Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Pașaportul vaccinal – soluția pentru revenirea la normal?
19.05.2021 | Claudia STANCIU

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Dreptul sanatatii, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Claudia Stanciu

Claudia Stanciu

Pașaportul de vaccinare este o problemă tot mai des adusă în discuție din primăvara anului 2021, iar părerile specialiștilor din domeniu au fost, ca întotdeauna, împărțite. Cele mai noi informații susțin că acest tip de pașaport a intrat deja în perioada de testare, iar cei mai optimiști susțin că acesta ar urma să fie accesibil publicului începând cu luna viitoare.

Inițial, în momentul în care s-a făcut această propunere privind introducerea unui astfel de pașaport revoluționar se promitea că el va fi unica și singura soluție de a permite călătoriile în statele europene, ”o călătorie către normalitate”.

Normalitatea este însă un concept greu de definit. Dumneavoastră cum ați defini normalul? În trecut aveam oare parte de normalitate?

Pașaportul de vaccinare COVID-19 este, cel mai probabil, o idee de marketing. În realitate, testele privind efectele vaccinului sunt recente și nu oferă o garanție asupra urmărilor pe termen lung. În plus, vaccinul are o valabilitate limitată, presupusă a se situa între 6 și 8 luni (conform secretarului de stat al MAI, Raed Arafat)[1]. A fost vaccinul creat în cea mai scurtă perioadă de timp, proiectat pentru a crea anticorpii de protecție împotriva virusului, anticorpi pe care cei infectați îi dezvoltaseră deja. Vaccinul a fost creat împotriva virusului, a virusului inițial, nu și a tuturor tulpinilor sale ulterioare, a mutațiilor care nu încetează să apară (tulpina sud-africană, indiană, braziliană, britanică etc.).

Pașaportul de vaccinare – noua metodă de identificare?

Istoria medicală nu trebuie să fie făcută publică și prezentată ca metodă de identificare. Legea nr. 46/2003 a drepturilor pacientului și chiar și Jurământul lui Hipocrate – codul de conduită după care se ghidează cadrele medicale, prevăd importanța confidențialității medic-pacient. Niciodată o soluție reglementată la nivel internațional nu a privit publicarea unor informații medicale, de ce dintr-o dată am face-o acum? Boli și virusuri au mai fost și cu siguranță vor mai fi. Este certă necesitatea vaccinării, dar crearea unui pașaport special în acest sens nu e la fel de presantă.

Marile puteri europene și-au statuat punctul de vedere, în luna februarie a acestui an, împotriva impunerii unui ”pașaport de vaccinare”. În Franța, Ministrul Sănătății a precizat că: ”Nu toată lumea are acces la vaccinuri. Şi nu ştim dacă acestea împiedică transmiterea.” Şi Germania se opune acordării de privilegii faţă de restul populaţiei pentru o minoritate vaccinată. Chiar și OMS critică ideea utilizării lor ca o condiţie pentru călătorii (OMS susţine totuși certificatele de vaccinare pentru a monitoriza mai bine imunizarea)[2]. Așa cum susține și reprezentantul francez, obligativitatea deținerii certificatului de vaccinare pentru a avea posibilitatea de a călători ar crea loc discriminărilor. Nu toată lumea are acces la vaccin. Dozele sunt limitate și trebuie încă de pe acum să anticipăm criza din momentul valabilitatea imunizării prin vaccin a primilor vaccinați se va duce și aceștia vor trebui revaccinați. Mai apoi, nu toată lumea dorește să se vaccineze, unii chiar nu pot datorită unei condiții medicale anterioare (boli cronice, alergii, etc.). Și este firesc, suntem în secolul XXI, unde majoritatea trăim în țări democratice, cel puțin teoretic, la adăpost față de excese fățișe ale puterii. Astăzi, libertatea exprimării este un drept și nu un ideal pe care vrem să îl atingem. Iar dacă noi nu avem un cuvânt prea important de spus în politicile internaționale, există CEDO pentru a ne proteja interesele împotriva unor astfel de abuzuri.

CEDO recunoaște dreptul la egalitate și se opune discriminării. Art. 25 alin. 1 din Constituție prevede că dreptul la libera circulație este un drept fundamental al cetățenilor români, un drept căruia nu i se pot aduce limitări sau îngrădiri. Declarația Universală a drepturilor omului prevede de asemenea că ”orice persoană are dreptul de a circula în mod liber… de a părăsi orice țară, și de a reveni în țara sa.”[3] (art. 13 – DUDO).

Elita globală vaccinată

Vaccinul este rezultatul uneia dintre cele mai avansate tehnologii medicale din zilele noastre. O soluție într-adevăr, dar una foarte costisitoare (numai avansul plătit de România în luna noiembrie a atins pragul de 12 milioane de euro). Prețul plătit de UE astăzi este de 19,5€/vaccin pentru compania Pfizer/BioNTech (acesta crescând constant pe parcursul ultimelor luni de la costul inițial de 15,5€/vaccin).[4]

Așadar există teama că pașaportul poate deveni, în final, unealta pentru crearea unei elite globale vaccinate[5], în timp ce clasele inferioare s-ar putea confrunta cu imposibilitatea de trecere a frontierelor și cu dificultatea de procurare a vaccinului.

Noua realitate, așa-numita revenire la normal, este ADAPTAREA. Definiția noastră a ”normalului” se modifică constant de-a lungul anilor, iar acest lucru este firesc, este o mărturie a evoluției societății în care trăim. Un nou pașaport este o iluzie, o creație menită să ofere speranță, o idee de marketing într-o societate amenințată de frică, nu soluția concretă a viitorului, cel puțin, nu acum.

Să nu uităm că omenirea a supraviețuit peste crize mult mai mari decât criza covid și cu toate astea nimic nu ne-a oprit din evoluția noastră.

Vaccinul este un scut de protecție ce se arată până acum eficient (specialiștii declară că Pfizer ar fi redus cazurile de infectare cu un procent impresionant de 94% în Israel)[6]. Visul către o viață ”normală” însă, este doar o himeră, un slogan mai degrabă util pentru o campanie politică. ”Vaccinarea nu înseamnă că îţi reiei normalitatea”[7] – spunea secretarul de stat al MAI, Raed Arafat într-o declarație de presă acordată anul acesta.

Pașaportul de vaccinare nu va produce o minune.

Poate fi una dintre soluții, dar nu și unica.


[1] Disponibil aici
[2] Disponibil aici
[3] Art. 13 – Declarația Universală a Drepturilor Omului
[4] Disponibil aici
[5] Disponibil aici
[6] Disponibil aici
[7] Disponibil aici


Claudia Stanciu, I Law You
Student – Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din București

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti