Secţiuni » Sustenabilitate
Sustenabilitate
EnergieProtecţia mediului

Dezvoltarea unei economii albastre durabile. UPDATE: Concluziile Consiliul UE
27.05.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul mediului, Dreptul Uniunii Europene, Sustenabilitate
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 26 mai 2021, Consiliul Uniunii Europene a aprobat concluzii privind o economie albastră durabilă, care se bazează pe patru piloni: oceane sănătoase, cunoaștere, prosperitate și echitate socială, potrivit unui comunicat.

:: Concluziile

***

Luni, 17 mai 2021, Comisia Europeană a propus o nouă abordare pentru o economie albastră durabilă în UE pentru industriile și sectoarele legate de oceane, mări și zone de coastă, potrivit unui comunicat.

O economie albastră durabilă este esențială pentru atingerea obiectivelor Pactului verde european și pentru asigurarea unei redresări verzi și favorabile incluziunii în urma pandemiei.

Frans Timmermans, vicepreședintele executiv pentru Pactul verde: „Sănătatea oceanelor este o condiție prealabilă pentru o economie albastră prosperă. Poluarea, pescuitul excesiv și distrugerea habitatelor, împreună cu efectele crizei climatice, amenință biodiversitatea marină bogată de care depinde economia albastră. Trebuie să adoptăm o nouă abordare și să dezvoltăm o economie albastră durabilă, în care protecția mediului și activitățile economice să meargă mână în mână.”

Comunicarea stabilește o agendă detaliată pentru ca economia albastră:

– să realizeze obiectivele de neutralitate climatică și de reducere la zero a poluării, în special prin dezvoltarea energiei din surse regenerabile offshore, prin decarbonizarea transportului maritim și prin ecologizarea porturilor. O combinație durabilă de energie oceanică, inclusiv energia eoliană, energia termică, energia valurilor și energia maremotrică ar putea genera un sfert din energia electrică a UE în 2050. Porturile sunt esențiale pentru conectivitatea și economia regiunilor și a țărilor din Europa și ar putea fi utilizate ca centre energetice.

– să facă posibilă trecerea la o economie circulară și să reducă poluarea — inclusiv prin standarde reînnoite pentru proiectarea uneltelor de pescuit, pentru reciclarea navelor și pentru dezafectarea platformelor offshore, precum și prin acțiuni de reducere a poluării cu materiale plastice și microplastice.

– să conserve biodiversitatea și să investească în natură – protejarea a 30 % din zona maritimă a UE va inversa declinul biodiversității, va spori stocurile de pește, va contribui la atenuarea schimbărilor climatice și la reziliența la acestea și va genera beneficii financiare și sociale semnificative. Impactul pescuitului asupra habitatelor marine va fi în continuare redus la minimum.

– să sprijine adaptarea la schimbările climatice și reziliența zonelor costiere – activități de adaptare, cum ar fi dezvoltarea infrastructurii verzi în zonele costiere și protejarea litoralului împotriva riscului de eroziune și de inundații vor contribui la conservarea biodiversității și a peisajelor, aducând beneficii turismului și economiei costiere.

– să asigure o producție durabilă de alimente – producția durabilă și noi standarde de comercializare pentru fructele de mare, utilizarea algelor și a ierbii de mare, un control mai strict al pescuitului, precum și cercetarea și inovarea în ceea ce privește fructele de mare pe bază de celule vor contribui la conservarea mărilor Europei. Prin adoptarea orientărilor strategice ale UE privind acvacultura durabilă, Comisia s-a angajat, de asemenea, să dezvolte acvacultura durabilă în UE.

– să îmbunătățească gestionarea spațiului maritim – noul Forum albastru pentru utilizatorii mării în vederea coordonării unui dialog între operatorii offshore, părțile interesate și oamenii de știință care participă la activități de pescuit, acvacultură, transport maritim, turism, energii din surse regenerabile și alte activități va stimula schimburile de cooperare în vederea utilizării durabile a mediului marin. Un raport referitor la punerea în aplicare a Directivei UE privind amenajarea spațiului maritim va fi publicat în 2022, în urma adoptării planurilor naționale de amenajare a spațiului maritim în martie 2021.

Comisia va continua să creeze condițiile pentru o economie albastră durabilă la nivel internațional, în conformitate cu Agenda privind guvernanța internațională a oceanelor.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti