Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Articole Drept penal Next Note de studiu RNSJ SELECTED

Femei incriminate sau femei criminale?

3 aprilie 2024 | Alice-Gabriela NANU
Alice-Gabriela Nanu

Alice-Gabriela Nanu

Studiul următor își propune să urmărească fenomenul criminalității feminine ce reprezintă o componentă esențială în distrugerea stereotipurilor de gen. Se poate observa faptul că există numeroase teorii ce au ca subiect criminalitatea, dar din toate acestea sunt excluse femeile. De ce se întâmplă acest lucru?

Se consideră că fenomenul criminalității feminine este mult inferior față de cel al bărbaților, atunci cum se explică că, de-a lungul timpului, rata femeilor încarcerate a crescut? Filosoful Sigmund Freud afirma faptul că “femeia este o creatură menită să fie iubită, nu înțeleasă”, dar acest lucru nu justifică de ce ajung persoanele de sex feminin să recurgă la acte criminale.

În acest sens, prezenta cercetare identifică întrebările esențiale ce conduc la o înțelegere mai bună a factorilor decisivi care stau la baza clasării femeilor în ipostaza de criminal.

Introducere

Violența umană are nenumărate forme de manifestare, iar securitatea persoanei este puternic amenințată sub diferite circumstanțe. Criminalitate feminină cuprinde actele de violență ce se săvârșesc ca urmare a unor traume ignorate, ce au devenit o normalitate de-a lungul anilor.

Studiile criminologice au neglijat foarte mult subiectul comportamentului criminal feminin. Acest lucru se datorează ratei inferioare a criminalității feminine comparate cu cea masculină. Pe măsură ce societatea s-a dezvoltat, criminalitatea feminină a crescut, simțindu-se nevoia unei mai mari recunoașteri ale acestui tip de criminalitate.

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Interviuri JURIDICE.ro

Ce factori le determină pe femei să devină criminale?

Cred ca mulți dintre noi am auzit, măcar o dată, vorba aceea din popor cum că ,,bătaia este ruptă din rai”. La prima vedere pare o vorbă inofensivă ce ne trezește un zâmbet în colțul gurii, dar din păcate, pentru unii, această vorbă reprezintă un principiu de viață ce a dus la crearea în timp a unor monștrii. În spatele unei femei ce recurge la acte criminale împotriva unui individ de sex masculin, stă această tipologie de oameni cărora li s-a implementat în minte că ,,bătaia ruptă din rai” reprezintă o modalitatea de a disciplina femeia și de a rezolva conflictele. Până și în Biblie este sugerat faptul că femeia este supusă bărbatului, ea fiind inferioară lui din multe puncte de vedere ce au fost susținute de istorie (Corinteni 1 -=- 11:3, 11:8, 11:9 – Femeia este supusă și inferioară bărbatului! Timotei 1 -=- 2:11 – 2:14 – + Corinteni 14:34 – 14:35 Femeia să tacă și să fie supusă bărbatului!, atunci de ce din ce în ce mai mulți oameni sunt surprinși cum de s-a ajuns la acest fenomen, al criminalității feminine? Mulți consideră că lipsa unei educații este unul din factorii esențiali ce duc la crearea unor femei criminal. În schimb, factorul principal al acestui fenomen este abuzul, atât fizic, cât și psihic, devenit o normalitate în zilele noastre, ce afectează personalitatea prematură a victimei-criminal, devenit prin inversarea rolurilor. Dacă această traumă nu este tratată încă de la apariția ei, în timp, victima-criminal va dezvolta un comportament identic, plus de asta, este demonstrat științific că nevindecarea unui episod traumatic atrage în jurul victimei-criminal persoane ce vor recurge la același tratament.

Legea nr. 217/2003[1] pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, republicată, cu modificările și completările ulterioare și art. 199[2] din Codul penal privind violența în familie constituie un obiectiv de interes național și reprezintă ,,colacul de salvare” al femeilor ce sunt supuse unor rele tratamente în familie.

Atunci, de ce din ce în ce mai multe femei trec prin astfel de abuzuri? Ce le determină să nu apeleze la ajutor, mulțumindu-se cu soarta care le-a fost înmânată? Foarte multe întrebări stau la baza acestui fenomen bizar ce au în prim-plan femeia în ipostaza de victimă-viitor criminal. Societatea din zilele noastre are tendința de a critica victima, făcându-o pe aceasta, însăși, vinovată, iar acest lucru le face pe acestea să fie reduse la tăcere din cauza fricii de a nu fi judecate de celelalte persoane.

Un exemplu bun ce poate sublinia factorul principal ce le determină pe femei să devină criminale este cazul din anul 2017 ce a avut loc în București, unde o femeie a comis o crimă îngrozitoare. Aceasta a împins o fată în fața metroului la stația Dristor, mai având un antecedent cu câteva ore înainte la stația de metrou Costin Georgian. Anchetatorii, la acel moment, au aflat că femeia suferea de probleme psihice, inculpata declarând, la audieri, că a fost exploatată în străinătate de o femeie din aceleași semnalmente, potrivit unor surse apropiate anchetei mama acesteia a susținut că „Fata mea a plecat din Craiova în 2008, iar în Spania, acolo a pățit ceva groaznic. A pățit acolo ceva în Spania, o traumă, de atunci s-a îmbolnăvit. A vrut să facă greva foamei ca să moară, nu a vrut să mai trăiască. Nu a vrut să meargă la spital și au luat-o cu forța. A stat patru luni internată la spitalul de psihiatrie din Madrid[3].”

Deci acum se explică de ce femeile sunt determinate să comită astfel de fapte cumplite, violența stă la baza creării acestor victime captive în corpul unui agresor.

Există mai multe femei criminale decât bărbați?

De-a lungul timpului au fost elaborate multe teorii privind criminalitatea, dar femeile erau excluse din acestea, considerându-se ca sunt ființe inocente ce nu pot sta la baza unor astfel de fapte. Violența era atributul specific sexului masculin, însă, încă din cele mai vechi timpuri, femeile au ucis cu sânge rece pentru a-și respecta principiile, pentru a se autoapăra, pentru a-și apăra teritoriul, pentru a se elibera de responsabilitățile vieții sau pentru a-și apăra familia. Printre primele cazuri de femei asasin din istoria omenirii se pot număra amazoanele care își omorau progeniturile dacă acestea erau de sex masculin, lăsând în viață doar fetele, cărora, de mici, le tăiau sânul drept pentru a mânui mai bine sulița și arcul.

Au urmat și alte cazuri mai renumite din istorie, precum: ,,Când Agripina, a patra soție a împăratului Claudiu și-a ucis soțul pentru a oferi tronul fiului său, Nero, omicidul feminin era abia la începuturile sale. De atunci, în lumea antică, medievală și burgheză s-au întâmplat asemenea fapte, istoria reținând, cum era și firesc, cazurile celebre.[4]

Lucrezia Borgia făcea parte din una dintre cele mai controversate familii din istorie. Acesta a avut trei mariaje care au avut drept scop servirea intereselor familiei sale. Se știe faptul că Lucrezia purta mereu un inel cu otravă pe care îl folosea adeseori pentru a otrăvi băuturile bărbaților.

Caterina de Medici provenea dintr-o familie de nobili italieni, ajungând ,,regina Franței prin căsătoria ei cu regele Franței, Henry al II-lea. Deși nu deține mare putere în timpul vieții soțului ei, reușește să ia frâiele țârii ca regentă a fiilor săi, Charles IX și Henry III. Caterina este cunoscută pentru felul în care reușea să-și atingă scopurile, trăindu-și viața după principiile machiavelice. Lupta ei împotriva protestanților, a hughenoților, își atinge punctul culminant în Masacrul din Ziua Sf. Bartolomeu, când regele Charles IX dă ordinul: Omorâți-i pe toți! Masacrul din Ziua Sf. Bartolomeu a fost mai curând o lună (23 august-29 septembrie) în care hughenoții au fost uciși in masă, până când Navarre se convertește la catolicism.

,,Isabella de Castillia (22 aprilie 1451-25 noiembrie 1504) a rămas în religia catolică cunoscută drept “slujitoare a Domnului”, însă istoria o recunoaște drept una dintre cele mai crude femei din istorie. Împreună cu soțul ei, Ferdinand al II-lea de Aragon, pun bazele Inchiziției spaniole, instituție ecleziastică de departe cu mult mai crudă decât inchiziția papală. Inchiziția spaniolă și-a concentrat acțiunile mai ales împotriva evreilor și a musulmanilor. Aceștia erau torturați în cele mai cumplite moduri si în final uciși. În anul 1492 aproximativ 20 000 de evrei au fost exilați. Bunurile lăsate in urmă erau împărțite între Coroană și Biserică. Regina Maria I a Angliei (18 februarie 1516-17 noiembrie 1558): Maria I sau Maria Tudor a fost fiica regelui Henric al VIII-lea si a Caterinei de Aragon. A fost al 4-lea monarh din casa Tudorilor. Maria I este cunoscută pentru cruzimea ei față de protestanți. Reușește în timpul domniei sale să convertească Anglia la catolicism asasinând aproape toți liderii protestanți și o mare pare din enoriași. Domnia ei a fost una a terorii, crudă și întunecată.[5]

Cu toate acestea, în zilele noastre femeile nu au ajuns să depășească rata infracționalității în comparație cu bărbații, fiind implicate mai rar în săvârșirea de infracțiuni. ,,La data de 30.11.2021 în unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor se găseau 22.900 persoane (21.876 bărbați și 1.024 femei). Din aceștia, 22.291 (21.315 bărbați și 976 femei) se găseau în penitenciare și spitale penitenciare, 396 (354 bărbați și 42 femei) se găseau în centre de detenție, iar 213 (207 bărbați și 6 femei) se găseau în centre educative[6]”.

Criminalitatea femeilor este un fenomen recrudescent? De ce?

,,O femeie liniștită ascunde o alta, plină de ambiții, de pasiuni sau de provocări. Și nu dintre cele mai neînsemnate, ci dimpotrivă, din categoria celor care o pot situa în afara legii.” (Traian Tandin)

Societatea din zilele noastre este în continuă dezvoltare, timpurile se schimbă, tehnologia evoluează de la o zi la alta, dar, încă o multitudine de subiecți nu sunt capabili să țină pasul cu extinderea societății, având aceleași principii ca în Evul Mediu când femeia era suprimată de umbra bărbatului. Lipsa unei educații emoționale și sociale, existența stereotipurilor de gen va duce la creșterea ratei criminalității ,,sexului al doilea”.

Feminismul este un factor determinant în creșterea criminalității femeilor?

,, Având în vedere că cu greu se poate spune femeilor că spălarea cratițelor este misiunea lor divină, li se spune că creșterea copiilor este misiunea lor divină” Simone de Beauvoir, în 1982.

Feminismul este o mișcare socială, dar este simultan punctul de plecare și dovada schimbării. ,,Ca mișcare politică, feminismul a fost o sursă de schimbare a statutului și a condițiilor de viață ale femeilor[7].”

Stereotipurile de gen au fost întotdeauna un fenomen care a stârnit multe discuții, dar oare este acesta un factor determinant în creșterea criminalității feminine?

Simone de Beauvoir susținea că femeile sunt diferite de bărbați datorită lucrurilor ce au fost învățați, să facă și să fie. Ea a mai spus că cel mai important lucru pe care îl pot face femeile în viața lor este munca, astfel încât să poată fi independente. ,,Munca nu a fost perfectă și nici nu a fost o soluție la toate problemele, dar a fost „prima condiție pentru independența femeilor.[8]

Este știut faptul că femeile sunt învățate de societate să ,,îndeplinească” nevoile și cerințele bărbaților, devenind soții exemplare. În acest fel se poate observa că acestea își pierd identitatea, fiind considerate obiecte în loc de subiecți, mai fiind supranumite și ,,al doilea sex” pe lângă bărbați din cauza diferențelor fizice.

Sunt femeile privilegiate sau discriminate în comparație cu bărbații de sistemul de drept penal?

În cartea “ The criminality of women”, autorul Otto Pollak preciza că: “bărbații urăsc să acuze femeile și să le trimită să își execute pedeapsa, polițiștilor nu le place să le aresteze, procurorilor să le acuze, judecătorilor și juraților să le găsească vinovate.” În schimb, în sistemul nostru de drept penal prin Legea nr. 167 din 7 august 2020[9] pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, precum și pentru completarea art. 6 din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, precum și art. 369[10] din Codul penal prevăd faptul ca femeile și bărbații au parte de tratament egal, cât și de egalitate de șanse.

Cum a tratat criminologia criminalitatea feminină?

Cesare Lambroso a etichetat femeile ca fiind subdezvoltate pentru a comite crime, iar femeile care comiteau astfel de fapte prezentau caracteristici masculine și nu cele înnăscute. Tot el susținea că acestor femei ar trebui să le fie interzisă reproducerea pentru a duce la împiedicarea criminalității feminine. Viziunea acestuia a fost susținută și de alți cercetători.

Teoria lui Lambroso surprinde viziunea originară a acestuia cum că femeile ar fi amorale, aceasta a stat ca fundament pentru teoria lui Thomas Wiliam cum că femeile manipulează bărbații în scopuri ulterioare[11].

Sigmund Freud era de părere că femeile sunt în esența lor imorale, recurgând la tactici de negociere pentru a obține tot ce își doresc. Astfel, în viziunea lui, fetele ar trebui să fie îndrumate în viață de tații lor, pe când femeile de către soții lor. Acesta aprecia faptul că femeile îi invidiază pe bărbați datorită aparatului lor de reproducere masculin, și datorită acestui lucru ele încearcă prin crime să devină bărbați.

Sunt femeile criminali mai de temut decât bărbații?

Episodul dintre Adam și Eva din Biblie este dovada clară că în fiecare dintre noi există o parte întunecată, iar controlarea acesteia ține de puterea inteligenței emoționale a fiecăruia. Eva a fost ispitită de șarpe să mănânce din mar, dar decizia de a-i da și soțului ei, Adam, i-a aparținut. Acesta poate reprezenta primul prilej în care criminalitatea feminină și-a făcut apariția, naivitatea femeii a îndemnat-o să recurgă la un gest inofensiv, din punctul ei de vedere, dar s-a dovedit a fi unul crucial, consecința fiind izgonirea din gradina Edenului.

Sigrun Rossmanith, autoare cărții ,,Sunt femeile mai bune la crimă?” și expertă în psihiatrie criminalistică declară că ,,Personal, îmi este mai frică de răzbunarea femeilor decât de cea a bărbaților”[12]. Chiar dacă diferențele de putere sunt evidente între bărbați și femei, istoria ne-a arătat că femeile sunt mai creative decât bărbații în comiterea unei crime. Agresoarele găsesc soluții neobișnuite pentru a compensa lipsa de putere „Femeile sunt, cu siguranță, mai creative decât bărbații. Luați, drept exemplu, un episod de răzbunare pe care îl descriu în carte. O soție necredincioasă din Asia își sărută cu pasiune partenerul și în acest timp îi strecoară o capsulă cu cianură în gură, pe care el e forțat să o înghită. Combină actul iubirii cu crima. Unui bărbat i-ar fi venit o astfel de idee?; O alta și-a omorât soțul care o abuza, l-a tăiat și l-a ars în cuptor. O prostituată umilită de un client obișnuit care a dat-o afară, l-a ucis și l-a eviscerat.[13]

Până și Cesare Lambroso mărturisea că femeile sunt ținute pe o linie de plutire de pasivitate, o trăsătură biologică, dar când acestea sunt scăpate de sub control, devenind criminale, sunt mai rele decât bărbații.

Profililgul femeii ,,criminal”. Studiu de caz Aileen Wuornos

Aileen Wuornos a fost printre puținele criminale în serie care au fost capturate și judecate în Statele Unite la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI. Aileen Wuornos a ucis un total de 7 bărbați între anii 1989 și 1990 în statul Florida înainte de a fi capturată de poliție și ulterior executată în anul 2002 prin injecție letală. Acesta s-a născut pe 29 februarie 1965, numele ei real fiind Aileen Carol Pittman. A fost fiica lui Leo Dale Pittman, un fost psihopat care s-a sinucis în închisoare și Diane Wuornos. A fost abandonată împreună cu fratele ei la bunicii mamei sale.

Declarațiile ei arată că a fost abuzată sexual de bunicul ei și a avut relații sexuale cu fratele ei încă de la o vârstă fragedă. A rămas însărcinată la vârsta de 14 ani, fiind trimisă într-un centru pentru femei singure, acolo dându-și copilul spre adopție. A trăit pe străzi, oferind servicii sexuale în schimbul banilor, țigărilor și altor beneficii. S-a mutat în Florida unde s-a căsătorit cu un patron de club, dar la scurt timp, aceasta a divorțat din cauza comportamentului violent pe care îl avea față de soțul ei. La scurt timp după ce Aileen a divorțat, s-a întors în Michigan pentru o scurtă perioadă de timp în 1976, înainte de a se întâlni pe Tyria Moore (partenerul ei homosexual) și a devenit o prostituată care a dus la uciderea în serie a 7 bărbați între 1989 și 1990.

Infracțiuni comise. În 1974, Aileen a fost arestată și închisă pentru comportament abuziv, conducere în stare de ebrietate, descărcarea unei arme de foc dintr-un vehicul și furt în Colorado. Doi ani mai târziu, în 1976, a fost arestată și închisă în Michigan pentru agresiune și tulburarea liniștii și ordinii publice după ce a atacat un barman. În 1981, a fost prinsă de poliția din Florida pentru că a jefuit un magazin, apoi a fost condamnată la 14 luni de închisoare înainte de a fi eliberată în iunie 1983. Trei ani mai târziu, la Miami, Aileen a fost reținută și acuzată de furt de mașini.

Crime. Între 1989 și 1990, Aileen a ucis și jefuit în total 7 bărbați pe care ea i-a acuzat că au încercat să o violeze și i-a împușcat pe toți autoapărându-se. Richard Mallory a fost prima victimă a atacului, a fost împușcat de 3 ori de Aileen cu ajutorul unui pistol de calibru 22, cadavrul său a fost descoperit de persoane care căutau metale într-o zonă împădurită îndepărtată. Înainte ca poliția să reușească să o aresteze pe Aileen, crimele au durat aproape un an și, la fel ca și celelalte victime, Walter Antonio a fost împușcat cu același pistol, iar el a fost găsit aproape gol într-o zonă defrișată îndepărtată în noiembrie 1990.

Sentința. Aileen a fost diagnosticată cu tulburare de personalitate antisocială, diagnosticul nejucând un rol semnificativ în timpul procesului, ea fiind condamnată la moarte prin injecție letală de către juriu pentru uciderea lui Richard Mallory, prima ei victimă. După ce inculpata a fost condamnată la moarte în timpul procesului pentru uciderea primei sale victime, ea nu a participat niciodată la procesul pentru uciderea celorlalte victime și pledând că nu contestă.

Așadar, factorii ce au contribuit în actele criminale comise de protagonista noastră au fost atât din punct de vedere biologic, cât și din punct de vedere social social, respectiv emoțional. După cum s-a menționat mai devreme în biografie, tatăl biologic al lui Aileen a fost un psihopat și prin urmare, există posibilitatea ca ea să fi moștenit unele dintre trăsăturile psihopatice de la tatăl ei, cum ar fi: lipsa controlul comportamental, lipsa remușcărilor și empatiei, care pot juca un rol indirect în determinarea ei de a comite crime. Unele dintre delincvențele tinereții și comportamentele violente contribuie la dezvoltarea personală a acesteia, cum ar fi mediul abuziv în care a trăit când era copil și neglijența parentală folosită asupra ei de către bunicul acesteia. Bunicul ei nu era doar abuziv fizic, ci și emoțional, deoarece o bătea adesea și o insulta, numindu-o ,,curvă”. Combinația dintre parentingul abuziv și natura agresivă a lui Aileen a făcut-o și mai predispusă la dezvoltarea unui comportament antisocial.

Concluzii

Criminalitatea feminină, fenomenul ce a existat încă din cele mai vechi timpuri, a fost întotdeauna un domeniu neglijat ce a stat mult timp în umbra cercetărilor și teoriilor ce se axau pe partea masculină. Acest fenomen este în continuă creștere, reprezentând o problemă la nivel global.

Legile penale ar trebui să îmbrățișeze cu mai mare încredere teoriile sociale și psihologice pentru a înțelege cum funcționează criminalitatea feminină. Nevoia unei viziuni de ansamblu asupra circumstanțelor în care se săvârșesc astfel de fapte, este necesară în elucidarea criminalității ,,sexului al doilea”.

De asemenea, menținerea unui echilibru în societate ține de abolițiunea numărului de criminali în rândul femeilor.


[1] A se vedea Legea nr. 217 din 2003.
[2] A se vedea art. 199 din Codul penal.
[3] Preluat de pe site-ul: Magdalena Şerban, femeia acuzată de crima de la metrou, evaluată din nou psihiatric | adevarul.ro, accesat în data de 26.04.2022, ora 12:30.
[4] Tandin Traian, Femei criminale in România, Editura Meteor Press, 2008, p. 7.
[5] Preluat de pe site-ul: Top 5 cele mai sângeroase femei din Evul Mediu (historia.ro), accesat în data de 27.04.2022, ora 22:21.
[6] Preluat de pe site-ul: ROMÂNIA (gov.ro), accesat în data de 29.04.2022, ora 21:13.
[7] Preluat de pe site-ul: Laberge1991_Article_WomenSCriminalityCriminalWomen.pdf, accesat în data de 28.04.2022, ora 12:23.
[8] Preluat de pe site-ul: How Simone de Beauvoir Inspired Second Wave Feminism (thoughtco.com), accesat în data de 28.04.2022, ora 12:28.
[9] A se vedea Legea nr. 167 din 7 august 2020.
[10] A se vedea art. 369 din Codul penal.
[11] The Unadjusted Girl: With Cases and Standpoint for Behavior Analysis, William I. Thomas.
[12] Preluat de pe site-ul: De ce ucid femeile. Criminalist: „Îmi este mai frică de răzbunarea femeilor decât de cea a bărbaților” (gandul.ro), accesat în data de 29.04.2022, la ora 22:18.
[13] Preluat de pe site-ul: De ce ucid femeile. Criminalist: „Îmi este mai frică de răzbunarea femeilor decât de cea a bărbaților” (gandul.ro), accesat în data de 29.04.2022, la ora 22:21.


Alice-Gabriela Nanu
Studentă – Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității ”Dunărea de Jos” din Galați

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale