Secţiuni » Noutăţi legislative » Proiecte legislative
Proiecte legislative

Soluții alternative la închiderea depozitelor de deșeuri | Proiect. UPDATE: Publicare în Monitorul Oficial
22.06.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul mediului, Monitorul Oficial al României, Proiecte legislative
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 611 din 18 iunie 2021 a fost publicat Ordinul nr. 940/2021 privind promovarea de soluții alternative la închiderea depozitelor de deșeuri cuprinse în anexa nr. 5, tabelele 5.1-5.7, la Hotărârea Guvernului nr. 349/2005 privind depozitarea deșeurilor

Potrivit modificărilor aduse de prezenta hotărâre, pentru închiderea depozitelor de deșeuri vor putea fi promovate și alte soluții, în afara celor precizate prin Normativul tehnic privind depozitarea deșeurilor, aprobat prin OMMGA nr. 757/2004.

Aceste soluții alternative trebuie însă detaliate în cadrul proiectului tehnic de închidere și vor ține cont de cel puțin următoarele aspecte:
– rezultatele programului de monitorizare în faza de exploatare și după sistarea activității de depozitare;
– prelevarea de probe de sol, apă și aer reprezentative și rezultatele acestora, pentru a determina atât emisiile din depozit, cât și influența asupra zonei perimetrale acestuia;
– studiu de soluție/memoriu de prezentare/studiu de impact, care să descrie alternativele rezonabile identificate.

De asemenea, din proiectele de închidere a depozitelor neconforme trebuie să reiasă în mod clar că se asigură protecția mediului și sănătății populației, inclusiv aspecte care privesc parametrii tehnico-economici și condiții care asigură stabilitatea și durabilitatea depozitului.

Garda Națională de Mediu va asigura respectarea de către proprietarii depozitelor de deșeuri a următoarelor obligații:
– elaborarea programului de monitorizare postînchidere;
– înaintarea acestuia către autoritatea teritorială pentru protecția mediului;
– raportarea rezultatelor activității de monitorizare către autoritatea de mediu competentă.

Intrare în vigoare: 18 iunie 2021

***

Miercuri, 19 mai 2021, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordin privind privind promovarea de soluții alternative la închiderea depozitelor de deșeuri cuprinse în Anexa nr. 5, tabelele 5.1 – 5.7, la Hotărârea Guvernului nr. 349/2005 privind depozitarea deșeurilor.

:: Proiectul
:: Referatul de aprobare

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti