Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Inspecţia Muncii. Reguli pe care angajatorul trebuie să le respecte în vederea revenirii la locul de muncă a lucrătorilor
19.05.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 19 mai 2021, Inspecţia Muncii a informat că a desfășurat, în perioada 26 aprilie – 15 mai 2021, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 6.246.000 de lei, din care 6.107.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor  de muncă și al securității și sănătății în muncă, potrivit unui comunicat.

Au fost depistate 279 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, au fost aplicate 3.437 avertismente și au fost dispuse 7.909  măsuri de remediere a neconformităților constatate.

Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat: ”După o perioadă restrictivă, generată de pandemia de COVID-19, care a avut un impact puternic în viețile tuturor, România se întoarce la muncă în toate domeniile de activitate. Ne dorim ca această revenire la normalitate să se realizeze în condiții de siguranță pentru angajați și angajatori și să fie tratată cu responsabilitate și seriozitate de fiecare angajat și angajator din România.

Inspecția Muncii înțelege importanța acestui moment și vine în sprijinul tuturor actorilor implicați pe piața muncii încercând să aducă soluții și recomandări pentru desfășurarea activității în condiții de siguranță, dar și măsuri aplicabile în diverse situații potențiale cu care aceștia se pot confrunta la locul de muncă. Inspectorii de muncă din domeniul securității și sănătății în muncă veghează, în continuare, la buna desfășurare a activității la locurile de muncă pe care le inspectează, dar vrem să subliniem că atenția noastră este direcționată în primul rând pe informarea și îndrumarea angajatorilor și lucrătorilor cu cele mai bune măsuri pe care le pot lua în vederea prevenirii infectării cu virusul SARS-COV-2 la locul de muncă. Inspectorii de muncă pot aplica și sancțiuni contravenționale acolo unde  neconformitatea constată are un risc social ridicat, dar, așa cum am arătat și cu alte ocazii, amenda nu este un scop în sine, ci doar un mijloc de a-i îndrepta pe cei certați cu legea. Mult succes în activitate!”

Câteva reguli pe care angajatorul trebuie să le respecte în vederea revenirii la locul de muncă a lucrătorilor:

– sosește la sediul companiei înainte de venirea angajaților pentru a verifica implementarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS COV-2;
– delimitează culoarele de circulație pentru evitarea aglomerației;
– dezinfectează spațiile comune și spațiile de lucru ale angajaților, urmând ca aceștia să contribuie ulterior la menținerea igienei spațiului de lucru;
– verifică aplicarea corectă a benzilor de marcare a distanței minime recomandate în unitățile unde se lucrează cu publicul;
– asigură reinstruirea angajaților ce revin la locul de muncă după o întrerupere a activității mai mare de 30 de zile sau după o perioadă în care și-a desfășurat activitate de acasă.

Angajatul, chiar dacă în spațiu exterior a simțit efectele măsurilor de relaxare, în special  nepurtarea măștii, trebuie să știe că la locul de muncă are, în continuare, o serie de obligații, dintre care cele mai importante sunt:

– să nu vină la serviciu dacă are temperatură mai mare de 37,3 grade sau alte simptome ale infectării cu SARS COV-2;
– să poate masca de protecție tot timpul cât se află la locul de muncă;
– să își spele și dezinfecteze mâinile ori de câte ori este necesar;
– să aerisească constant încăperea în care își desfășoară activitatea;
– să dezinfecteze spațiul de lucru, obiectele și instrumentele cu care lucrează;
– să evite staționarea în spațiile comune și să se deplaseze doar pe căile de circulație asigurate de angajator.

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Dreptul muncii, Dreptul sanatatii | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO