lei, jucătorilor de la echipa din Brăila pentru ca aceștia să câștige sau să termine la egalitate meciul pe care îl aveau de jucat cu echipa de fotbal rivală (din Sfântu Gheorghe).

Procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Serviciul Teritorial Constanța. Luare de mită. Trimitere în judecată.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 266/VIII/3 din 5 aprilie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatei M.I., la data faptei șefă a Serviciului active fizice și plăți directe din cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Tulcea, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada martie – aprilie 2021, inculpata M.I., în calitatea menționată mai sus, printr-un intermediar, ar fi pretins și primit suma de 70.000 lei de la o persoană (martor în cauză), beneficiară a unui proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile, împrejurare în care procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Suma respectivă reprezintă jumătate (50%) din banii încasați de la O.J.F.I.R. Tulcea, sub formă de finanțare europeană, de către persoana respectivă în cadrul Măsurii „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” și ar fi fost primită de inculpată pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu, respectiv pentru „ajutorul” acordat martorului la întocmirea, depunerea și aprobarea proiectului finanțat din fonduri europene nerambursabile.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Tulcea cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia. Dare de mită. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 9 mai 2021, a unui inculpat, persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 9 mai 2021, inculpatul față de care se desfășurau cercetări într-un dosar penal de furt (privind sustragerea unei sume de 100.000 euro dintr-o locuință de pe raza municipiului Arad) a fost depistat și oprit în trafic de către un agent de poliție în cadrul Biroului Poliției Autostrăzi A1 Râmnicu Vâlcea – Deva.
În acest context, inculpatul i-ar fi oferit agentului de poliție suma de 12.000 euro pentru a-l lăsa să plece și pentru a nu efectua nici o verificare cu privire la depistarea acestuia.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 9 mai 2021, judecătorii Tribunalului Alba au admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a inculpatului, formulată de procurorii anticorupție.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Biroul Teritorial Buzău. Destructurarea unui grup infracțional organizat. Contrabandă în formă continuată. Percheziții domiciliare.

La data de 13.05.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Buzău au efectuat un număr de 15 percheziții domiciliare, pe raza județului Buzău, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă în formă continuată.

În cauză s-a reținut faptul că suspecții s-au aprovizionat de la membrii unei alte grupări cu țigarete de contrabandă provenite din Republica Moldova, pe care le-au distribuit către alți comercianți sau le-au vândut personal în Piața Centrală de pe raza municipiului Buzău. Anumite cantități de țigarete de contrabandă au fost depistate asupra unora dintre suspecți pe Aeroportul Internațional Henri Coandă în timp ce aceștia încercau să le transporte pe teritoriul unui alt stat european.
În aceeași cauză, la datele de 24.04.2021 și 25.04.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Buzău au efectuat alte 9 percheziții domiciliare, pe raza județelor Iași, Ilfov și Buzău, la membrii unei grupări, formată din cetățeni români și moldoveni, care, în perioada 2020 – aprilie 2021, au introdus în țară țigarete, prin sustragerea de la controlul vamal, le-au transportat, depozitat și vândut mai departe către diferite persoane sau către membrii grupării vizate de către acțiunea de astăzi.
În activitatea infracțională, inculpații au utilizat mai multe mijloace de deplasare pentru ascunderea activității infracționale (autoturisme cu rol de antemergător), cap de tir și semiremorci cărora le-au aplicat plăcuțe cu numere de înmatriculare false.
În urma perchezițiilor din data de 24.04.2021, la un imobil de pe raza județului Ilfov, a fost identificat un ansamblu auto format din cap tractor și o semiremorcă (cu număr fals de înmatriculare) în interiorul căruia au fost identificate, disimulate printre saci cu tărâță de grâu, cantitatea de 14.600.000 țigarete (1.460 de baxuri).
La data de 25.04.2021, Tribunalul Buzău a dispus arestarea preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile, a unui număr de 6 inculpați și măsura controlului judiciar față de alți 3 inculpați.
În total, în urma celor două acțiuni, au fost confiscate peste 15 milioane de ţigarete, au fost indisponibilizate 11 vehicule, printre care şi două ansambluri autotren, sumele de 120.000 de euro, 300.000 de lei, 1.000 de lire şi înscrisuri.
În urma acțiunii de astăzi, la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Buzău vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 15 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Ploieşti și Iaşi, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău și jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Bucureşti, Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău şi Grupării Mobile de Jandarmi Ploieşti.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – – Serviciul Teritorial Iași. Trafic de persoane. Percheziții domiciliare.

La data de 12.05.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 2 percheziții domiciliare, pe raza municipiului Iași, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014, două persoane au recrutat, fie direct, fie prin interpuși, tinere pe care le-au determinat să practice prostituția în Marea Britanie. În activitatea de recrutare a victimelor, suspecții se orientau spre tinere cărora le lipsea experiența de viață, aveau un nivel scăzut de instruire, o stare materială precară sau se aflau în situații familiale conflictuale.
Tinerele erau recrutate prin inducerea în eroare cu privire la activitatea pe care urmau să o desfășoare în Marea Britanie sau cu privire la remunerația pe care urmau să o primească. Victimele erau cazate inițial în locuințe din Iași, Brăila și Constanța, ulterior fiind transportate în capitala Marii Britanii, unde erau cazate în locuințe închiriate.
După determinarea acestora să accepte practicarea prostituției prin folosirea violențelor, amenințărilor sau a șantajului, cei doi suspecți postau anunțuri pe mai multe site-uri de profil, o singură victimă reușind să obțină zilnic din practicarea prostituției sume cuprinse între 500 și 1.500 de Lire sterline, bani însușiți aproape în totalitate de către aceștia.
Din investigațiile efectuate, a rezultat faptul că unul dintre suspecți avea rolul de lider, în Marea Britanie deținând controlul asupra unui număr de cinci imobile închiriate în zone centrale ale Londrei, unde ar fi fost exploatate mai multe victime.
Cel de-al doilea suspect se ocupa de supravegherea victimelor exploatate sexual, comunica cu clienții care apelau numerele de telefon postate pe site-urile de profil, ținea evidența și colecta toate sumele de bani obținute din prostituție.

În vederea documentării activității infracționale desfășurată de către cei doi suspecți, la data de 22.11.2016 a fost încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, între DIICOT și Serviciul de procuratură al Coroanei din Marea Britanie.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 2 persoane.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul IJJ Iași.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Suportul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Structura Centrală. Constituire a unui grup infracțional organizat. Alterarea integrității datelor informatice. Participație improprie la săvârșirea infracțiunii de alterare a integrității datelor informatice. Acces ilegal la un sistem informatic. Efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. Complicitate la efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos. Înșelăciune. Complicitate la înșelăciune. Fraudă informatică. Complicitate la fraudă informatică. Fals informatic. Fals material în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată.

Urmare a comunicatului din data de 18.11.2020, prin rechizitoriul din data de 10.05.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 6 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, alterarea integrității datelor informatice, participație improprie la săvârșirea infracțiunii de alterare a integrității datelor informatice, acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, complicitate la efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, înșelăciune, complicitate la înșelăciune, fraudă informatică, complicitate la fraudă informatică, fals informatic și fals material în înscrisuri sub semnătură privată.

Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că, începând cu luna decembrie 2019, liderul grupului infracțional, cu ajutorul celorlalți membri, folosindu-se de datele de identitate ale victimelor a făcut demersuri în vederea înlocuirii cartelelor SIM ale acestora, preluând astfel controlul asupra numerelor de telefon. Inculpatul a vizat în special persoane publice și artiști care foloseau numere de telefon alocate de către o anumită companie de telefonie mobilă.
Având control asupra numerelor de telefon, inculpatul a reușit să acceseze conturile de e-mail ale persoanelor vătămate de pe anumite platforme, profitând de sistemul autentificării în doi pași (TWO – STEP authentification), care presupune transmiterea unui cod pe numărul de telefon care este sincronizat cu contul de e-mail, permițând astfel schimbarea parolei de acces și restricționarea accesului persoanei vătămate la cont. De asemenea, inculpatul a setat metoda de autentificare „Account Key”, care permite accesarea contului de e-mail, prin primirea unei notificări pe telefonul mobil, fără a mai fi necesară introducerea parolei de acces.
Obținând controlul asupra adreselor de e-mail ale victimelor, liderul grupării a avut acces la informații personale și financiare, respectiv fotocopii ale actelor de identitate, documente de înființare ale societăților comerciale, facturi de la utilități, extrase de cont, conturi de utilizator din diferite aplicații de cumpărături sau de internet banking și la alte informații referitoare la viața privată a victimelor.
De asemenea, având control asupra numerelor de telefon și asupra conturilor de e-mail, inculpatul a accesat ilegal conturile de utilizator ale persoanelor vătămate de pe o platformă de socializare, după care a restricționat accesul la acestea prin modificarea parolelor și a solicitat prietenilor acestora ajutor financiar, folosind diferite pretexte, sumele de bani urmând a fi virate în conturi deschise într-o aplicație mobilă, dar și în conturi bancare.
Totodată, inculpatul a solicitat în numele victimelor obținerea unor credite de la bănci și de la instituții financiare nebancare.
Folosind datele personale ale victimelor, liderul a obținut accesul la conturile de internet banking ale părților vătămate și a transferat diferite sume de bani către conturile celorlalți membri ai grupului infracțional.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului București.

:: Sursa: www.diicot.ro

III. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

1. PICCJ – Biroul de informare şi relaţii publice. Stadiul cercetărilor în dosarul alegerilor din Sectorul 1 București

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului următoarele:

În cauza privind alegerile locale din Sectorul 1 București, aflată în instrumentarea Secției pentru infracțiunilor din justiție, activitățile dispuse de procurorul de caz prin ordonanța din data de 5 februarie 2021 nu au fost finalizate, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București solicitând motivat prelungirea termenului stabilit pentru aducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor fixate.

Luând în considerare complexitatea procedurilor și volumul mare de muncă pe care îl implică, procurorul de caz a aprobat solicitarea menționată și a fixat un nou termen de finalizare, respectiv 1 august 2021.

Menționăm că din verificările efectuate nu s-a putut stabili diferența de voturi între candidați, nefiind finalizate activitățile dispuse de către procuror.

Pe măsura derulării cercetărilor vom comunica informații suplimentare, în limitele impuse de Codul de procedură penală și de Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media, aprobat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii prin Hotărârea nr. 197 din 17 septembrie 2019.

Sursa: www.mpublic.ro

2. PICCJ – Biroul de informare şi relaţii publice. Precizări.

În ziua de 14 mai 2021, ,,Știripesurse.ro” a publicat articolul: ,,Controverse în ancheta privind alegerile din Sectorul 1 – Comunicatul SIIJ, cenzurat la Parchetul General”, articol scris de domnul Florin Pușcaș.

Prin acest articol este informată opinia publică cu privire la emiterea de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a unui comunicat despre stadiul cercetărilor în dosarul privind alegerile din sectorul 1 București, comunicat ce ar fi fost ,,cenzurat”, prin omiterea intenționată a unor informații din comunicatul pus la dispoziție de SIIJ.

Atât prin titlul articolului cât și prin mențiunea inserată în cuprinsul articolului, privind ,,cenzurarea” unor informații, se realizează o dezinformare a opiniei publice de natură a aduce prejudicii justiției prin prezentarea deformată a activității de comunicare a Ministerului Public.

Precizăm faptul că, anterior difuzării articolului menționat, instituția dvs. nu ne-a solicitat un punct de vedere asupra acestui aspect, consecința directă fiind informarea eronată a opiniei publice.

În mod concret vă transmitem următoarele precizări/clarificări:

În conformitate cu dispozițiile art. 3 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public: ,, Asigurarea de către autorităţile şi instituţiile publice a accesului la informaţiile de interes public se face din oficiu sau la cerere, prin intermediul compartimentului pentru relaţii publice sau al persoanei desemnate în acest scop.”

Prin urmare, emiterea unor comunicate de presă reprezintă o atribuție a Biroului de informare și relații publice, ce trebuie adusă la îndeplinire cu respectarea tuturor dispozițiilor legale incidente, și nu individual, a secțiilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Art. 62 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 207/2018 și prin O.U.G. nr. 92/2018 prevede:

„Procurorii trebuie să respecte drepturile și libertățile fundamentale, prezumția de nevinovăție, dreptul la un proces echitabil, principiul egalității de arme, independența instanțelor și forța executorie a hotărârilor judecătorești definitive. În comunicarea publică, parchetele trebuie să respecte prezumția de nevinovăție, caracterul nepublic al urmăririi penale și dreptul nediscriminatoriu la informare.”

Legislația internă a făcut obiectul unor analize, existând o jurisprudență bine conturată. Astfel în considerentele Deciziei nr. 611/3 octombrie 2017 a Curții Constituționale se arată că:  dosarul de urmărire penală, independent de stadiul  în care acesta se află, (faza de urmărire penală în desfășurare sau cauză soluționată prin clasare) cade sub incidența dispozițiilor art. 285 alin. 2 din Codul de procedură penală potrivit cărora „Procedura în cursul urmăririi penale este nepublică”.

Mai mult, caracterul nepublic al informațiilor conținute într-un dosar de urmărire penală este confirmat și de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, art. 12 alin. 1 lit. e) și f).

Pe cale de consecință, persoanele și autoritățile publice care dețin astfel de informații răspund pentru protejarea acestora, sunt ținute să respecte cadrul legislativ în vigoare care le impune măsuri de protecție a informațiilor aparținând categoriilor menționate, furnizarea de informații în alt cadru decât cel legal fiind de natură a prejudicia înfăptuirea justiției și drepturile persoanelor implicate în orice modalitate într-o procedură penală, precum și de a pune în discuție imparțialitatea cu care se derulează anchetele penale.

Dosarul privind alegerile din sectorul 1, la care faceți referire, se află în faza urmăririi penale ,,in rem” , etapă în care, conform prevederilor art. 28 alin. 1 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media pot fi comunicate informații despre începerea urmăririi penale cu privire la faptă și măsurile dispuse în cauză pentru identificarea făptuitorului sau strângerea probelor, cu excepția situației în care prin transmiterea acestor informații s-ar periclita rezultatul anchetei.

Comunicatul emis în cursul zilei de 13 mai este redactat cu respectarea limitelor impuse de dispozițiile legale anterior enunțate, de către Biroul de Informare și Relații Publice, conform atribuțiilor sale, prin aplicarea criteriilor și limitărilor comunicării publice privind dosarele penale asupra informațiilor puse la dispoziție de către secțiile parchetului.

Față de cele de mai sus vă solicităm să faceți precizările necesare înlăturării acestei informări eronate a opiniei publice,  printr-o actualizare a informațiilor publicate în articol.

Sursa: www.mpublic.ro

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti