Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Decremența dreptului în epoca pandemiei
15.05.2021 | Andrei SĂVESCU

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Drept constitutional, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Opinii, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Săvescu

Andrei Săvescu

1. Pandemia a fost recunoscută legal în România printr-un act normativ adoptat la câteva luni după introducerea unor restricții severe privind drepturile omului. În mod normal lumea juridică reacționează violent la asemenea mici erori, însă în epoca pandemiei nu.

2. Aplicarea dreptului se face în ședințe de judecată caracterizate, întotdeauna, de solemnitate. Însă pandemia a distrus solemnitatea ședințelor de judecată, care au devenit tulburătoare. Exemple: judecători cu cagule, procurori și avocați mascați, panouri de plastic, justițiabili dați afară din sală pentru că sunt prea mulți.

3. Poziționarea sănătății în lista drepturilor și libertăților de la Capitolul II din Constituție ne sugerează că sănătatea are o poziție mijlocie în rândul valorilor ocrotite (art. 34), dar articolul final al capitolului, art. 53, demonstrează că sănătatea are o poziție specială. Potrivit  alin. 1 al art. 53, apărarea sănătății poate justifica restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți în mod distinct de restrângerea justificată de necesitatea apărării drepturilor și libertăților cetățenilor.

Pandemia a făcut ca reglementarea constituțională specială a dreptului la sănătate să capete valențe funcționale:
– În epoca covidului, dreptul la ocrotirea sănătății față de pericolul covid a intrat în concurență cu alte drepturi și libertăți fundamentale, cum ar fi chiar dreptul la ocrotirea sănătății față de alte pericole pentru sănătate: cancerul, diabetul ș.a., și a câștigat.
– La fel, dreptul la ocrotirea sănătății s-a dovedit prioritar față de dreptul la liberă circulație (art. 25), dreptul la învățătură (art. 32), accesul la cultură (art. 33), libertatea întrunirilor (art. 39).

4. În primul an de pandemie, din primăvara anului 2020 până acum, în primăvara anului 2021, luarea și relaxarea măsurilor de restrângere a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, drepturi și libertăți cu care ne obișnuisem de-a lungul ultimelor zeci de ani, era determinată de indicatorul “grad de infectare”. Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 29 din 14 mai 2021 privind propunerea adoptării unor măsuri de relaxare în contextul evoluției pandemiei de COVID-19 modifică indicatorul de calibrare a restrângerilor drepturilor și libertăților fundamentale, renunțând cu totul la vechiul indicator, “gradul de infectare”. Noul indicator este “ținta de vaccinare pentru luna în curs”.

5. Deși pentru juriști sunt supărătoare, din pricina obișnuinței acestora de a se preocupa de ideea de libertate, idee atât de importantă încât s-a strecurat alături de drepturi în expresia “drepturi și libertăți”, degradările din epoca pandemiei nu exprimă neapărat nesocotirea libertății, ci mai degrabă exprimă creșterea eficienței controlului social prin alte mijloace decât cele obișnuite, pe timp de pace. Dacă însă efectele pandemiei cu privire la ordinea juridică vor persista suficient de mult timp, o nouă ordine juridică se va înfiripa, mai simplă, mai clară și mai aspră.

Av. dr. Andrei Săvescu, SSJ

* Aceste idei au fost expuse în cadrul conferinței Experiențe, evoluții și perspective în Dreptul afacerilor în epoca post-pandemie / 13-15 mai 2021

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti