« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Energie
CărţiProfesionişti
BOTEZATU ESTRADE PARTNERS
 

Energia verde, energia viitorului și rețelele inteligente
18.05.2021 | Cristina Diana TOMA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Cristina Diana Toma

Cristina Diana Toma

Cadru legislativ
• HG 1535/2003 – privind aprobarea „Strategiei de valorificare a resurselor regenerabile de energie”;
• HG 443/2003 – privind promovarea producției de energie electrică din surse regenerabile de energie prin care au fost transpuse în legislația națională prevederile Directivei 2001/77/EC;
• HG 1892/2004 – pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie cu modificările din HG 958/2005 s-a stabilit sistemul cotelor obligatorii, combinat cu sistemul de comercializare a certificatelor verzi;
• HG 1069/2007 – privind „Strategia energetică a României pentru perioada 2007 – 2020”;
• Legea nr. 220/2008 – privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile;
• Legea nr. 122/2015 – pentru aprobarea unor măsuri în domeniul promovării energiei electrice din surse regenerabile de energie și privind modificarea și completarea unor acte normative;

Energia verde este denumirea cunoscută în ceea ce privește sursele de energie regenerabilă.

Energia verde este sursa de energie a viitorului fiind considerată inepuizabilă.

Cele mai răspândite tipuri de energie regenerabilă sunt: energia fotovoltaică și eoliană, și energia solară.

Cine este prosumatorul?

PROSUMATOR – este clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică, din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.

Sunt surse regenerabile de energie:

• Energia eoliană;
• Energia solară;
• Energia aerotermală;
• Energia geotermală;
• Energia oceanelor;
• Energia hidraulică;
• Energia de biomasă;
• Energia din gaz de fermentare a deșeurilor, denumit și gaz de depozit;
• Energia din gaz de fermentare a nămolurilor din instalațiile de epurare a apelor uzate;
• Energia din biogaz.

Sistemul de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie reglementat de Legea nr. 220/2008.

În România, autoritatea care supraveghează domeniul energiei este ANRE – Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul energiei.

Atribuțiile ANRE:

a) califică grupurile/centralele electrice care beneficiază de schema de promovare prin certificate verzi în temeiul Regulamentului de acreditare a producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie pentru aplicarea schemei de promovare;

b) elaborează cadrul de reglementare pentru monitorizarea costurilor/veniturilor de producere a producătorilor de energie electrică din surse regenerabile care beneficiază de schema de promovare prin certificate verzi.

Acreditarea producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie pentru a beneficia de sistemul de promovare prin certificate verzi se face de către ANRE.

În luna decembrie a fiecărui an ANRE stabilește prin ordin cota anuală obligatorie de achiziție de certificate verzi estimată pentru anul următor.

Operatorul de transport și sistem emite lunar certificate verzi producătorilor pentru cantitatea de energie electrică produsă din centralele electrice care utilizează surse regenerabile de energie, din care se scade cantitatea de energie electrică necesară asigurării consumului propriu tehnologic al acestora.

Certificatele verzi – regimul juridic prevăzut de Legea nr. 220/2008.

Statul român sprijină investitorii în energie verde (regenerabilă) prin intermediul certificatelor verzi.

Legea nr. 220/2008 reglementează regimul juridic al certificatelor verzi în trei capitole:

• Capitolul II – Sistemul de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie art. 4 – 9;
• Capitolul III – Tranzacționarea certificatelor verzi art. 10 – 11;
• Capitolul IV – Îndeplinirea cotelor obligatorii de către furnizori art. 12.

Certificatul verde este un titlu care atestă producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie. Certificatul verde se poate tranzacționa și reprezintă schema suport de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

Facturarea și regularizarea certificatelor veri este reglementată prin Ordinul 187/2018 ANRE.

Pentru fiecare MWh de energie produs din surse regenerabile, producătorilor le sunt alocate un număr de certificate verzi, în funcție de sursa energiei produse.

Cadrul de tranzacționare a certificatelor verzi pe Piața certificatelor verzi este asigurat de OPCOM – Societatea Comercială „Operatorul Pieței de Energie Electrică – OPCOM” S.A, în calitate de operator al pieței de energie electrică.

Legea nr. 220/2008 definește sistemul de promovare prin certificate verzi – ca fiind sistemul de cote obligatorii combinat cu tranzacționarea certificatelor verzi.

Nivelul țintelor naționale privind ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile de energie în consumul final brut de energie electrică pentru anul 2020 a fost de 38%.

Pentru atingerea acestei ținte este luată în considerare și energia electrică produsă în centrale hidroelectrice cu puteri instalate mai mari de 10 MW.

Cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul 2020 a fost de 20%.

Cotele anuale obligatorii pentru perioada 2020 – 2030 se stabilesc de ministerul de resort și se aprobă prin hotărâre a Guvernului și nu vor fi mai mici decât cota stabilită pentru anul 2020.

ANRE califică prin Regulament emis de aceasta producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie pentru a beneficia de sistemul de promovare prin certificate verzi, cota anuală obligatorie de achiziție de certificate verzi estimată pentru anul următor, numărul certificatelor verzi estimate a fi emise pe baza informațiilor privind energia electrică estimată a se produce din surse regenerabile de energie pentru anul următor care se publică pe site-ul ANRE în prima decadă a lunii decembrie.

Metodologia de stabilire a cotelor anuale de achiziție de certificate verzi se elaborează de către ANRE și se aprobă prin ordin al președintelui ANRE.

Cota anuală obligatorie de achiziție de certificate verzi aferentă anului precedent se ajustează de către ANRE pe baza realizărilor efective din anul precedent.

Nivelul obiectivului național privind ponderea energiei produse din surse regenerabile în consumul final brut de energie al anului 2020 este de 24%.

Consumul final brut de energie din surse regenerabile se calculează astfel:

a) consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile;
b) consumul final brut de energie din surse regenerabile pentru încălzire și răcire;
c) consumul final de energie din surse regenerabile în transporturi.

Metodologia de calcul al consumului final brut de energie  din surse regenerabile se stabilește de ANRE.

Nivelul obiectivului național privind ponderea energiei din surse regenerabile utilizată în toate formele de transporturi în anul 2020 este de cel puțin 10% din consumul național final de energie în transporturi.

Operatorul de transport și sistem emite lunar certificate verzi producătorilor, pentru cantitatea de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie și livrată furnizorilor și/sau consumatorilor finali.

Producătorii de energie din surse regenerabile beneficiază de un număr de certificate verzi pentru energia electrică produsă și livrată.

Cele mai multe certificate verzi, respectiv 6 pentru 1 MWh produs și livrat se acordă producătorilor de energie electrică din energie solară.

Operatorii de distribuție transmit lunar operatorului de transport și sistem date privind cantitățile de energie electrică produse din surse regenerabile și livrate de producătorii racordați la rețelele de distribuție.

Transmiterea se face fără a se percepe o plată, iar operatorii de distribuție au calitatea de concesionari.

Producătorii care livrează energie electrică în baza contractelor directe transmit lunar operatorului de transport și sistem date privind cantitățile de energie electrică produse din surse regenerabile.

Furnizorii de energie electrică sunt obligați să achiziționeze anual un număr de certificate verzi.

Tarifele de transport și distribuție sunt nediscriminatorii între energia produsă din surse regenerabile de energie și cea produsă din surse convenționale de energie.

Tranzacționarea certificatelor verzi se face de către producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie și furnizori.

Legea prevede o restricționare a tranzacționării certificatelor verzi, până la atingerea țintelor naționale stabilite, numai pe piața internă de certificate verzi.

Îndeplinirea cotelor obligatori de către furnizori se stabilește de către ANRE în fiecare an pentru anul precedent pentru fiecare furnizor, pe baza numărului de certificate verzi achiziționate și a energiei electrice furnizate clienților finali.

Concluzii

Energia electrică obținută din surse regenerabile este energie curată, sursele din care este obținută fiind inepuizabile – vânt, soare. Pe fondul revoluției electrice, a viitorului electric prin exploatarea autovehiculelor electrice consumul de energie electrică crește, astfel că producerea energiei electrice din surse regenerabile este foarte importantă cât și necesară în viitorul apropiat.

Pentru promovarea surselor convenționale de obținere a energiei electrice cât și a surselor regenerabile sunt construite rețele inteligente (smart grids).

Rețelele smart sau rețelele inteligente (smart grids) sunt rețele electrice care asigură integrarea eficientă a tuturor surselor de energie și a utilizatorilor astfel încât indiferent de modul lor de funcționare să asigure flexibilitate, eficiență economică, pierderi reduse, un nivel ridicat al calității energiei electrice, securitatea și siguranța alimentării cu energie.

Principalele caracteristici ale sistemelor „Smart Grid” sunt:

• Se asigură participarea utilizatorilor la piața de energie electrică;
• Asigură condiții pentru circulația bidirecțională a fluxurilor de energie;
• Asigură flexibilitate la modificări în structura surselor de generare și a utilizatorilor de energie;
• Includ în rețeaua electrică toate sursele de generare și a sistemelor de stocare a energiei;
• Urmăresc dezvoltarea de noi produse, servicii și piețe specifice;
• Asigură calitatea energiei electrice pentru toți utilizatorii de rețea;
• Utilizarea eficientă a energiei electrice și optimizarea funcționării echipamentelor din rețea;
• Măsurarea inteligentă a energiei;
• Promovarea de circuite de comunicații și protocoale specifice de comunicație și securitate.

Avocat Cristina Diana Toma

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni: Articole, Energie, SELECTED TOP LEGAL | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD