« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Platforma SSM.RO în parteneriat cu certSIGN duce activitatea de securitate și sănătate în muncă în era digitală
17.05.2021 | certSIGN

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Petrică Mureșan, C.E.O primei platforme de gestionare digitală a activității de Resurse Umane / Securitate și Sănătate în Muncă / Prevenirea și Stingerea Incendiilor – SSM.ro: „Noi spunem adio sintagmei “pix cu pastă sau stilou” consacrate de mai bine de 50 de ani în normele care au reglementat securitatea și sănătatea în muncă (protecția muncii) în România.

Noul cadru legislativ oferit de OUG 36 din 06.05.2021 referitor la digitalizarea activității de Securitate și Sănătate în Muncă, conține prevederi explicite ce permit digitalizarea și utilizarea mediului online și a semnăturii electronice calificate pentru emiterea și administrarea oricărui document căruia dorim să-i conferim valabilitate juridică. Astfel, se înlătură bariera pusă de prevederile HG 1425/ 2006 privind Normele Metodologice de aplicare a Legii 319/2006, a Securității și Sănătății în Muncă, care impune consemnarea instruirii pe suport de hârtie cu “pix cu pastă sau stilou”. Alternativa pe care o aduce noua reglementare legală conferă posibilitatea tuturor celor care vor să utilizeze mediul online pentru gestionarea acestor activități, să o facă în deplină concordanță cu prevederile legale, fără a exista posibilitatea ca valabilitatea documentelor emise, semnate și administrate electronic să nu fie recunoscută și fără temerea că documentele electronice nu produc aceleași efecte, prevazute de lege, precum documentele fizice.

Având în vedere noile premise legislative, platforma SSM.ro, în parteneriat cu certSIGN, este în măsură să satisfacă nevoile angajatorilor privind transformarea digitală și să ofere, în acest context, o serie de funcții necesare unei gestionări cât mai eficiente și în siguranță a documentelor întocmite electronic și semnate cu ajutorul soluţiei de semnătură electronică calificată la distanţă – Paperless.

Platforma SSM.ro a ales ca partener certSIGN, în calitate de prestator calificat de servicii de încredere în conformitate cu Regulamentul eIDAS 910/2014, care propune o abordare inovativă, aliniată la cerințele legislației naționale, europene precum și cu standardele și bunele practici în materie de semnătură electronică calificată. Astfel, SSM.ro integrează serviciul Paperless dezvoltat de certSIGN, singura soluție din România recunoscută la nivel european, certificată conform cerințelor Regulamentului eIDAS și prezentă pe lista soluțiilor aprobate de Comisia Europeană pentru crearea semnăturii electronice calificate la distanță.

De ce semnătură electronică calificată la distanţă?

– valoare legală: certificatele calificate de semnătură electronică în cloud emise de certSIGN asigură acoperirea legală. De reţinut că semnătura electronică calificată este singurul tip de semnătură electronică care are implicit efectul juridic echivalent al unei semnături olografe, astfel cum este reglementat prin Regulamentul UE eIDAS nr. 910/2014.

Acest aspect este extrem de important, deoarece semnătura calificată, conform normelor europene pe care țara noastră este obligată să le respecte, îndeplinește anumite condiții ce țin mai ales de securitatea datelor, asigurând o legătură directă și neîndoielnică între identitatea reală a unei persoane și identitatea sa electronică, spre deosebire de celelalte tipuri de semnătură electronică în cazul cărora este necesară probarea validităţii semnăturii. Odată cu trecerea timpului, acest proces devine unul laborios şi dificil și aproape imposibil în situația în care probarea trebuie făcută la 5-10 ani distanță de când documentul a fost semnat cu un alt tip de semnătură decât cea calificată.

certSIGN este singura companie din România şi una dintre puţinele la nivel european care pune la dispoziţie semnătură electronică calificată la distanţă certificată conform Regulamentului European eIDAS 910/2014.

– fluxuri complete: de la emiterea certificatului calificat de semnătură electronică prin identificare video la distanţă, până la fluxurile de semnare propriu-zise;

– mobilitate: indiferent de unde lucrează semnatarii şi indiferent de tipul dispozitivului deţinut (desktop, laptop, tabletă, smartphone);

– securitate: oferită de autorizarea cu doi factori – parolă solicitată în momentul autentificării şi cod unic de autorizare OTP (one-time-password) solicitat în momentul semnării documentelor, transmis pe telefonul mobil;

– simplitate: printr-o interfaţă de lucru foarte intuitivă.

Un aspect important de menționat este faptul că aplicația SSM.ro pune la dispoziţia utilizatorilor soluţia semnării la distanță şi marcă temporală calificată, respectiv sigiliul electronic calificat, solicitate angajatorilor conform prevederilor OUG 36 din 06.05.2021 în cazul semnării electronice a documentelor, elemente care se generează automat în aplicația SSM.ro, fără a mai fi necesară deplasarea utilizatorilor în vederea emiterii  dispozitivelor de semnare.

– marca temporală calificată beneficiază, în cazul unui litigiu, de prezumția corectitudinii datei și orei pe care le indică și a integrității datelor la care se raportează data și ora indicate;

– sigiliul electronic calificat garantează autenticitatea și intregritatea unui document emis de o persoană juridică, protejând împotriva riscului ca un document emis de aceasta să fie falsificat/ modificat de altcineva. Platforma SSM.ro prezintă siguranță, rapiditate și valoare legală, este ușor de folosit, este intuitivă având o interfață cât se poate de prietenoasă în utilizare fiind o soluție ce simplifică/ îmbunătățește procesele de generare a oricărui document specific raportului de muncă, a tematicilor și fișelor de instruire, instruire și testare a lucrătorilor, semnare electronică, punere la dispoziție și arhivare a acestor documente în deplină concordanță cu prevederile GDPR. Acestea reprezintă o parte din funcțiile care definesc SSM.ro ca pe o soluție de generare a documentelor și mobilitate extrem de ridicată, ce poate fi folosită de pe laptop, tabletă, telefon sau orice alt dispozitiv similar. Prin funcțiile sale, platforma digitală SSM.ro și-a propus și a reușit să eficientizeze orice proces al unei companii care implică securitatea și sănătatea în muncă/ prevenirea și stingerea incendiilor, iar semnarea electronică la distanță a documentelor, utilizând semnătura electronică calificată certSIGN, a venit să completeze aceste servicii, conferind documentelor semnate electronic aceeași valoare juridică pe care o au documentele semnate olograf.

În prezent, numărul operatorilor economici care cheltuiesc resurse importante de timp și bani pentru semnarea și gestionarea documentelor pe format hârtie este semnificativ. Mai mult decât atât, în actualul context pandemic, când o mare parte dintre angajați lucrează în telemuncă, atât pentru angajați cât și pentru angajatori este neeficient ca angajații să se prezinte la birou numai pentru semnarea unor documente (acest demers ar anula într-o bună măsură eficiența pe care o prezintă telemunca în combaterea răspândirii virusului COVID-19).

De asemenea, avem constant în vedere faptul că, pentru protejarea mediului, limitarea consumului de hârtie trebuie să fie o preocupare reală a tuturor.

Petrică Mureșan, C.E.O primei platforme de gestionare digitală a activității de Resurse Umane / Securitate și Sănătate în Muncă / Prevenirea și Stingerea Incendiilor – SSM.ro: ”Odată cu apariția noilor reglementări legislative prevăzute în OUG nr.36/ 06.05.2021 privind utilizarea semnăturii electronice avansate sau semnăturii electronice calificate însoțite de marca temporală calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului în domeniul relațiilor de muncă (H.R.) și activităţii de securitate şi sănătate în muncă (S.S.M.), vom comenta pe larg modificarile legislative, împreună cu autoritățile în domeniu, la webinarul dedicat digitalizării activității de securitate și sănătate în muncă / resurselor umane ce urmează să se desfășoare în data de 18 mai pe platforma SSM.ro.”

Adrian Floarea, CEO certSIGN: ”Modificările legislative pe care OUG 36/2021 le-a adus, au punctat ceea ce deja exista în lege, și anume posibilitatea semnării documentelor de muncă cu ajutorul semnăturii electronice calificate, adăugând însă aplicarea mărcii temporale calificate și a sigiliului calificat. Consider că am făcut un pas înainte spre transformarea digitală care nu mai este un moft, ci o necesitate. De asemenea, credem că parteneriatul cu SSM.ro va demonstra că semnătura electronică calificată este cu adevărat un catalizator al transformării digitale, conferind documentelor astfel semnate valoare legală și garanția integrității informațiilor conținute de respectivele documente.”

Pentru a te înscrie gratuit la eveniment, accesează link-ul: https://www.ssm.ro/seminar/18-mai-2021

Cuvinte cheie: , , , , ,
Secţiuni: Cyberlaw, Dreptul muncii, SELECTED TOP LEGAL | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD